Οικονομικά αδύναμοι οι 1,9 εκατ. φιλοξενούμενοι

07:22 2/5/2014 - Πηγή: Matrix24

Ο παραλογισμός στην Ελλάδα δεν έχει όρια. Την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκε στην επικαιρότητα ένα θέμα δήθεν φοροδιαφυγής. Φοροδιαφυγής που ακουμπά 1,9 εκατ. φορολογούμενους. Οι εν λόγω φιλοξενούνται με σκοπό όπως διαβάζαμε την αποφυγή καταβολής φόρων, προκειμένου να μην πέσουν στην τσιμπίδα των τεκμηρίων κ.λ.π.

Το θέμα σε κάθε περίπτωση είτε πλασαρίστηκε λανθασμένα, είτε δεν έγινε σωστά αντιληπτό, είτε υπήρχε απλά ένα κίτρινο θέμα που

θα «πωλούσε». Η αλήθεια είναι ότι ο αριθμός των Ελλήνων Φορολογούμενων - φιλοξενούμενων έχει αυξηθεί σημαντικά. Ωστόσο υπάρχουν απαντήσεις.

Στα δημοσιεύματα αναφερόταν ότι ένας στους τρεις φορολογούμενους δηλώνει φιλοξενούμενος. Συγκεκριμένα 1,9 εκατ. φορολογούμενοι στις 5,5 εκατ. δηλώσεις. Λάθος η σύγκριση. Συνολικά οι φορολογούμενοι ανέρχονται περίπου στα 8,5 εκατ. δηλαδή περίπου ένας στους πέντε φιλοξενείται.

Το ερώτημα είναι πόσοι από όσους δηλώνουν ότι φιλοξενούνται φοροδιαφεύγει; Η απάντηση είναι ελάχιστοι. Και αυτό διότι: Η κρίση έχει αναγκάσει πολλές οικογένειες να μένουν μαζί. Είτε το παιδί επιστρέφει στους γονείς είτε ο παππούς και η γιαγιά μένουν με τα παιδιά. Από τους 1,9 εκατ. φορολογούμενους δεν είναι γνωστό επίσης πόσοι είναι ανήλικοι και πόσοι ενήλικοι!

Προφανώς όμως, όπως σε όλους τους τομείς της οικονομίας έτσι και στα νοικοκυριά υπάρχει φοροδιαφυγή. Αλλά σε καμία περίπτωση αυτή δεν μπορεί να συγκριθεί με τη φοροδιαφυγή στα κέντρα διασκέδασης, στα μπαρ και στις ταβέρνες, στους ελεύθερους επαγγελματίες κ.λ.π.

Είναι σίγουρα κάτω από τα συνηθισμένα όρια φοροδιαφυγής.

Τα στοιχεία της ανεργίας επιβεβαιώνουν την αδυναμία ορισμένων να μισθώσουν ένα ακίνητο. Οι μισθοί πείνας που δεν ξεπερνούν τα 500 ευρώ δεν φτάνουν ούτε για τα αυτονόητα. Αυτό φαίνεται επίσης και από τα πόσα διαμερίσματα είναι πλέον στα αζήτητα.

Πως κάποιος θα μπορούσε να πληρώσει και το ενοίκιο και να ζει με 500 ευρώ; Εάν συνέβαινε αυτό θα έπρεπε η εφορία να ψάχνει αδήλωτα εισοδήματα. Αυτό θα έπρεπε να είναι θέμα και να αναδειχθεί. Όπως και άλλα θέματα, για παράδειγμα τι έγινε με την εισφορά των 140 εκατ. ευρώ ετησίως από τους εφοπλιστές;

Καλό θα είναι σε τέτοιου είδους θέματα και μάλιστα σε μία κοινωνία που το μόνο που κάνει το τελευταίο διάστημα είναι να πληρώνει φόρους, να υπάρχει και περισσότερη προσοχή.

Σε ερώτηση μας άλλωστε στο υπουργείο Οικονομικών εάν θα διενεργήσει ελέγχους για τους φιλοξενούμενους λάβαμε την απάντηση ότι θα πραγματοποιηθούν σε ελάχιστες περιπτώσεις που βγάζουν μάτι.

Keywords
Τυχαία Θέματα