Η «προεδρική πλειοψηφία» τρομάζει τον ΣΥΡΙΖΑ

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Παρότι στην Κουμουνδούρου επικρατεί έκδηλη ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης, επιτελικά στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρακολουθούν προσεκτικά όλες τις πολιτικές κινήσεις στη σκακιέρα με φόντο τον Μάρτιο του 2015 και την διαδικασία προεδρικής εκλογής.

Ρευστότητα και πλειοψηφία

Συγκεκριμένα, κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου υποψιάζονται ότι, στο παρασκήνιο, γίνονται κινήσεις για ρευστοποίηση κομμάτων και πολιτικών σχηματισμών, προκειμένου να βρεθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 180 βουλευτών και να εκλεγεί ο διάδοχος

του Καρόλου Παπούλια χωρίς να διαλυθεί η Βουλή και να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. «Το σύστημα και η κυβέρνηση θα παίξουν τα ρέστα τους για να καθυστερήσουν την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία», είναι η κυρίαρχη εκτίμηση που επικρατεί στην Κουμουνδούρου, εξ ου και στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρακολουθούν καθημερινά την κρίση που έχει ξεσπάσει στη ΔΗΜΑΡ, αλλά και την εσωκομματική τρικυμία στο κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Φοβούνται «διεύρυνση»

Εξάλλου και η κυβέρνηση, όπως λένε στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν κάνει τίποτα για να… κρύψει τις προθέσεις της. Ο Αντώνης Σαμαράς έχει επανειλημμένως πει ότι είναι εφικτό να εκλεγεί ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, ενώ μόλις χθες, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο Ευάγγελος Βενιζέλος προανήγγειλε ότι ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης θα συνοδεύεται από «πολιτικές πρωτοβουλίες».

Άλλωστε, από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι χθες, αιφνιδίως, ανεξαρτητοποιήθηκε από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο Βασίλης Καπερνάρος, ενώ φήμες θέλουν τουλάχιστον άλλους 2-3 βουλευτές του κόμματος Καμμένου να είναι έτοιμοι να βγουν εκτός του κομματικού «μαντριού».

Παράλληλα, οι φήμες περί «αποστασίας» αγγίζουν και τη ΔΗΜΑΡ καθώς ήδη βουλευτές του κόμματος, όπως ο Γρηγόρης Ψαριανός και ο Βασίλης Οικονόμου έχουν προαναγγείλει πως αν δεν αλλάξει κατεύθυνση το κόμμα τους, δε θα συμμετάσχουν στο προαναγγελθέν συνέδριο. Η απουσία τους από το συνέδριο προφανώς σημαίνει την αποχώρησή τους από την Αγίου Κωνσταντίνου και, άρα, την ανεξαρτητοποίησή τους από τη Βουλή.

Κρίσιμος παράγοντας ο Κουβέλης

Σαν να μην έφταναν αυτά, μία ακόμη πηγή ανησυχίας για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι το γεγονός ότι ακούγεται πολύ το όνομα του Φώτη Κουβέλη για την διαδοχή του Καρόλου Παπούλια. Στον ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, φοβούνται πως αν ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας και αποδεχθεί την πρόταση, τότε οι βουλευτές του κόμματος θα συνταχθούν με τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και το κυβερνητικό μπλοκ θα φτάσει κοντά στους 180 βουλευτές. Ο παράγοντας ΔΗΜΑΡ είναι κρίσιμος, εξάλλου, για τα μαθηματικά της προεδρικής εκλογής, καθώς όσους ανεξάρτητους κι αν «εξασφαλίσει» το Μαξίμου, είναι εξαιρετικά δύσκολο ως απίθανο να φτάσει η προεδρική πλειοψηφία τους 180 βουλευτές αν κάποιοι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ (που έχουν εκλεγεί με τη ΔΗΜΑΡ, καλύτερα…) δεν υπερψηφίσουν την πρόταση της κυβέρνησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα