ΦΘΗΝΟΤΕΡΑ ΤΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ

Φρένο στην υπερβολική ταρίφα που πληρώνουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί για αποσπάσματα ποδοσφαιρικών αγώνων τα δικαιώματα των οποίων έχουν  εξασφαλίσει άλλα κανάλια επιχειρεί να βάλει ο γενικός Εισαγγελέας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Συγκεκριμένα απευθύνει σύσταση προς τους τηλεοπτικούς σταθμούς που έχουν εξασφαλίσει τα δικαιώματα των μεγάλων ποδοσφαιρικών διοργανώσεων . Στόχος είναι να περιοριστεί η τακτική υπερχρέωσης των υπολοίπων σταθμών, για την προβολή σύντομων αποσπασμάτων των αγώνων.

Η υπόθεση απασχόλησε το Δικαστήριο της Ευρώπης  με αφορμή την περίπτωση  αυστριακού

τηλεοπτικού σταθμού για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των  ποδοσφαιρικών αγώνων της Ευρωλίγκας. «Οι σταθμοί που έχουν αποκλειστικά δικαιώματα προβολής συγκεκριμένης διοργάνωσης πρέπει να επιτρέπουν και στα άλλα ευρωπαϊκά κανάλια να χρησιμοποιούν σύντομα αποσπάσματα του αγώνα, προκειμένου να τα αξιοποιήσουν στο αθλητικό ρεπορτάζ. Το τίμημα που συνδέεται με αυτήν την χρήση δεν πρέπει να υπερβαίνει το ύψος του επιπλέον κόστους που προκύπτει άμεσα στον σταθμό από την διαδικασία», σύμφωνα με τον Ευρωπαίο εισαγγελέα.

Σύμφωνα με την εισαγγελική σύσταση, το επίμαχο  τίμημα πρέπει να είναι εύλογο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εισαγγελική εισήγηση αφορά την προβολή βίντεο έως ενενήντα δευτερολέπτων, το οποίο θα προβάλλεται σε γενικά δελτία ειδήσεων με ταυτόχρονη αναγραφή της ονομασίας του καναλιού από το οποία προήλθαν τα αποσπάσματα.

«Πρέπει να επιτύχουμε μία δίκαιη ισορροπία μεταξύ του δικαιώματος της ιδιοκτησίας, της επιχειρηματικής ελευθερίας και της ελευθερίας πληροφόρησης μαζί με το δημοσιογραφικό πλουραλισμό», σχολίασε ο γενικός εισαγγελέας. Η εισήγηση  του εισαγγελικού λειτουργού, όπως συμβαίνει και στα ελληνικά δικαστήρια, δεν είναι δεσμευτική για το δικαστήριο που αναμένεται να εκδώσει την απόφασή του.

Keywords
Τυχαία Θέματα