Δεν …παλεύεται!

Όχι νέα μέτρα λέει με τον προϋπολογισμό του 2014. Μα χρειάζονται; Ίσως για να «κλείσει» η «τρύπα» για την οποία χτυπούν «καμπανάκι» οι δανειστές στα ασφαλιστικά Ταμεία. Για αυτούς όμως που σηκώνουν το βάρος τα γνωστά υποζύγια –μισθωτούς και συνταξιούχους- ακόμη και αυτά τα «παλιά» μέτρα (δηλαδή τα προαποφασισμένα) θα φανούν σαν ολοκαίνουργια.

Για παράδειγμα το προσωρινό «χαράτσι» μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, μαζί με το ΦΑΠ

που αφορά συγκεκριμένη μερίδα ιδιοκτητών ακινήτων, καταργούνται από του χρόνου και τα αντικαθιστά ο νέος Ενιαίος Φόρος ακινήτων: Με άλλα λόγια ένας προσωρινού χαρακτήρα φόρος και ένας για λίγους, μετατρέπεται σε μόνιμο «χαράτσι» που θα επιβληθεί σε κάθε είδους ακίνητο, σπίτι, οικόπεδο, χωράφι στο χωριό.

Και μπορεί να είναι μια «παλιά» απόφαση, αλλά ήδη οι βεβαρυμένοι με δυσβάσταχτους φόρους ιδιοκτήτες ακινήτων, θα αισθανθούν τον Ενιαίο Φόρο, ως κάτι απολύτως καινούργιο.

Κάτι απολύτως νέο θα μοιάζει και η «παλιά» αλλαγή στους φορολογικούς συντελεστές στο εισόδημα και το «ψαλίδι» στις φοροαπαλλαγές και οι επιβαρύνσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες: Όταν κληθούν όλοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να εξοφλήσουν τον φόρο, θα εκλάβουν τις αλλαγές ως κάτι νέο.

Οι δρομολογούμενες περικοπές σε εφάπαξ και επικουρικές συντάξεις από τις αρχές της χρονιάς… μάλλον σαν κάτι νέο θα φανούν σε όσους τις υποστούν.

Αυτή η κουβέντα λοιπόν για τα πρόσθετα μέτρα και την πιθανότητα να δρομολογηθούν και άλλες παρεμβάσεις για το 2014, απλώς αποτυπώνει την αποτυχία της ελληνικής πλευράς να πείσει ότι μπορεί να εφαρμόσει τα όσα έχουν προαποφασιστεί. Ή από την άλλη πλευρά την αποτυχημένη συνταγή της τρόικα.

Σε κάθε περίπτωση …τα συνήθη υποζύγια δεν μπορούν πια να ξεχωρίσουν «παλιά» (υπό την έννοια του προαποφασισμένου) και «νέα» μέτρα. Όλα μοιάζουν πλέον ως μια πρόσθετη φορο-επιβάρυνση ή πρόσθετο «ψαλίδι» μισθού ή σύνταξης… Που πλέον δεν την αντέχεις. Δεν παλεύεται…

Keywords
Τυχαία Θέματα