Επιμένει στο κούρεμα ο Σόιμπλε

Όπως τονίζει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Τα Νέα», αν και είναι σεβαστή η απόφαση της κυπριακής Βουλής, κρίνει ότι «δεν υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα της Κύπρου». Σύμφωνα με τον ίδιο «Ο κυπριακός χρηματοπιστωτικός τομέας πρέπει να συνεισφέρει ένα μερίδιο για να είναι εφικτή η βοήθεια.» Σε διαφορετική περίπτωση, ο Βόλφγκαν Σόιμπλε προειδοποιεί ότι «θα απουσιάζει η βάση για το πρόγραμμα

βοήθειας. Εάν αυτό συνεχιστεί, οι συνέπειες μιας τέτοιας κατάστασης για τους πολίτες στην Κύπρο θα είναι πολύ πιο αρνητικές απ’ ότι με ένα πρόγραμμα βοήθειας».

Ωστόσο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν αποκλείει ότι μπορεί να γίνουν δεκτά εναλλακτικά μέτρα για την εξεύρεση των 5,8 δισ . ευρώ, τα οποία θα δίνουν στην Κύπρο «τη δυνατότητα να εκπληρώσει τους στόχους του προγράμματος – δηλαδή να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του χρέους και να βάζει την οικονομία σε βιώσιμη τροχιά».

Ο Γερμανός υπουργός στη συνέντευξή του, βγάζει στη «σέντρα» για άλλη μια φορά την κυπριακή πλευρά, ισχυριζόμενος ότι στο Eurogroup υποστήριξε την πρόταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την αναδιοργάνωση των δύο μεγάλων και «πρακτικά πτωχευμένων τραπεζών» με εγγύηση των καταθέσεων έως και τα 100.000 ευρώ. «Αυτή η πρόταση μειοψήφησε» και προκρίθηκε η πρόταση της Κομισιόν για την επιβολή ενός τέλους επί όλων των καταθέσεων. «Αυτή η πρόταση, κατόπιν πίεσης της κυπριακής πλευράς, άλλαξε σε τέτοιο βαθμό ώστε οι μεγαλοκαταθέτες να επιβαρύνονται λιγότερο και οι μικροκαταθέτες περισσότερο» υποστήριξε.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συνιστά τους Κύπριους να «ξανασκεφτούν την απόφαση με δεδομένες τις εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν». Σύμφωνα με τον ίδιο, μπροστά στα βάρη που σήκωσε η Ελλάδα, μια εισφορά 6,75% επί των καταθέσεων «που μέχρι στιγμής είχαν πολύ καλύτερα επιτόκια σε σύγκριση με την υπόλοιπη ευρωζώνη», δεν είναι και το χειρότερο που μπορεί να συμβεί στην Κύπρο.

Κλείνοντας ο γερμανός υπουργός Οικονομικών υπογραμμίζει ότι «οι ευρωπαίοι φίλοι της Κύπρου είναι αλληλέγγυοι, θέλουν να βοηθήσουν. Αλλά δεν βοηθάει καθόλου την Κύπρο, όταν πρόκειται να διατηρηθεί απαράλλακτο ένα σύστημα το οποίο οδήγησε τη χώρα στο αδιέξοδο.»

Keywords
Τυχαία Θέματα