Έριξαν τα φώτα στο εργασιακό

Το μνημόνιο όμως δεν είναι μόνον εργασιακό.  Προβλέπει: Διατήρηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης μέχρι το 2018, αποχώρηση από το δημόσιο 30.000 εργαζομένων μέχρι το τέλος του 2013, αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ασφαλισμένους πριν το 1993 Περιέχει ακόμα αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ στις αρχές του νέου χρόνου, καθώς

και αύξηση κατά 25% στα εισιτήρια του ΟΑΣΑ και του ΟΣΕ.

Ακόμη, καταργούνται όλα τα εναπομείναντα δώρα στους μισθούς του Δημοσίου και τις συντάξεις. Οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια θα ισχύσουν αναδρομικά από την 1η Αυγούστου και φθάνουν: Το 2% για μισθούς έως 1.000 ευρώ. Το 10% για 1.000-1.500 ευρώ. Το 20% για μισθούς 1.500-2.500 ευρώ. Το 30% για μισθούς 2.500- 4.000 ευρώ και το 35% για μισθούς πάνω από 4.000 ευρώ. Από την 1η Ιανουαρίου, το ενιαίο μισθολόγιο θα εφαρμόζεται και στις ΔΕΚΟ με πλαφόν αποδοχών τα 1.900 ευρώ.

Αυτά και άλλα πολλά με αρκετά ψιλά γράμματα. Και τώρα στο παρά πέντε της διαπραγμάτευσης «κολλάει» το εργασιακό: Όχι άδικα βέβαια, αλλά ειδικά στον ιδιωτικό τομέα θα έπρεπε να είχε μπει φρένο σε πολλά άλλα νωρίτερα. Τώρα ίσως είναι αργά για δάκρυα. Αν μη τι άλλο ας προσπαθήσουν να βάλουν τάξη αργότερα σε αυτή την ζούγκλα που δημιούργησαν. Και από κοντά το «τσεκούρι» σε μισθούς δημοσίου και συντάξεις, αλλά και η αύξηση φόρων.

Και όλα αυτά γιατί; Γιατί δεν μπόρεσαν να δώσουν πειστικές απαντήσεις: Γιατί δεν αξιοποίησαν την λίστα Λαγκάρντ. Γιατί έχουν και κοιτάνε την λίστα των 54.000, αντί …χθες να έχουν κατάσχει περιουσίες που βγήκαν με μαύρο χρήμα. Τι κάνουν την λίστα των φοροφυγάδων με τα ακίνητα; Γιατί «βάζουν λουκέτο» σε εκατοντάδες άχρηστους δημόσιους οργανισμούς …εδώ και δύο χρόνια; Ποια παραδειγματική τιμωρία περιμένει όλους τους επίορκους δημοσίους υπαλλήλους που πιάστηκαν στην τσιμπίδα όλο αυτό το διάστημα; Πότε περιμένουν να σπάσουν τα καρτέλ στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών και να πέσουν κάποτε οι τιμές;

Αν είχαν γίνει όλα αυτά τότε ίσως μισθούς και συντάξεις να είχαμε κόψει τα μισά από όσα κόπηκαν τα τελευταία χρόνια. Και ίσως οι φόροι να ήταν λιγότεροι..

Αλλά στην Ελλάδα αυτονόητο δεν υφίσταται: Παρά μόνον πως θα βάλουμε το χέρι στο μέλι και θα προστατέψουμε τα δικά μας παιδιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα