Η «ΚΑΥΤΗ ΠΑΤΑΤΑ» ΚΑΙ ΟΙ «ΑΝΟΗΣΙΕΣ»

Η «καυτή πατάτα» των ομολόγων ύψους 435 εκατ. ευρώ έμεινε στα «χέρια» της Αθήνας και συγκεκριμένα του ..Λουκά Παπαδήμου Οι Βρυξέλλες μπορεί να έριξαν το «μπαλάκι» στην Ελλάδα για αυτή την υπόθεση,  «έβαλαν πλάτη» όμως στην ρευστή πολιτική σκηνή χαρακτηρίζοντας ανοησίες τα περί εξόδου από το ευρώ. 

Του Βαγγέλη Δουράκη

Σήμερα το πρωί «κληρώνουν» οι αποφάσεις  που θα πάρει η Αθήνα για το εάν θα πληρώσει ή όχι τα υπό ξένο δίκαιο ομόλογα ύψους 435 εκατ. ευρώ που λήγουν σήμερα και δεν δέχτηκαν το «κούρεμα» της αξίας του στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους (PSI).

Η απόφαση είναι στα χέρια του πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, καθώς κατά τη διάρκεια της Κυριακάτικης σύσκεψης ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και των πολιτικών αρχηγών της ΝΔ,  Αντώνη Σαμαρά, του ΣΥΡΙΖΑ  Αλέξη Τσίπρα, και του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, δεν ελήφθη κάποια απόφαση για την τύχη αυτών των ομολόγων.

Αντιθέτως, οι κ.κ. Σαμαράς και Τσίπρας ζήτησαν αρχικώς την γνώμη του κ. Παπαδήμου, ενώ ο κ. Βενιζέλος πρότεινε να μην πληρωθούν τα ομόλογα. Στο τέλος της σύσκεψης, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν να ζητηθεί από τον κ. Παπούλια η έγγραφη τοποθέτηση επί του θέματος του κ. Παπαδήμου. Μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν υπήρξε κάτι τέτοιο.

Το ζήτημα της αποπληρωμής των εν λόγω ομολόγων είναι αρκετά περίπλοκο: Στα συγκεκριμένα ομόλογα υπάρχουν ρήτρες (cross default) σύμφωνα με τις οποίες εάν δεν εξοφληθούν στο ακέραιο, τότε θα μπορεί να κάνει άμεσα απαιτητά τα κεφάλαιά της και η πλειοψηφία των κατόχων των άλλων ελληνικών ομολόγων που δεν εντάχθηκαν στο PSI (συνολικά έμειναν εκτός 6,4 δισ. ευρώ).

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως αρκετές χώρες της Ευρωζώνης δεν επιθυμούν την πληρωμή των συγκεκριμένων ομολόγων για δύο λόγους. Πρώτον, για να υπάρξουν επιπλέον κεφάλαια για το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδας. Στον ελληνικό «κουμπαρά» είναι δυνατόν να προστεθούν τα 2,5 δισ. ευρώ (αφορούν την περίοδο 2012-’14), τα οποία είχαν προβλεφθεί να δοθούν για την εξόφληση των ομολογιούχων που θα έμεναν εκτός PSI. Αν δεν πληρωθούν  λοιπόν τα ομόλογα που δεν «κουρεύτηκαν», τότε από το πουθενά η Αθήνα θα έχει «κέρδος» αυτό το ποσό που θα μπορεί να πέσει στην πραγματική οικονομία.

Δεύτερον, για να μην δημιουργηθεί κακό προηγούμενο σε ενδεχόμενο νέο PSI άλλης χώρας.

Ωστόσο, παράγοντες με γνώση των συζητήσεων στο Eurogroup, ότι η απόφαση είναι καθαρά της Ελλάδας και όχι της Ευρώπης. Απλώς υπάρχει η στενή συνεργασία με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης  επί του θέματος.

Παράλληλα, υπάρχει ακόμα ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ρήτρες cross defaults υπάρχουν και στα δάνεια από τις χώρες της Ευρωζώνης. Στην περίπτωση που δεν πληρωθεί το ομόλογο, θα πρέπει να υπάρχει και η δέσμευση από τις χώρες – πιστωτές μας ότι δεν θα ζητήσουν να πληρωθούν για τα δάνεια που μας έχουν δώσει έως σήμερα.

«Κανείς δεν υποστηρίζει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ» δήλωσε μετά το πέρας του Eurogroup ο επικεφαλής του Ζαν Κλ

Keywords
Τυχαία Θέματα