ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΔΡΑΧΜΗ ΜΕ 10 ΒΗΜΑΤΑ

09:16 7/6/2012 - Πηγή: Matrix24

Σε πολυσέλιδη έκθεσή της, η Deutche Bank περιγράφει τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη με δέκα βήματα, εφόσον οι πολιτικές εξελίξεις οδηγήσουν σε μια τέτοια απόφαση.

Δεν είναι αναπόφευκτη η έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ θεωρούν οι αναλυτές της Deutsche Bank. Απ’ την άλλη, στα σενάρια που επεξεργάζονται στη γερμανική τράπεζα

προβλέπουν ότι η χώρα μας ενδεχομένως να βρεθεί εκτός του ευρώ αφενός εάν δεν υπάρξει κυβέρνηση την επομένη των εκλογών της 17ης Ιουνίου και αναγκαστικά οδηγηθούμε σε τρίτη φορά στις κάλπες και αφετέρου αν δημιουργηθεί μια αδύναμη κυβέρνηση (π.χ. συνεργασίας της Αριστεράς). Στις εν λόγω δύο περιπτώσεις η έκθεση της γερμανικής τράπεζας αναφέρει ότι υπάρχει πιθανότητα να βγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη κατά τη διάρκεια του τρέχοντος καλοκαιριού. Σύμφωνα με την Deutsche Bank, στην περίπτωση που σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ, η έξοδος ενδεχομένως να γίνει στα τέλη του έτους, ή στην αρχή του 2013 (αν και δεν πιστεύει ότι κάτι τέτοιο είναι μονόδρομος). Βέβαια, η ίδια η τράπεζα αναφέρει ότι τα παραπάνω είναι απλώς σενάρια και όχι ακριβείς προβλέψεις.

Τα 10 βήματα της επιστροφής σε εθνικό νόμισμα

1. Η Ελλάδα μένει από κεφάλαια και ρευστό. Κάτι τέτοιο ίσως γίνει τον τρέχοντα μήνα ή του Ιούλιο. Συνεπώς η χώρα δεν θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει το δημόσιο έλλειμά της.

2. Σύγκληση του κοινοβουλίου για να νομοθετήσει μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο. Εφόσον η Ελλάδα φύγει από το ευρώ (και πάει στη δραχμή) θα χρειαστεί να ψηφιστούν νέοι νόμοι ευρείας κλίμακας.

3. Η όποια κίνηση των κεφαλαίων τίθεται κάτω από αυστηρό έλεγχο και εκτός της χώρας και όσον αφορά στις αναλήψεις από τις τραπεζικές καταθέσεις.

4. Ενδεχόμενη η χρήση εγγράφων τύπου IOU («σου χρωστάω») ως μέσο πληρωμής των συντάξεων, των μισθών και των υπόλοιπων υποχρεώσεων του κράτους. Τα εν λόγω έγγραφα θα τα δίνει το κράτος σε εργαζόμενους και συνταξιούχους, με τα οποίαθα δεσμεύεται να τους πληρώσει όταν έχει (κάποια στιγμή) ρευστό.

5. Η χώρα θα επιλέξει να χρεοκοπήσει στο …χρέος το οποίο δεν υπάγεται σε ελληνικό δίκαιο. Με άλλα λόγια, να μην πληρώσει τελικά τα ομόλογα και τα δάνεια που υπάγονται σε ξένο δίκαιο (σαν αυτά από τον μηχανισμό στήριξης).

6. Πιθανή κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της Ελλάδας. Η DeutscheBank θεωρεί ότι χρειάζεται να λάβουν κάτι σαν παρατεταμένη άδεια οι τράπεζές μας για όσο θα διαρκέσει η μετάβαση από το ευρώ στη δραχμή. Μεγάλο ρόλο θα παίξει η Ε.Ε., αλλά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι οποίες θα κληθούν να αποφασίσουν αν και κατά πόσο θα στηρίξουν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ώστε οι ζημιές να περιοριστούν στο ελάχιστο.

7. Αποκατάσταση του ρόλου της Τράπεζας της Ελλάδος, όπως ήταν στην εποχή που δεν υπήρχε η ΕΚΤ. Η Τράπεζα της Ελλάδος θα πρέπει να χαράσσει νομισματική και συναλλαγματική πολιτική, να διαχειρίζεται τα αποθέματα και να κάνει όλες της απαραίτητες ενέργειες στην τραπεζική οικονομία.

8. Έρχεται η δραχμή, και όλα λειτουργούν μέσα από αυτή. Η

Keywords
Τυχαία Θέματα