Χωρίς ψηφοφορία αλλά και χωρίς πρόταση πέρασε τον σκόπελο ο Βενιζέλος

Η συνεδρίαση που διήρκεσε περί τις οκτώ ώρες, «χρωματίστηκε» από διαφορετικές απόψεις και αντεγκλήσεις μεταξύ των στελεχών, αλλά χωρίς υψηλούς τόνους.

Υπέρ της συμπόρευσης του ΠΑΣΟΚ με τους «58» τάχθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος που θύμισε ότι πρώτος εκείνος έθεσε το θέμα της «Ελιάς», ενώ μίλησε για ανοιχτό και καλόπιστο διάλογο, που δεν θέτει σε αμφισβήτηση το όνομα και τα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ

και προανήγγειλε συνδιάσκεψη των δυνάμεων της ευρύτερης παράταξης, απευθύνοντας εκ νέου πρόσκληση στη ΔΗΜΑΡ και τα στελέχη ου εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ.

Ο ίδιος, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για «εκτσογλανισμό» της κοινωνίας, αλλά και «απάντησε» στα επιχειρήματα της «εσωκομματικής αντιπολίτευσής» του, από όποια μεριά και αν προέρχονταν. Επεισοδιακά αποχώρησε από τη συνεδρίαση ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ διαφορετικές απόψεις, κυρίως για την πορεία του ΠΑΣΟΚ στην συγκυβέρνηση και την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς ακούστηκαν από εκπροσώπους της ομάδας των «11» και τον Μιχάλη Καρχιμάκη.

Κατά της αυτοδιάλυσης του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε ο γραμματέας του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης, που επικαλούμενος τις εκλογές σε συνδικαλιστικό και επιστημονικό επίπεδο, υποστήριξε ότι «η παράταξη πέραν από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, διατηρεί τη δύναμή της». Ο ίδιος πρότεινε μία «συζήτηση ιδεών και θέσεων», καλώντας όλους η Κεντροαριστερά να μη γίνει υπόθεση των ελίτ, αλλά της κοινωνίας.

«Να το γράψουμε ότι δεν θα συνεργαστούμε με τη ΝΔ», ζήτησε ο Κώστας Σκανδαλίδης, σημειώνοντας ότι δεν τον χωρίζουν περισσότερα από τον Δραγασάκη και τον Κουβέλη, από ότι με τον Άδωνι και τον Βορίδη. Ο ίδιος πάντως, υποστήριξε ότι κάνουν λάθος όσοι πιστεύουν ότι «αντιπολιτεύεται» την ηγεσία του κόμματος, δηλώνοντας πως τον καλύπτει η ρήση του προέδρου υπέρ του σεβασμού στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και ζητώντας νέα συνεδρίαση της ΚΠΕ μετά τις γιορτές ώστε να ληφθεί η απόφαση για τον ορισμό επιτροπών που πρότεινε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και εκλογή υποψηφίων από τη βάση. «Για ένα κόμμα που κατεβαίνει αυτόνομα στις εκλογές τα τελευταία 40 χρόνια, αν τεθεί θέμα αλλαγής ονόματος και συμβόλων του, αυτό θα πρέπει να το αποφασίσει η βάση του», είπε, επαναφέροντας εμμέσως ενόψει ευρωεκλογών και συζήτησης για κοινή κάθοδο του ΠΑΣΟΚ με άλλες δυνάμεις, υπό άλλη σημαία, την πρότασή του για εσωτερικό δημοψήφισμα.

Υπέρ αυτής της άποψης είναι και ο Φίλιππος Σαχινίδης, που υποστήριξε στην ομιλία του ότι «το ΠΑΣΟΚ παραμένει ζωντανό με βαθιές ρίζες στην κοινωνία». Ο ίδιος χαρακτήρισε σωστή την απόφαση για συμμετοχή στην τρικομματική κυβέρνηση, αλλά παρατήρησε ότι «τα οφέλη ή το κόστος από τη συμμετοχή δεν κατανέμεται ομοιόμορφα μεταξύ των εταίρων». Όσο για την ανασύνταξη της Δημοκρατικής Παράταξης, υποστήριξε ότι προϋποθέτει τη συνεργασία χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, αλλά με το ΠΑΣΟΚ ως δύναμη ηγεμονική και όχι ως στρατηγικό παρακολούθημα της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ. «Αν το ΠΑΣΟΚ καταρρεύσει στις εκλογές δεν θα υπάρχει ρόλος για κανένα από τα στελέχη του την επόμενη ημέρα γιατί δεν θα υπάρχει ΠΑΣΟΚ», είπε, ζητώντας παράλληλα το κόμμα του να έχει άμεση παρουσία στις ευρωεκλογές με τον όνομά του.

«Το Κίνημα μας θα πάει στα βράχια αν δεν αλλάξουμε πορεία», προειδοποίησε ο Θάνος Μωραίτης, ζητώντας να υπάρξουν ξεκάθαρες διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ και προσθέτοντας ότι ο κυβερνητικός συμβιβασμός με τη ΝΔ έχει ημερομηνία λήξης. Πρότεινε τη δημιουργία ενός προοδευτικού μετώπου ιδεών και αντιλήψεων που θα συγκρουστεί με όσα μας έφτασαν ως εδώ. «Δεν στρεφόμαστε κατά της Κεντροαριστεράς. Εκφράζουμε την αγωνία μας, αλλά όχι να εξαφανιστεί το ΠαΣοΚ και να αναβιώσουν παλιοί κομματάρχες. Δεν στήνεται παράταξη με πέντε μαγαζάκια και πέντε συνταξιούχους μαγαζάτορες!». Το στοίχημα, είπε, είναι να υπάρξει κάτι μεγαλύτερο μέσα από ένα συνέδριο αναγέννησης της δημοκρατικής παράταξης με προσκλητήριο προς όλους και με αυτοοργάνωση.

«Κάποιοι επιδιώκουν να στήσουν ένα σκηνικό σύγκρουσης και να κατασκευάσουν χρήσιμους εχθρούς στους οποίους θα αποδώσουν την επιλογή τους για αυτοδιάλυση του ΠΑΣΟΚ», είπε ο Μανώλης Όθωνας, ζητώντας την υπεράσπιση της παράταξης. Ο ίδιος ζήτησε μεταξύ άλλων διακριτή οριοθέτηση από την συντηρητική παράταξη, είτε λέγεται ΝΔ, είτε λέγεται ΣΥΡΙΖΑ…

«Δεν υπάρχει στρατηγική, αλλά προγραμματική συμφωνία με τη ΝΔ», υποστήριξε από την άλλη πλευρά, ο Χρήστος Πρωτόπαπας, που «απαντώντας» σε όσους ζητούσαν το ΠΑΣΟΚ να κατέβει στις ευρωεκλογές με τη σημαία του, αναρωτήθηκε γιατί αυτό εμποδίζει μία ευρύτερη σύγκληση στον κεντροαριστερό χώρο. Υπέρ των συνεργασιών στον κεντροαριστερό χώρο, οι οποίες θα εκτείνονται και μετά τις ευρωεκλογές, τάχθηκε η Εύη Χριστοφιλοπούλου, αφού η κοινή κάθοδός τους σε αυτές, «θα μπορούσε να αποτελέσει την απαρχή του εγχειρήματος της αναγέννησής μας από τις στάχτες της κρίσης», όπως είπε.

Ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν είναι κανενός», υποστήριξε ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, ενώ ότι οι «58» είναι ένα πρώτο βήμα για την Κεντροαριστερά και ελπίζει όσοι τους υπονομεύουν να μην επιλέγουν συνειδητά ένα μικρό γήπεδο επειδή εκτιμούν ότι θα έχουν καλύτερη απόδοση σε αυτό», υποστήριξε ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Για το 30% των πολιτών που στις δημοσκοπήσεις ζητούν ενωμένη ευρύτερη κεντροαριστερή παράταξη μίλησε ο Χρήστος Δρούζιας, καλώντας σε υπέρβαση εγωισμών και καταγγέλλοντας «προσχηματικές επιστολές με πολιτικά υπονοούμενα» από τη μία και αντιλήψεις «τσιφλικιού» σε κάθε ομάδα της κεντροαριστεράς από την άλλη. «Η κίνηση των 58 αλλά και η κάθε κίνηση που υπάρχει ή μπορεί να υπάρξει στον ευρύτερο αυτό χώρο, είναι μια προσπάθεια υπέρβασης του προβλήματος, μια πρωτοβουλία συμπόρευσης ενός χώρου», είπε. Τη διαμόρφωση προγραμματικής πρότασης για την επόμενη φάση στην πορεία της παράταξης και της χώρας ζήτησε η Τόνια Αντωνίου, αφού προγραμματικές συγκλήσεις απαιτούν άλλωστε και οι συμμαχίες, οι συμπράξεις και οι συνεργασίες. Αυτές, είπε, «θα βρεθούν ή θα αποκλειστούν ανάλογα με το τι θα προτάξουμε ως ήθος, ως πολιτική και ως πρόταση για την χώρα», καταλήγοντας με την ρήση «φτιάξε τη φωλιά του αετού και ο αετός θα έρθει»…

«Το ΠαΣοΚ μόνο του δεν φτάνει, χρειάζεται κάτι δραματικά διαφορετικό, χρειάζεται η πρωτοβουλία των “58″», είπε από την πλευρά της η Αθηνά Δρέττα, ιδρυτικό μέλος της «Κίνησης των 58», χαρακτηρίζοντας ιστορική την ευθύνη του κ. Φώτη Κουβέλη για την καθυστέρηση του εγχειρήματος.

Τέλος στην ασάφεια της φυσιογνωμίας του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από την πλευρά του ο Μιχάλης Καρχιμάκης, εξηγώντας ότι πρέπει αυτή να διευκρινιστεί και όχι να απεμποληθεί. «Η ΝΔ μας χρεώνει το χρέος και το έλλειμμα και θριαμβολογεί για τα δάνεια 240 δις ευρώ, τα οποία καταψήφισε», είπε, καλώντας το ΠΑΣΟΚ να πει καθαρά ποιους υπηρετεί και με ποιους συγκρούεται. Σημειώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να είναι στην ίδια μοίρα με τις άλλες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, υποστήριξε ότι αυτή δεν γίνεται με συμφωνίες κορυφής και με προσωπικές επιδιώξεις απελπισίας, και θυμίζοντας ότι η Κεντροαριστερά πρέπει να συσπειρώνει όχι να διαιρεί.

Τον ΣΥΡΙΖΑ εκτός από το ΠαΣοΚ και τη ΔΗΜΑΡ συμπεριέλαβε στην Κεντροαριστερά ο Γιώργος Ντόλιος. «Φοβάμαι ότι κάνουμε μεγάλο λάθος όταν το 50% του ΣΥΡΙΖΑ είναι δικοί μας άνθρωποι, αν και πρέπει να καταδικάσουμε τις τσογλανοειδείς πρακτικές που είναι υπαρκτές», είπε, παρατηρώντας όμως ότι κάποιοι τις υιοθετούν.

Με όσους θέλουν να φύγουν από το ΠΑΣΟΚ τα «έβαλε» ο Απόστολος Κακλαμάνης, που παρότι ταλαιπωρείτο από μία ίωση, που του στέρησε και την παρουσία του στη Βουλή μία μέρα νωρίτερα στις ψηφοφορίες για τον ενιαίο φόρο ακινήτων και τους πλειστηριασμούς, βρέθηκε χθες στο Κάραβελ για να πει για τους «γυρολόγους και τους λιποτάκτες», όπως τους χαρακτήρισε, «να πάνε στο καλό»…

Νωρίτερα, αίσθηση είχε προκαλέσει η αποχώρηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που μετά από παρατήρηση για την υπέρβαση του χρόνου στην ομιλία του κατήγγειλε το Σώμα ότι υπηρετεί άλλους στόχους». Ο ίδιος πάντως είχε υποστηρίξει ότι «το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται, αλλά όχι ως κλουβί στιγματισμένων ή συνοθύλευμα απογοητευμένων».

Keywords
Τυχαία Θέματα