ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ Ή ΚΑΛΠΕΣ

Ύστατη προσπάθεια να συγκροτηθεί κυβέρνηση καταβάλλεται σήμερα στις 2 στο Προεδρικό Μέγαρο, με τη συμμετοχή όλων των αρχηγών πλην της Αλέκας Παπαρήγα και του γ.γ. της Χρυσής Αυγής.


Του Γιώργου Μελιγγώνη

Πολιτικά στελέχη όλων των κομμάτων, πάντως, συνομολογούν ότι αν δεν βρεθεί η λύση και επί του σεναρίου της κυβέρνησης «εκ προσωπικοτήτων»

ή «τεχνοκρατών», τότε ο δρόμος για τις κάλπες θα ανοίξει και επισήμως.

Εντωμεταξύ, νέα δεδομένα δημιουργεί το «σχέδιο Β» του Πάνου Καμμένου, με το οποίο ο επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων αφήνει μια χαραμάδα συγκρότησης κυβέρνησης περιορισμένου χρονικού ορίζοντα, την οποία προτίθεται να στηρίξει δια της ανοχής, αν συντρέχει σοβαρός εθνικός λόγος (άμεση χρεοκοπία ή επαπειλούμενη εθνική καταστροφή ή σοβαρό θέμα εξωτερικής πολιτικής).  Καίτοι ως αργά χθες το βράδυ, ο Πάνος Καμμένος διέψευδε την ύπαρξη του συγκεκριμένου «plan B» και κάρφωνε την Προεδρία της Δημοκρατίας ακόμη και για… πλαστογραφία, πολιτικοί παράγοντες όλων των κομμάτων εκτιμούν ότι ο επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων μάλλον έχει δεύτερες σκέψεις για την άτεγκτη και αδιάλλακτη στάση που είχε κρατήσει ως τώρα και προετοιμάζει μια πολιτική κυβίστηση.

Θα επιμείνει;

Πάντως, όπως προαναφέρθηκε, ο Πάνος Καμμένος διέψευσε χθες με έντονο τρόπο –όπως και ο εκπρόσωπός του, Τέρενς Κουίκ- την ύπαρξη του εν λόγω εγγράφου, που δημοσίευσε πρώτο και κατ’ αποκλειστικότητα το matrix24.gr. Στο έγγραφο αυτό αναφέρεται ότι πέραν των επτά σκληρών θέσεων για τη στήριξη κυβέρνησης, ο κ. Καμμένος είχε ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι εφόσον η χώρα «αντιμετωπίζει υπαρκτό και άμεσο κίνδυνο εθνικής ασφάλειας», το κόμμα του θα μπορούσε να παράσχει ανοχή σε ένα νέο κυβερνητικό σχήμα. Ωστόσο, ο κ. Καμμένος άφηνε ένα παράθυρο ευκαιρίας να παράσχει ανοχή στην κυβέρνηση, ορίζοντας από την πλευρά του τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον πρόεδρο και ένα μέλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων. Για να συμβεί αυτό, σημειώνει ο κ. Καμμένος στο σημείωμα που έδωσε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα πρέπει να αντιμετωπίζει η χώρα κινδύνους που άπτονται της εθνικής ασφάλειας και συγκεκριμένα:

- απειλή άμεσης και άτακτης χρεοκοπίας

- άμεσος κίνδυνος κατάρρευσης των τραπεζών και συνακόλουθη αδυναμία χρηματοδότησης της οικονομίας

- κίνδυνος δυσμενών εξελίξεων στα εθνικά θέματα.

Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι αυτό το έγγραφο βγήκε στη δημοσιότητα έκανε τον Πάνο Καμμένο «επιθετικό» και τόσο στη Ρηγίλλης όσο και στην Ιπποκράτους θεωρούν ότι, για λόγους προσωπικής πολιτικής του επιβίωσης, το πιο πιθανό είναι να κάνει πίσω.
Πάντως, αν τελικά ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων λάβει διαβεβαιώσεις από τον Κάρολο Παπούλια πως ο κίνδυνος είτε της άτακτης χρεοκοπίας είτε της κατάρρευσης των τραπεζών είναι κοντά, δεν αποκλείεται να… μείνει πιστός στην υπογραφή του επί του «σχεδίου Β». Για το λόγο αυτό, εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει καλέσει σε κατ’ ιδίαν συνάντηση τον Πάνο Καμμένο μία ώρα πριν ξεκιν

Keywords
Τυχαία Θέματα