Ερυθρός Σταυρός – Φροντίδα σε αυτούς που έχουν ανάγκη

Το εύρος δραστηριοτήτων του σώματος είναι τεράστιο, μιας και αγκαλιάζει όλους τους τομείς της κοινωνίας. Οι εθελοντές αξιοποιούνται ανάλογα με τις επιθυμίες και τις δεξιότητές τους και αυτή τη στιγμή υπολογίζονται στους 3.500 πανελλαδικά (ενεργοί).

Α Τομέας. Φροντίδα σε άτομα με αναπηρία, τρίτης ηλικίας, πρόσφυγες, μετανάστες, καθώς και άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας. Ακόμη οι εθελοντές απασχολούνται σε νοσηλευτικά ιδρύματα και ιδρύματα Κοινωνικής Φροντίδας.

Τι προσόντα πρέπει να έχω για να συμμετέχω;

Δεν απαιτούνται ιδιαίτερες δεξιότητες παρά μόνον:

Κατοχή απολυτηρίου
λυκείου ή ισότιμου τίτλου σπουδώνΝα είσαι ενήλικος και να μην υπερβαίνεις το 60ο έτος ηλικίαςΝα διαθέτεις καλή ψυχική υγείαΝα είσαι ευαισθητοποιημένος κοινωνικά και να έχεις ενδιαφέρον για τα προβλήματα των συνανθρώπων σου

Οι δράσεις που αφορούν αυτόν τον τομέα έχουν να κάνουν με :

Συναισθηματική στήριξη και συντροφιά σε ευάλωτες ομάδεςΟργάνωση ομάδων δημιουργικής απασχόλησηςΟργάνωση εορταστικών-ψυχαγωγικών και διαπολιτισμικών εκδηλώσεωνΔιευκόλυνση ευάλωτων συνανθρώπων μας στην πρόσβασή τους σε υπηρεσίες υγείας, ασφαλιστικούς και άλλους οργανισμούςΣυμμετοχή σε προγράμματα θεραπευτικής ιππασίας και κολύμβησηςΔιδασκαλία και εκμάθηση ελληνικής γλώσσας σε πρόσφυγεςΔιαμεσολάβηση με φορείς της κοινότητας για την κοινωνική ένταξη των προσφύγωνΔιανομή τροφίμων, ειδών ένδυσης και υγειονομικού υλικού σε άστεγους, πρόσφυγες και μετανάστεςΚάλυψη πρακτικών ζητημάτων μοναχικών ατόμωνΚινητοποίηση σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών (φυσικές καταστροφές κ.α.)

Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμμετάσχει κάποιος σε κάποια από τις παραπάνω δράσεις, είναι η παρακολούθηση προγράμματος εκπαίδευσης εθελοντών, το οποίο περιλαμβάνει δίμηνη θεωρητική κατάρτιση και πρακτική άσκηση στηρίζοντας ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που βιώνουν κοινωνικό αποκλεισμό, όπως οι άστεγοι, ηλικιωμένοι κτλπ

Αξίζει να σημειωθεί πως μέσω των εκπαιδευτικών αυτών προγραμμάτων, οι εθελοντές αποκτούν δεξιότητες, γνώσεις και εμπειρίες που θα τους αποβούν χρήσιμες και στην καθημερινότητά τους.

Σε ποια μέρη της Ελλάδας αναπτύσσονται τα εθελοντικά προγράμματα;

Οι επίδοξοι εθελοντές μπορούν να απευθυνθούν σε παραρτήματα του Ερυθρού Σταυρού σε όλη την επικράτεια.

Β Τομέας. Ενισχυτική Διδασκαλία σε παιδιά πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Τι προσόντα πρέπει να έχω;

Απαιτείται γνώση πανεπιστημιακής εκπαίδευσης Θεωρητικών και Θετικών Σπουδών

Οι εθελοντές στηρίζουν τα παιδιά άπορων οικογενειών που δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στην εκπαίδευση.

Σε ποια μέρη της Ελλάδας αναπτύσσεται το εθελοντικό πρόγραμμα;

Προς το παρών μόνον στην Αθήνα.

Γ Τομέας. Δημιουργική απασχόληση και κινητοποίηση ευάλωτων ομάδων πληθυσμού σε Δομές Κοινωνικής Φροντίδας.

Τι προσόντα πρέπει να έχω;

Απαιτούνται δεξιότητες, διευρυμένες γνώσεις, ταλέντα (όπως μουσική, θέατρο, τραγούδι, ζωγραφική, κατασκευές κτλπ)

Μέσω της δράσης αυτής προσφέρεται ανακούφιση σε άτομα που ζουν σε ιδρύματα και δεν έχουν πρόσβαση σε ψυχαγωγία και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Σε ποια μέρη της Ελλάδας αναπτύσσεται το εθελοντικό πρόγραμμα;

Προς το παρών μόνον στην Αθήνα.

Πρωτοβουλία για την οικονομική κρίση

Μάλιστα, ο Τομέας Κοινωνικής Πρόνοιας του Ε.Ε.Σ., λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα με την οικονομική κρίση να οξύνει τις κοινωνικές ανισότητες, να καλλιεργεί το αίσθημα ανασφάλειας με απρόβλεπτες επιπτώσεις στην ατομική και κοινωνική ζωή, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη προγραμμάτων για την στήριξη νέων κοινωνικών ομάδων, όπως οι άνεργοι οι νέο-άστεγοι και όλοι όσοι απειλούνται από τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες. Το πρόγραμμα εκπαίδευσης Εθελοντών Κοινωνικής Πρόνοιας του Ε.Ε.Σ για τον κύκλο εκπαίδευσης 2013-2014 θα υλοποιηθεί από 6 Νοεμβρίου 2013 έως 13 Ιανουαρίου 2014. Οι ημέρες διεξαγωγής του εκπαιδευτικού προγράμματος θα είναι Τρίτη και Πέμπτη και ώρες 17.30 – 20.00 μ.μ. στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν».

Δείτε το φωτογραφικό υλικό από τις δράσεις εθελοντών:

Για να γίνετε εθελοντής στον Τομέα Κοινωνικής Πρόνοιας του Ερυθρού Σταυρού, στείλτε ένα e-mail στο [email protected] ή επικοινωνήστε στα τηλέφωνα 2103637554 και 2103604678.

Αν θέλετε να αναδείξουμε εθελοντικές προσπάθειες ανά την επικράτεια, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: [email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα