Η Ελλάδα «ψηφίζει» έμμεσους φόρους

08:11 2/5/2014 - Πηγή: Matrix24

Την ίδια πρακτική ακολουθεί και η Ελλάδα έχοντας τον πέμπτο υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ παγκοσμίως χωρίς ωστόσο τα αποτελέσματα από την αύξηση του να έχουν αποδώσει καρπούς.

Ταυτόχρονα η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των 9 χωρών στο κόσμο που το 2014 αύξησε τους συντελεστές φορολόγησης των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα ανέβασε τους συντελεστές από το 20% στο 26%, σύμφωνα

με την έρευνα της KPMG.

Σύμφωνα με την έρευνα για τους εταιρικούς και έμμεσους φορολογικούς συντελεστές σε διάστημα ενός έτους 13 χώρες παγκοσμίως αύξησαν το ποσοστό των έμμεσων φόρων και καμία δεν το μείωσε. Επίσης εννέα χώρες αύξησαν το ποσοστό του φορολογικού συντελεστή των εταιρικών φόρων, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα από 20% σε 26%, ενώ αντίθετα 24 χώρες τον μείωσαν.

Σύμφωνα με την διευθύντρια του φορολογικού τμήματος της KPMG κυρία Γεωργία Σταματέλου «Η πορεία των φορολογικών συντελεστών διεθνώς τα τελευταία χρόνια δείχνει ξεκάθαρα ότι οι κυβερνήσεις προσπαθούν να ισορροπήσουν μεταξύ της ανάγκης για αυξημένα δημοσιονομικά έσοδα και του διεθνούς ανταγωνισμού για προσέλκυση επενδύσεων».

Όπως προκύπτει από την έρευνα οι αυξήσεις των έμμεσων φόρων δείχνουν ξεκάθαρα ότι έχουν γίνει το «εργαλείο» για τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο για να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα έσοδα χωρίς να αποθαρρύνουν υποψήφιους επενδυτές. Για τις χώρες που επιβάλλουν έμμεσο φόρο, η Ουγγαρία κατέχει την πρώτη θέση με 27% ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην πέμπτη θέση με 23%. Στη χαμηλότερη θέση είναι η Αρούμπα, με ποσοστό 1,5%. Επίσης, η Κύπρος έχει πλέον ΦΠΑ 19% από 17%, ενώ και η Ιταλία αύξησε κατά μία ποσοστιαία μονάδα τον συντελεστή ΦΠΑ ο οποίος διαμορφώθηκε το 2014 στο 22%.

Στην ίδια θέση με την Ελλάδα βρίσκονται και οι: Ιρλανδία, Πολωνία και Πορτογαλία.

Μεταξύ των χωρών που επιβάλλουν εταιρικό φόρο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατέχουν την πρώτη θέση με το υψηλότερο ποσοστό 55%. Την ευρωπαϊκή πρωτιά διεκδικούν το Βέλγιο και η Γαλλία με συντελεστές λίγο μεγαλύτερους από 33%. Στη χαμηλότερη θέση είναι το Μαυροβούνιο με ποσοστό 9%.

Πάντως οι μεγαλύτερες ποσοστιαίες αυξήσεις στους εταιρικούς φορολογικούς συντελεστές περιλαμβάνεται η Σερβία (στο 15% από 10%) και η Αλβανία.

Στην Ελλάδα η αύξηση είναι της τάξης του 30% και συγκεκριμένα στο 26% από 20% και ακολουθεί η Κύπρος με αύξηση των συντελεστών κατά 12,5%.

Αντίθετα μείωσαν τους συντελεστές η Σουηδία κατά 16,35%, η Φινλανδία κατά 18,37% και το Ηνωμένο Βασίλειο κατά 12,5%.

Το στοίχημα όπως αναφέρει η κ. Σταματέλου είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και γι’ αυτό σε ολόκληρο τον κόσμο αυξάνεται η πίεση στις επιχειρήσεις για διαφάνεια όσον αφορά στα ποσά των φόρων που πληρώνονται διεθνώς. «Αυτό που πρέπει να αντιληφθούμε ως κράτος, είναι ότι στον αγώνα για επενδύσεις και για θέσεις εργασίας συμμετέχουν όλες οι χώρες πλέον. Η μάχη είναι σκληρή και για αυτόν τον λόγο η φορολογία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από τους διοικούντες ως εργαλείο ανάπτυξης και όχι ως καθαρά εισπρακτικό μέσο» σημειώνει η διευθύντρια της KPMG.

Keywords
Τυχαία Θέματα