ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΣΦΑΓΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

15:10 3/8/2012 - Πηγή: Matrix24

Μαίνονται οι μάχες στη Δαμασκό, σφοδρές είναι οι συγκρούσεις στο Χαλέπι με τον ΟΗΕ να μην μπορεί να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ δεκάδες άμαχοι και Σύροι αντάρτες σκοτώθηκαν χθες Πέμπτη σε συνοικία της πόλης Χάμα, την οποία πολιορκούν δυνάμεις του τακτικού στρατού.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, είναι δύσκολο να εξακριβωθεί τι συνέβη στη συνοικία Αλ Άρμπαϊν την Πέμπτη το πρωί, αφού, όπως διευκρίνισε, ήταν κομμένες οι τηλεφωνικές γραμμές. Οι Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού, που διευθύνουν τις κινητοποιήσεις επί του πεδίου, έκαναν

λόγο για «σφαγή», αναφέροντας το θάνατο σχεδόν 50 ανθρώπων, μεταξύ τους γυναίκες και παιδιά. Κτίρια υπέστησαν σοβαρές ζημιές και ελεύθεροι σκοπευτές του συριακού στρατού έχουν λάβει θέσεις στις σκεπές κτιρίων στη συγκεκριμένη συνοικία.

Το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο, ο μεγαλύτερος συνασπισμός της αντιπολίτευσης, ανέφερε ότι η πόλη Χάμα «σφυροκοπήθηκε» από το στρατό νωρίς το πρωί της Πέμπτης με την υποστήριξη του βαρέως πυροβολικού και επιθετικών ελικοπτέρων. “Ο αριθμός των μαρτύρων και των τραυματιών είναι άγνωστος, καθώς νεκροί έχουν εγκαταλειφθεί στους δρόμους και οι καθεστωτικές δυνάμεις εμποδίζουν τους κατοίκους να προσφέρουν βοήθεια τους τραυματίες και να θάψουν τους νεκρούς», τονίζει.

Την ίδια ώρα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (HCR) εξέφρασε λύπη γιατί δεν κατέστη δυνατό να εισέλθει χθες στο Χαλέπι για να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια, λόγω του στρατιωτικού αποκλεισμού της δεύτερης μεγαλύτερης συριακής πόλης. Οι άμαχοι δεν μπορούν να εγκαταλείψουν το Χαλέπι όπου μαίνονται σφοδρές συγκρούσεις και συνεχίζουν να αναζητούν καταφύγιο στα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα τζαμιά της οικονομικής πρωτεύουσας της Συρίας.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) επιβεβαίωσε ότι 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν και ακόμη δέκα τραυματίστηκαν στο Γιαρμούκ, στην περιοχή της Δαμασκού, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία.

Στη Νέα Υόρκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση ένα σχέδιο απόφασης που παρουσίασαν οι αραβικές χώρες και υποστηρίζει η Δύση για να καταγγείλουν το σφυροκόπημα των πόλεων από το συριακό στρατό και να ζητήσουν μια πολιτική μετάβαση. Η πρωτοβουλία αυτή είναι κυρίως συμβολική, η οποία ωστόσο θα μπορεί να αυξήσει τις πιέσεις επί του καθεστώτος Ασαντ αν ψηφιστεί μαζικά από τις 193 χώρες μέλη. Ωστόσο η Μόσχα που δέχεται σήμερα μεγάλη συριακή οικονομική αντιπροσωπεία, είπε ότι θα καταψηφίσει το σχέδιο απόφασης.

Η κλιμάκωση της βίας στοίχισε χθες τη ζωή 179 ανθρώπων, σύμφωνα με μια συριακή μη κυβερνητική οργάνωση. Διαδηλώσεις αναμένονται στη χώρα ύστερα από έκκληση αντικαθεστωτικών οργανώσεων με συνθήματα όπως «Ντέιρ Εζόρ, η νίκη έρχεται από την Ανατολή», μια περιοχή στην οποία ο στρατός πραγματοποίησε σφοδρή επιχείρηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα