«Εθνικούς Πρωταθλητές» ζητά η ΤτΕ

Την δυναμική συμβολή των τραπεζών για μια σαρωτική αναδιάταξη του επιχειρηματικού χάρτη, με στόχο τη δημιουργία εθνικών πρωταθλητών, ζητεί η Τράπεζα της Ελλάδος. Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ κ. Γιώργο Προβόπουλο, ο επιχειρηματικός χάρτης της χώρας πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα με τη δημιουργία

ισχυρότερων μονάδων ικανών να ανταγωνιστούν στις διεθνείς αγορές. Με τις τράπεζες να ελέγχουν μέσω των δανείων, αλλά σε πολλές περιπτώσεις και άμεσα μέσω του ελέγχου μετοχών, πολλές εκατοντάδες επιχειρήσεις, το τραπεζικό σύστημα μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο διευκολύνοντας και ενθαρρύνοντας τις συνενώσεις δυνάμεων με στόχο τη δημιουργία πιο ισχυρών, ανταγωνιστικών και εξωστρεφών μονάδων.

Αυτή τη στιγμή (αλλά και πριν από την κρίση) επικρατεί το εξής παράδοξο: υπάρχουν κλάδοι όπου έχουν πολύ ισχυρή παραγωγή και ζήτηση για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους, πραγματοποιούν υψηλές πωλήσεις, ωστόσο εμφανίζουν μεγάλες ζημίες και παραμένουν καθηλωμένες κάτω από το βάρος των δανειακών υποχρεώσεων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών. Η χώρα μας είναι πρώτη στην παραγωγή τσιπούρας και λαβρακίου και οι εξαγωγές που πραγματοποιούνται στην Ευρώπη υπολογίζονται σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Τα ελληνικά ψάρια είναι ανάρπαστα. Ωστόσο ο κλάδος βουλιάζει: οι περισσότερες εταιρείες του κλάδου εμφανίζουν μεγάλες ζημίες και είναι υπερδανεισμένες. Ο λόγος φυσικά δεν είναι άλλος από την κακοδιαχείριση των εταιρειών. Η αναγέννηση του κλάδου βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στα χέρια των τραπεζών, αρκεί να συνεργαστούν, να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις μονάδων, να αντικαταστήσουν τις διοικήσεις και να αναζητήσουν την είσοδο νέων επενδυτών. Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι εδώ και πολλούς μήνες υπάρχουν ξένα funds που προσπαθούν να επενδύσουν σε εταιρείες του κλάδου αλλά λόγω της σημερινής κατάστασης αυτό είναι αδύνατο. Ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι στη χώρα δεν υπάρχει κουλτούρα συνεργασίας και οι τράπεζες έχουν μάθει περισσότερο πώς να δημιουργούν προβλήματα παρά το να βρίσκουν λύσεις.

Η κατάσταση στις ιχθυοκαλλιέργειες δεν είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας. Υπερχρεωμένες βρίσκονται εκατοντάδες τουριστικές επιχειρήσεις και ξενοδοχεία, τη στιγμή που η Ελλάδα αποτελεί σταθερό καλοκαιρινό προορισμό και εκατομμύρια ξένοι επισκέπτονται τη χώρα κάθε χρόνο. Η ίδια εικόνα, για άλλους λόγους, επικρατεί σε μεγάλο βαθμό στην αγροτική παραγωγή και την κτηνοτροφία, λόγω του κατακερματισμού της παραγωγής και της απουσίας μεγάλων μονάδων που θα μπορούσαν να εξάγουν με καλούς όρους. Μεγάλες δυνατότητες υπάρχουν και σε άλλους τομείς όπου η χώρα διαθέτει μεγάλη τεχνογνωσία, όπως η μεταλλουργία, όπου αν πραγματοποιηθεί μια ουσιαστική αναδιάρθρωση του κλάδου, μπορεί να βελτιώσει κατά πολύ την ανταγωνιστικότητα και τις εξαγωγικές επιδόσεις της εν λόγω βιομηχανίας.

Όπως σημείωσε ο διοικητής της ΤτΕ στους επικεφαλής των συστημικών τραπεζών, μετά την επιτυχημένη αναδιάταξη και ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος οι τράπεζες μπορούν και πρέπει να παίξουν καταλυτικό ρόλο στην αναδιάρθρωση και των υπόλοιπων κλάδων της οικονομίας. Τόνισε πως οι τράπεζες πρέπει να ενθαρρύνουν επιχειρηματικές συνεργασίες που θα οδηγήσουν σε πιο ισχυρές και ανταγωνιστικές μονάδες. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, την τελευταία 5ετία το ΑΕΠ μειώθηκε περίπου κατά 25% και ο μόνος κλάδος της οικονομίας στον οποίο έχει σημειωθεί η απαραίτητη αναδιάταξη δυνάμεων είναι, μέχρι στιγμής, ο τραπεζικός. Παράλληλα ζήτησε από τις διοικήσεις να προχωρήσουν σε στοχευμένη διοχέτευση χρηματοδοτικών πόρων σε υγιείς κλάδους και επιχειρήσεις, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά τους και να στηριχθεί το νέο, εξωστρεφές παραγωγικό μοντέλο της οικονομίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα