Θέατρο με εικοσιτετράωρη …διορία

Η θεατρική πρόκληση που ακούει στο όνοµα «The 24 hour plays» ξεκίνησε από το Μπρόντγουεϊ της Νέας Υόρκης το 1995, µε πολλές λαµπερές συµµετοχές και έκανε το ντεµπούτο της στην Ελλάδα πριν τρία χρόνια. Φέτος επιστρέφει στο θέατρο Κάππα. Σπουδαίοι Έλληνες καλλιτέχνες, καταξιωμένοι και ανερχόμενοι, συνδιαλέγονται και ενώνουν τις δυνάμεις τους, σε ένα θεατρικό παιχνίδι

έμπνευσης που παρουσιάζεται για μία μόνο μέρα. Συγγραφείς, σκηνοθέτες, ηθοποιοί καλούνται σε 24 ώρες να γράψουν και να ανεβάσουν ένα θεατρικό έργο, έστω και μονόπρακτο, σε μια ενιαία παράσταση 90 λεπτών.

Αύριο στη σκηνή θεάτρου Κάππα, είκοσι ηθοποιοί (µεταξύ των οποίων οι Ορφέας Αυγουστίδης, Στεφανία Γουλιώτη, Ευγενία Δημητροπούλου, Ηλίας Κουνέλας, Δημήτρης Μακαλιάς, Γιώργος Νανούρης, Άλκηστις Πουλοπούλου, Βασιλική Τρουφάκου, Σοφία Φιλιππίδου, Γιώργος Χρανιώτης κ.ά. ) καλούνται να προβάρουν και να απομνημονεύσουν ένα από τα έργα που θα γράψουν την ίδια ηµέρα έξι συγγραφείς (Γιώργος Αγγελόπουλος, Άκης Δήμου, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Στρατής Πασχάλης, Θανάσης Τριαρίδης, Χρήστος Χωμενίδης) και θα σκηνοθετήσουν έξι σκηνοθέτες (Ιόλη Ανδρεάδη, Γιάννης Καλαβριανός, Γιώργος Τσεμπερόπουλος, Κώστας Φιλίππογλου, Αργυρώ Χιώτη και Γιάννης Χουβαρδάς) ώστε να τα παρουσιάσουν στο κοινό το ίδιο βράδυ.

Η διαδικασία ξεκινά από σήμερα. Συγκεκριμένα, στις 21:00 θα γίνει στο θέατρο η συνάντηση όλων των συντελεστών, που θα λάβουν μέρος. Κάθε ηθοποιός θα φέρει ένα αντικείμενο και ένα κοστούμι μαζί του, οι συγγραφείς θα εμπνευστούν και θα επιλέξουν τους ηθοποιούς, για τους οποίους θα γράψουν το θεατρικό έργο τους. Από εκεί και πέρα οι χρόνοι είναι καταιγιστικοί.

Η παράδοση των κειμένων πρέπει να γίνει μέχρι τις 6:00 το πρωί. Στη συνέχεια οι σκηνοθέτες θα διαβάσουν και θα επιλέξουν τα κείμενα. Οι 6 ομάδες που θα δημιουργηθούν θα έχουν στη διάθεσή τους συνολικά 9 ώρες για να μάθουν το έργο, να το στήσουν και να κάνουν τις απαραίτητες πρόβες. Οι πόρτες θα ανοίξουν για το κοινό στις 21:00.

Σε ό,τι αφορά την ιστορία του θεσμού, το 1995 στη Νέα Υόρκη, η παραγωγός Τίνα Φάλον είχε την ιδέα να ενώσει για πρώτη φορά δημιουργικούς ανθρώπους από τον χώρο του θεάματος και να τους βάλει να δουλέψουν πειραματικά υπό χρονική πίεση. Αρχικά σκόπευε να το κάνει μία φορά, αλλά τόσα χρόνια και πάνω από 300 έργα μετά, το εγχείρημα συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Λος Άντζελες, το Σικάγο, τη Βόννη και την Αθήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα