Η αμφισβήτηση Βενιζέλου «αγχώνει» τον Σαμαρά

Μπροστά στο «παράδοξο» να αντέξει η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του Μαΐου αλλά η κυβέρνηση να κλονιστεί εξαιτίας της σοβούσας κρίσης στο ΠΑΣΟΚ βρίσκεται ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Παρά το γεγονός

ότι και η ίδια η Ν.Δ. έχει σοβαρές πληγές να επουλώσει (υπολείπεται του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου των ευρωεκλογών ενώ οι υποψήφιοί της σε Αθήνα, Αττική και Κεντρ. Μακεδονία ξεκινούν από χαμηλά) η ανησυχία έχει κυριεύσει το Μαξίμου μετά και τα τελευταία… επεισόδια στο σήριαλ της κεντροαριστερής Ελιάς.

Το άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ αδυνατεί έστω και να ανασάνει δημοσκοπικά ενώ δέχεται νέες πιέσεις και από το «Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη. Παράλληλα, η δημόσια πλέον αμφισβήτηση των χειρισμών του Ευ. Βενιζέλου από τον Γιώργο Παπανδρέου, γιο του ιδρυτή του κόμματος, αλλά και η απουσία κορυφαίων πράσινων στελεχών από την προγραμματική διάσκεψη της «Ελιάς» προοιωνίζονται αναταράξεις, εφόσον δεν συμβεί κάτι που θα αλλάξει δραστικά τα δεδομένα.

Ο κ. Αντώνης Σαμαράς έχει, από την πρώτη ώρα, εκφράσει την άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ συνιστά τον «μεγάλο ασθενή» ενώ συνεργάτες του δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο αποσταθεροποίησης του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου. Η διάθεση, δε, του Μαξίμου να «στηρίξει» τον κ. Βενιζέλο είναι ορατή καθώς η ΝΔ, παρά την πλήρη πλέον αναντιστοιχία μεταξύ της σημερινής και της εκλογικής (2012) δυναμικής των δύο κυβερνητικών κομμάτων, εξακολουθεί και παρέχει όχι μόνον πλήρη ελευθερία αλλά και αρκετά «δώρα» προς την πλευρά Βενιζέλου. Χωρίς, όμως, αποτέλεσμα στην εκλογική απήχηση του κόμματος.

Καθίσταται, λοιπόν, σαφές ότι ενδεχόμενη επιβεβαίωση των αρνητικών για το ΠΑΣΟΚ δημοσκοπήσεων στις ευρωεκλογές του Μαϊου είναι, πολύ πιθανό, να ενεργοποιήσει κινήσεις ευθείας αμφισβήτησης του Ευάγγελου Βενιζέλου. Αν αυτές περιοριστούν εκεί, η κρίση μπορεί να είναι μέχρι και ελεγχόμενη για τη δικομματική κυβέρνηση. Ωστόσο, αν το μήνυμα της κάλπης είναι τέτοιο που θα απελευθερώνει δυνάμεις που επιδιώκουν μία άλλη σχέση με την κυβέρνηση, τότε ο βαθμός επικινδυνότητας για τον κ. Σαμαρά αυξάνεται κατακόρυφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα