Εθνική – Eurobank: Αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο «ξαφνικού θανάτου»

07:59 9/4/2013 - Πηγή: Matrix24

Αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο του «ξαφνικού θανάτου» βρίσκονται οι μέτοχοι της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank καθώς κυβέρνηση και Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εξετάζουν το ενδεχόμενο της άμεσης ανακεφαλαιοποίησής τους από το ΤΧΣ χωρίς τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών.

Οι διοικήσεις των δυο τραπεζών

ενημερώθηκαν χθες ότι είναι πιθανό να μην έχουν την ευκαιρία να αναζητήσουν ιδιωτική συμμετοχή καθώς η διοίκηση του ΤΧΣ θεωρεί απίθανο να επιτευχθεί κάτι τέτοιο στο παραπέντε της ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης. Την προηγούμενη εβδομάδα η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας απατώντας σε σχετική επιστολή της Τράπεζας της Ελλάδος την ενημέρωσε ότι δεν έχει κατορθώσει να συγκεντρώσει το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής. Έτσι οι αρχές θεωρούν ότι αν μέχρι τώρα δεν υπήρξε ενδιαφέρον είναι πρακτικά αδύνατο αυτό να αλλάξει σε διάστημα τριών εβδομάδων και ζητούν η κάλυψη του συνόλου των αυξήσεων των δυο τραπεζών να γίνει από το ΤΧΣ, αμέσως μετά την λήψη των σχετικών αποφάσεων από τις Γενικές Συνελεύσεις.

Συζητήσεις πραγματοποιούνται με την διοίκηση της Eurobank η οποία υποστηρίζει ότι μέχρι τώρα, λόγω της συγχώνευσης, δεν είχε τη δυνατότητα να διερευνήσει την ύπαρξη επενδυτικού ενδιαφέροντος. Η διοίκηση της τράπεζας, δεδομένου μάλιστα ότι οι κεφαλαιακές της ανάγκες είναι συγκριτικά χαμηλότερες (5,8 δισ. ευρώ) ζητά να τις δοθεί η ευκαιρία να αναζητήσει επενδυτές. Σημειώνεται ότι η μόνη διέξοδος της Eurobank είναι η εξεύρεση στρατηγικών επενδυτών, στο πρότυπο της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς ο σημερινός μεγάλος μέτοχος της είναι η Εθνική που αδυνατεί να καλύψει τη συμμετοχή της.

Αν τελικά κυβέρνηση και ΤΧΣ αποφασίσουν την άμεση κάλυψη των αυξήσεων των δυο τραπεζών τότε οι παλαιοί (σημερινοί) μέτοχοι των δυο τραπεζών θα χάσουν τον έλεγχο και θα υποστούν μια πολύ μεγάλη απομείωση της περιουσίας τους. Στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης θα εκδοθούν τόσα πολλά δισεκατομμύρια νέες κοινές μετοχές που ο σημερινός αριθμός μετοχών δεν θα αποτελεί πάρα ένα πολύ μικρό κομμάτι (ενδεχομένως και κάτω του 3%) του νέου αριθμού μετοχών όπως θα διαμορφωθούν μετά την αύξηση κεφαλαίου.

Σήμερα θα συνεδριάσουν τα Δ.Σ. των δυο τραπεζών για να συγκαλέσουν γενική συνέλευση. Η απόφαση για την αύξηση κεφαλαίου της ΕΤΕ αναμένεται να ληφθεί στη δεύτερη επαναληπτική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Απριλίου ενώ η συνέλευση της Eurobank θα πραγματοποιηθεί στις 30 Απριλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα