Οι ανακριτές κατά της διαφθοράς στο κυνήγι των κλεμμένων

07:19 6/3/2014 - Πηγή: Matrix24

Από το 2011, που θεσπίστηκε ο νόμος το κέντρο βάρους των ερευνών όλων των υποθέσεων της πρώτης γραμμής για ξέπλυμα μαύρου χρήματος τα τελευταία χρόνια έχει μετατεθεί. Και σήμερα πια οι πρόεδροι πρωτοδικών που έχουν βγει στο κυνήγι των κλεμμένων μαζί με τους επίκουρους συναδέλφους τους ξεπερνούν τους δέκα.

Πριν από λίγες μέρες μάλιστα η προϊσταμένη του πρωτοδικείου Αθηνών

Μαρία Τσάμη όρισε μία ακόμα δικαστική λειτουργό για τέτοια θέση προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες για την διερεύνηση των δεκάδων δικογραφιών που φτάνουν και κατακλύζουν τα γραφεία των ανακριτών που στεγάζονται στο κτίριο 6 της πρώην Σχολής Ευελπίδων. Οι φάκελοι φτάνουν απευθείας από την ομάδα των εισαγγελέων κατά της διαφθοράς ,που με επικεφαλής την εισαγγελέα Ελένη Ράικου, έχουν στο στόχαστρό τους κρατικούς αξιωματούχους που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο εμπλέκονται σε τέτοιες υποθέσεις. Το κυρίαρχο στοιχείο είναι οι υποθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων κατά την προμήθεια των οποίων ,όπως έχει διαπιστωθεί τα τελευταία χρόνια διακινήθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ’Δεν είναι τυχαίο ότι στον ειδικό λογαριασμό του δημοσίου έχουν ήδη επιστραφεί περισσότερα από δεκαεπτά εκατομμύρια ευρώ με τη συναίνεση βέβαια εκείνων των κατηγορουμένων,οι οποίοι ουσιαστικά έχουν συνομολογήσει την ενοχή τους.

Εκτός από τις δικογραφίες των εξοπλιστικών για τις οποίες δύο πρώην υπουργοί Άκης Τσοχατζόπουλος και Ντίνος Μιχαηλίδης ,πρώην υπουργός εσωτερικών της Κύπρου κρατούνται στις φυλακές του Κορυδαλλού,στο μικροσκόπιο των ανακριτών κατά της διαφθοράς βρίσκονται τους τελευταίους μήνες και δεκάδες άλλες υποθέσεις με βάση το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και με κατηγορούμενους πρώην στελέχη τραπεζών και άλλοτε ισχυρά πρόσωπα που είχαν σημαίνοντα ρόλο στην οικονομική,κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου την τελευταία δεκαετία.Κοινός παρονομαστής όλων αυτών των υποθέσεων είναι η διακίνηση μίζας ,που συνήθως γινόταν άλλοτε μέσω off shore εταιρειών και άλλοτε μέσω παρένθετων προσώπων.

Κλειδί σε αυτές τις ιστορίες είναι συνήθως οι κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών που μέχρι τώρα έχουν φέρει στην επιφάνεια κρυμμένους θησαυρούς εκατομμυρίων ευρώ. Απρόσμενος δε σύμμαχος των ελλήνων ανακριτών τον τελευταίο καιρό είναι οι ελβετοί και όχι μόνο εισαγγεκείς.Και όπως λένε όσοι γνωρίζουν ακολουθούν πολλές εξελίξεις και εκπλήξεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα