Οι απολύσεις το μεγάλο «αγκάθι» στις επαφές με την τρόικα

07:35 6/3/2014 - Πηγή: Matrix24

Του Βαγγέλη Δουράκη

«Αδύνατη η συμφωνία έως το Eurogroup, θα γίνουν διαπραγματεύσεις ακόμη και στις Βρυξέλλες» δήλωνε ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών μετά τις ολοήμερες διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Ο υπουργός Εργασίας θα έχει την Παρασκευή και νέα συνάντηση με την τρόικα και τον Γιάννη Στουρνάρα,

με τους δανειστές να επιμένουν σε πλήρη απελευθέρωση του ορίου των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα.

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκαν διαβουλεύσεις και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη διαθεσιμότητα, την κινητικότητα και τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα.

Όπως έλεγε ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα γίνει και νέο ραντεβού με τους δανειστές, με την ελληνική πλευρά να εμμένει πως δεν θα βάλει ποσοτικούς στόχους για διαθεσιμότητες-απολύσεις, για το 2014-2015. Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, κατάφερε να περάσει στο κείμενο της συμφωνίας με τους δανειστές, διαρθρωτικές παρεμβάσεις της επιλογής της, για τον δημόσιο τομέα.

Πριν τη σύσκεψη, πηγή του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανέφερε ότι «το υπουργείο Εσωτερικών δηλώνει πως μπορεί να κλείσει το θέμα των 4.000 διαθεσιμοτήτων μέχρι το τέλος Μαρτίου. Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχουν εναλλακτικές».

Την πόρτα του υπουργείου Οικονομικών πέρασαν λίγο μετά τις 6 μ.μ. και ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς και ο διευθύνων σύμβουλος Πέτρος Χριστοδούλου, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα του νέου χωροταξικού – ΕΣΚΑΔΑ, που αποτελεί απαραίτητη ενέργεια για να προχωρήσουν οι διαδικασίες πώλησης του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Νωρίτερα, έγινε σύσκεψη ανάμεσα στους επικεφαλής της τρόικας και εκπροσώπους της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Στελέχη που πήραν μέρος στη σύσκεψη δήλωναν λακωνικά μετά από αυτήν πως «κάθε συζήτηση φέρνει πρόοδο».

Οι εκπρόσωποι της τριμερούς έχουν συναντηθεί επίσης με τους κ.κ. Χατζηδάκη, Βαρβιτσιώτη, Παπαγεωργίου και με την κυρία Παπανικολάου γ.γ. Δημόσιας Υγείας. Εντός της ημέρας αναμένεται και ο Γιάννης Βρούτσης.

Από τις μέχρι τώρα επαφές έχει προκύψει, πως:

- Βασικά θέματα της συζήτησης μεταξύ Χατζηδάκη-τρόικας είναι τα μέτρα του ΟΟΣΑ, όπου μπορεί η κυβέρνηση να έχει αποδεχθεί το 87% αυτών, όμως μένουν ακόμη αρκετά που πρέπει να διευθετηθούν, αλλά και η διαχείριση των κόκκινων δανείων από το 2015. Η τρόικα πιέζει για πιο σύντομα χρονοδιαγράμματα, δηλαδή να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι νομοθετικές ρυθμίσεις. Ο υπουργός Ανάπτυξης θα συνεχίσει τις συζητήσεις και αργότερα μέσα στην ημέρα ή αύριο.

- Πρόβλημα συνεχίζει να υπάρχει και στο θέμα της ενέργειας, αφού μετά την συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Ενέργειας, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου τόνισε ότι η «τρόικα δεν έχει ακόμη απαντήσει εάν αποδέχεται το πακέτο μείωσης ενεργειακού κόστους προς τις μεγάλες βιομηχανίες, ύψους 150 εκατ. ευρώ». Από την άλλη η τρόικα φαίνεται ότι αποδέχεται τα νομοσχέδια για την αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ».

- Χωρίς συμφωνία σε κάποιο από τα θέματα του υπουργείου Ναυτιλίας έκλεισε η συνάντηση με την τρόικα. Όπως τόνισε στέλεχος του υπουργείου οι πιστωτές ζήτησαν κατάργηση των υποχρεωτικών συνθέσεων των πληρωμάτων στην ακτοπλοΐα και των υποχρεωτικών συνδέσεων και όπως εξήγησε το ίδιο στέλεχος «εμείς δεν μπορούμε να χωρίσουμε τις γραμμές σε law και high cost».

Τα δεδομένα μέχρι σήμερα το πρωί

Όπως αποκάλυψε υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ η συνάντηση Γιάννη Στουρνάρα και πιστωτών επεκτάθηκε –πέρα από το θέμα των τραπεζών- στο σύνολο των θεμάτων του υπουργείου επί του κειμένου του αναθεωρημένου μνημονίου.

Στο «τραπέζι» έπεσε και το δημοσιονομικό κενό του 2014- 2015, με την ελληνική πλευρά να δηλώνει «ασφαλής με τα δημοσιονομικά αποτελέσματα που υπάρχουν» ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα για φέτος, ενώ για την επόμενη χρονιά «αυτό που πρέπει να καθοριστεί είναι περιοχές πιθανών παρεμβάσεων». Πηγές μάλιστα προχώρησαν ακόμη παραπέρα λέγοντας πως ίσως «δεν υπάρξει δημοσιονομικό κενό και για το 2015». Σε αυτό το «κομμάτι» Ελλάδα και τρόικα μοιάζει να βρίσκονται κοντά σε συμφωνία.

Η ίδια πηγή επεσήμανε πως η χρονική διάρκεια του Μεσοπρόθεσμου εκτείνεται μέχρι και το 2018 και πως έχει τεθεί χρονικό όριο μέχρι τα μέσα του Μαΐου για την κατάθεσή του.

Τόνισε ακόμη ότι για να εξυπηρετηθούν οι λήξεις των ομολόγων είναι απαραίτητη η δόση, επισημαίνοντας πως «δεν υπάρχει σενάριο να μην πάρουμε την δόση τον Μάιο».

Σε υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας έχει αναχθεί το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, εξέλιξη που, όπως όλα δείχνουν, θα στερήσει από την ελληνική πλευρά τη δυνατότητα να μεταβεί στο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας κρατώντας στα χέρια της μια «επί της αρχής» τεχνική συμφωνία με την τριμερή.

Η διαφορά ύψους 2,4-2,8 δισ. ευρώ περίπου η οποία χωρίζει τις εκτιμήσεις της Τράπεζης της Ελλάδος (ΤτΕ) και αυτές του ΔΝΤ «δεν κλείνει εύκολα», όπως ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, γι’ αυτό και η χώρα μας θα μεταφέρει το θέμα στο επικείμενο Eurogroup. Παράλληλα όμως η ΤτΕ θα ανακοινώσει –μονομερώς– τα αποτελέσματα των stress tests που υπολογίζουν τις κεφαλαιακές ανάγκες των συστημικών τραπεζών στα 5,8-6,2 δισ. ευρώ.

Η διαφορά ανάμεσα σε Αθήνα και τρόικα δεν έχει να κάνει μόνον με το ποσό που απαιτείται για την ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων τραπεζών, αλλά και με τον χρόνο που θα τους δοθεί ώστε να προχωρήσουν μέσω των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου στην προέλκυση ιδιωτών επενδυτών και την προσφυγή στα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μέσω του Πολ Τόμσεν, απαιτεί να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης (δηλαδή τόσο η αναζήτηση ιδιώτη επενδυτή και σε περίπτωση που αυτός δεν βρεθεί η προσφυγή στο ΤΧΣ) μέσα σε λίγους μήνες (έως 6), ενώ η ελληνική πλευρά θέλει μετά την δημοσιοποίηση των stress test της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να δοθεί και στις ελληνικές τράπεζες ο χρόνος που θα δοθεί και στις ευρωπαϊκές.

Όπως τόνισε πηγή του υπουργείου Οικονομικών «σεβόμαστε την θέληση του ΔΝΤ να μείνει στον έλεγχο των τραπεζών χωρών σε πρόγραμμα, αλά πρέπει να το λύσει με την ΕΚΤ. Δεν θέλουμε να γίνει η Ελλάδα πεδίο επίλυσης των διαφορών τους».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Γιώργος Προβόπουλος έλαβε στη Φρανκφούρτη την έγκριση του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και αναμένεται να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία των stress tests (παραδοχές, μεθοδολογία, μακροοικονομικά σενάρια, πορίσματα BlackRock, Rothschild, Ernst & Young) σήμερα το απόγευμα.

Για να ξεπεραστεί ο σκόπελος των τραπεζών και να μπορέσει να ολοκληρωθεί ο έλεγχος της τρόικας, επιτρέποντας την εκταμίευση της επόμενης δανειακής δόσης, η κυβέρνηση έχει προτείνει ως συμβιβαστική λύση να «αποσυνδεθούν» οι διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης των εγχώριων τραπεζών από την έκθεση αξιολόγησης της τρόικας μέχρι να ολοκληρωθούν τα πανευρωπαϊκά stress tests στο τέλος του έτους.

Η συγκεκριμένη πρόταση προβλέπει επίσης ότι οι διαδικασίες της ανακεφαλαιοποίησης θα προχωρήσουν στο μεσοδιάστημα με βάση τα αποτελέσματα της ΤτΕ και, εάν τυχόν απαιτηθούν επιπλέον κεφάλαια μετά τα ευρωπαϊκά stress tests, θα υπάρξει συμπληρωματική διαδικασία. Η ελληνική πλευρά θα δεσμευτεί ότι μέχρι τότε δεν θα «πειράξει» τα χρήματα που βρίσκονται στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και τα οποία ανέρχονται σε 14 δισ. ευρώ (11 δισ. ευρώ σε ομόλογα και 3 δισ. ευρώ σε ρευστό).

Όπως σημείωσε υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, κατά την τελευταία συνάντηση με την ΤτΕ οι επικεφαλής της τρόικας «εμφανίστηκαν ενωμένοι» στο ζήτημα των τραπεζών. Βεβαίως, το πρόβλημα που έχει ανακύψει οφείλεται στη στάση του ΔΝΤ, που επιδιώκει να μείνει ανοιχτή η επιθεώρηση της ελληνικής οικονομίας όσο δεν κλείνει το μέτωπο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και εκτιμάται ότι επιθυμεί να «βάλει πόδι» στον ευρωπαϊκό Μόνιμο Μηχανισμό Εποπτείας (SSM).

Τα «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων δεν αφορούν όμως μόνο στις τράπεζες. Σύμφωνα με την ίδια πηγή της οδού Νίκης, δεύτερο δυσεπίλυτο θέμα είναι οι ομαδικές απολύσεις. Η τρόικα, και δη το ΔΝΤ, επιμένει σε νομοθετική ρύθμιση με την οποία δεν θα έχει λόγο στις ομαδικές απολύσεις ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα επιχειρεί μέχρι και το Σάββατο το βράδυ να υπάρχει «αν όχι τελική συμφωνία, τουλάχιστον μια καλή έκθεση προόδου που να δίνει την ευκαιρία να συνεχίσουμε αμέσως μετά, για να καταλήξουμε στην τελική συμφωνία», όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Ανοιχτό έμεινε το ενδεχόμενο επιστροφής των δανειστών μετά το Eurogroup.

Keywords
τροικα, διεθνές νομισματικό ταμείο, γιάννης στουρνάρας, βρυξέλλες, νέα, στουρναρας, τραπεζες, χατζηδακης, οοσα, αδμηε, δεη, law, μνημονιο, ελλαδα, μαΐου, ττε, ΔΝΤ, αθηνα, test, ΕΚΤ, rothschild, λύση, οφείλεται, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, απολυσεις στο δημοσιο, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, η ημέρα της γης, θεμα εκθεσης 2012, γιάννης στουρνάρας, αποτελεσματα, αδμηε, το θεμα, θεμα, νεα μετρα, ομολογα, οοσα, προγραμμα, σκοπελος, ττε, test, βραδυ, γινει, δευτερο, δυνατοτητα, δημοσιο, διεθνές νομισματικό ταμείο, δοθει, διοικητης, εγινε, ευκαιρια, ευρω, υπαρχει, εκθεση, ενεργεια, εξελιξη, εσωτερικων, ιδια, ιδιο, κυβερνηση, κειμενο, κυρια, λύση, λογο, μαΐου, μηνες, οφείλεται, πεδιο, πηγη, πορτα, πρωι, ραντεβου, ρυθμισεις, ρυθμιση, σαββατο, σεναριο, συζητηση, συντομα, φρανκφουρτη, χρονος, χωρα, υπουργειο, law, μεινει, μοιαζει, πακετο, πηγες, πληροφοριες, rothschild, θεματα, υγειας, βεβαιως, χερια
Τυχαία Θέματα