ΕΓΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΤΡΟΥΜΑΝ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΖΩΝΤΕΣ ΑΠΟ ΧΙΡΟΣΙΜΑ ΚΑΙ ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ

16:30 3/8/2012 - Πηγή: Matrix24

Ο Χάρι Τρούμαν ήταν ο Αμερικανός πρόεδρος που πριν από 67 χρόνια έδωσε τη διαταγή για τη ρίψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι (6 και 9 Αυγούστου 1945). Σήμερα ένα εγγονός του, ο Κλίφτον Τρούμαν Ντάνιελ συναντήθηκε στο Τόκιο με επιζώντες των επιθέσεων αυτών για να «επουλωθούν παλιές πληγές».

Είναι το πρώτο μέλος της οικογένειας του Χάρι Τρούμαν που μεταβαίνει στην Ιαπωνία για να παραστεί στην τελετή μνήμης που τελείται κάθε χρόνο στην επέτειο της διπλής αυτής τραγωδίας.

Ο εγγονός του Τρούμαν

προσκλήθηκε από μια ιαπωνική ομάδα κατά της πυρηνικής ενέργειας. Πριν αναχωρήσει για τις δύο μαρτυρικές πόλεις για τη θλιβερή επέτειο, ο Κλίφτον Τρούμαν συναντήθηκε επί δύο ώρες με μερικούς επιζώντες, οι οποίοι του εξιστόρησαν τις τραγωδίες που έζησαν.

«Είναι ένα καλό βήμα για να επουλωθούν παλιές πληγές, για να μιλήσουμε και να υπάρξει αλληλοκατανόηση. Αυτό θέλουμε να κάνουμε» είπε ο Κλίφτον Τρούμαν, ενώ δεν πήρε θέση για την απόφαση του παππού του: «Δεν θέλω να κάνω εικασίες για τη στάση του παππού μου, όμως ποτέ δεν υπάρχουν καλές αποφάσεις στους πολέμους. Ο παππούς μου πάντα έλεγε ότι έλαβε αυτή την απόφαση για να τερματιστεί γρήγορα ο πόλεμος. Αυτό πίστευε».

Πάντως σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Κλίφτον Τρούμαν, ο παππούς του δεν είχε συνειδητοποιήσει το μέγεθος της καταστροφής που θα προκαλούσε: «Ο παππούς μου συγκλονίστηκε από τις επιπτώσεις αυτών των όπλων και αφιέρωσε το υπόλοιπο της ζωής του στο να προσπαθεί να διασφαλίσει ότι δεν θα συμβεί ποτέ ξανά κάτι τέτοιο».

Από την πλευρά τους οι επιζώντες που τον συνάντησαν ήταν γενικά θετικοί απέναντί του. «Είναι καλό που τον είδαμε», δήλωσε ο Νομπούο Μιγιάκε, 83 ετών, ενώ ο Κοχέι Κόμπα 79 εκτίμησε ότι ο εγγονός του Χάρι Τρούμαν «δεν φέρει καμία ευθύνη» για την απόφαση του αμερικανού πρώην προέδρου.

Κάθε χρόνο, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται στις δύο ιαπωνικές πόλεις για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα των ατομικών βομβών, που εκτιμάται ότι ξεπέρασαν τις 200.000.

Keywords
Τυχαία Θέματα