Τα κρυφά μέτρα και οι γκρίζες ζώνες του Μεσοπρόθεσμου

08:02 2/5/2014 - Πηγή: Matrix24

Του Βαγγέλη Δουράκη

Υιοθετώντας διαφορετικούς στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα από εκείνους που έχουν συμφωνηθεί στο Μνημόνιο, η Κυβέρνηση μοιάζει να κερδίζει χρόνο: Με αυτό το «τρικ» -θέτοντας χαμηλότερα τον πήχη για παραγωγή πλεονάσματος τα επόμενα 2 χρόνια- το υπουργείο Οικονομικών καταφέρνει να «συγκαλύψει» την ανάγκη για λήψη νέων μέτρων περιορίζοντας το δημοσιονομικό κενό.

Συγκεκριμένα το ΜΠΔΣ προβλέπει για το 2015 πλεόνασμα 2,5%

του ΑΕΠ από το 3% του ΑΕΠ που προβλέπει το μνημόνιο και για το 2016 προβλέπει 3,5% του ΑΕΠ από 4,5%. Δηλαδή, το 2015 θα πρέπει να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 4,737 δισ. ευρώ σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο αντί 5,648 δισ. που προβλέπει το μνημόνιο και το 2016 6,955 δισ. ευρώ, αντί για 8,882 δισ. που προβλέπει το μνημόνιο.

Mε αυτό το τέχνασμα η κυβέρνηση κατάφερε το Μεσοπρόθεσμο να παρουσιάζει δημοσιονομικό κενό μόλις 911 εκατ. ευρώ το 2015 (2 δισ. ευρώ αναφέρει η έκθεση της Κομισιόν), 1,927 δισ. Ευρώ για το 2016 (3,8 δισ. ευρώ η πρόβλεψη της Κομισιόν), ενώ από το 2017 και μετά, δεν καταγράφεται κενό αλλά αντιθέτως υπερεπίτευξη δημοσιονομικών στόχων με 111 εκατ. ευρώ το 2017 και 2,47 δισ. ευρώ το 2018 (1,9 δισ. Ευρώ δημοσιονομικό κενό εκτιμά η έκθεση της Κομισιόν μόνο για το 2017).

Βέβαια για να επιτευχθούν οι στόχοι που θέτει το νέο ΜΠΔΣ, θα πρέπει η ανάπτυξη στη χώρα να κινείται με ταχύτητα πυραύλου, καθώς θα πρέπει να καταγραφεί στην τετραετία 2015-2018 μεσοσταθμική ανάπτυξη 3,3%!

Έτσι, Κυβέρνηση και τρόικα αφήνουν ανοιχτούς όλους τους λογαριασμούς για το Σεπτέμβρη, καθώς είναι άγνωστο εάν οι δανειστές θα συμφωνήσουν το φθινόπωρο σε αυτή την αλλαγή στόχων ή θα απαιτήσουν πρόσθετα μέτρα για να κλείσει το όποιο κενό.

Πάντως, αν και στο «φτιασιδωμένο» Μεσοπρόθεσμο, έχει επιμελώς αποφευχθεί οποιαδήποτε αναφορά σε νέα μέτρα, το κείμενο αποκαλύπτει νέες περικοπές στα επικουρικά ταμεία ύψους 464εκ. ευρώ καθώς θα μπει από 1/7/2014 σε εφαρμογή ο νέος τρόπος υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων του ΕΤΕΑ και περαιτέρω περικοπή του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων κατά 400 εκατ. ευρώ το 2015 που δεν υπήρχε στον προϋπολογισμό.

Μία από τις «γκρίζες ζώνες» του Μεσοπρόθεσμου είναι η απουσία προβλέψεων για τους ένστολους, οι οποίοι ήδη έχουν δικαιωθεί στα δικαστήρια για τις περικοπές στους μισθούς τους και προσδοκούν την επαναφορά τους στο προηγούμενο καθεστώς και αναδρομικά, που υπολογίζονται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Δεδομένου ότι η απόφαση για την συγκεκριμένη κατηγορία επαγγελματιών δεν έχει … καθαρογραφεί και με αυτή την πρόφαση η Κυβέρνηση δεν συμπεριέλαβε σχετικές προβλέψεις στο Μεσοπρόθεσμο.

Για τις πιθανές αποφάσεις του ΣτΕ που θα ανατρέπουν την εισοδηματική πολιτική προκαλώντας ταυτόχρονα ανάγκη για ισοδύναμα μέτρα, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών επεσήμανε ότι «εάν το ΣτΕ βγάλει μια απόφαση και αυτή τελεσιδικήσει, δεν μπορεί το κόστος να καλυφθεί είτε με αύξηση φόρων είτε με μείωση δαπανών. Θα αντιμετωπιστεί μέσα στην εισοδηματική ομάδα που αφορά. Για παράδειγμα όσον αφορά στους ένστολους, καθυστέρηση προαγωγών. Αυτό έχει συμφωνηθεί στο Μνημόνιο».

Keywords
Τυχαία Θέματα