Βραζιλία: Δεσμεύσεις για διατήρηση της τάξης εν μέσω λαϊκής εξέγερσης

Η Ντίλμα Ρούσεφ επίσης, προειδοποίησε ότι δεν θα επιτρέψει μια «μικρή βίαιη μειονότητα (…) να καταπατήσει ένα δημοκρατικό και ειρηνικό κίνημα», αναφερόμενη προφανώς στις λεηλασίες της Πέμπτης στο περιθώριο των μεγάλων διαδηλώσεων που συγκέντρωσαν 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους στους δρόμους των μεγαλουπόλεων.

«Θα μιλήσω με τους ηγέτες των άλλων δυνάμεων, ώστε να ενώσουμε τις προσπάθειές μας, θα καλέσω τους διοικητές, τους δημάρχους των μεγάλων πόλεων για να ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια γύρω από τη βελτίωση των δημοσίων υπηρεσιών», δήλωσε η πρόεδρος στην ομιλία της, που μεταδόθηκε από την

τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας είπε ότι θα υπάρξουν «μεταφορές σε λογικές τιμές», καθώς επίσης ποιότητα στην υγεία και την εκπαίδευση, για την οποία επανέλαβε την επιθυμία της να αφιερώσει το 100% των εσόδων από το πετρέλαιο της χώρας. Η Ρούσεφ ανακοίνωσε ότι θα “συναντηθεί με τους ηγέτες των ειρηνικών διαδηλώσεων, τους εκπροσώπους των οργανώσεων νεολαίας, τα συνδικάτα, τα εργατικά κινήματα, και τις λαϊκές οργανώσεις”.

«Χρειαζόμαστε τη συμβολή τους (…), την ενέργεια και τη δημιουργικότητά τους, το στοίχημά τους για το μέλλον και την ικανότητά τους να αμφισβητούν τόσο τα λάθη του παρελθόντος όσο και του παρόντος », είπε. Η Ντίλμα Ρούσεφ καταδίκασε δε έντονα όλες τις μορφές βίας και βανδαλισμού, υποσχόμενη να διατηρήσει την τάξη.

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί ότι μια βίαιη και αυταρχική μειοψηφία καταστρέφει τη δημόσια και ιδιωτική περιουσία, επιτίθεται σε ναούς, καίει αυτοκίνητα, πετά πέτρες σε λεωφορεία και προσπαθεί να δημιουργήσει χάος στα μεγάλα αστικά κέντρα» είπε. Η πρόεδρος της Βραζιλίας υπερασπίστηκε επίσης τις δαπάνες για την διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο ποδόσφαιρο.

«Θέλω να διευκρινίσω ότι τα χρήματα που δαπανώνται σε στάδια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση (…) θα πρέπει να εξοφληθούν από τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις των πολιτειών που τα εκμεταλλεύονται» είπε για να συμπληρώσει «θα διοργανώσουμε ένα σπουδαίο Παγκόσμιο Κύπελλο».

Τι έγινε χθες

Μια Βραζιλιάνα 54 ετών έχασε τη ζωή της στην Μπελέμ ντο Πάρα της Αμαζονίας όταν υπέστη έμφραγμα μετά την έκρηξη μιας οπλοβομβίδας που περιείχε δακρυγόνο αέριο κοντά της, αυξάνοντας σε δύο τον αριθμό των νεκρών κατά την διάρκεια των διαμαρτυριών που συνταράσσουν τη χώρα της Λατινικής Αμερικής, ανέφερε εκπρόσωπος της δημαρχίας της πόλης αυτής στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η γυναίκα, δημοτική υπάλληλος του τομέα καθαριότητας, εργαζόταν σε έναν δρόμο μαζί με συναδέλφους της όταν στο σημείο έφθασε μια ομάδα διαδηλωτών κι εξερράγη μια βομβίδα που περιείχε δακρυγόνο. Η γυναίκα υπέστη ανακοπή καρδιάς και κατέληξε.

Προχθές, Πέμπτη, ένας διαδηλωτής 18 ετών είχε παρασυρθεί από αυτοκίνητο στην πολιτεία Σάου Πάουλου.

Λαοθάλασσα διαμαρτυρίας στο Ρίο

Περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι διαδήλωσαν την Πέμπτη το βράδυ στους δρόμους του Ρίο ντε Τζανέιρο, όπως εκτιμούν οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας στην βραζιλιάνικη μεγαλούπολη, επικαλούμενοι όμως αναφορές μέσω Twitter. «Ο ειδικός Μοακούρ Ντουάρτε, του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Ρίο ντε Τζανέιρο, εκτιμά ότι 300.000 άνθρωποι παρακολουθούν την εκδήλωση» μετέδωσε το tweet της αστυνομίας και το οποίο αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της. Πάντως επισήμως η αστυνομία όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, δεν είχε ακόμη τις δικές της εκτιμήσεις για τον αριθμό των διαδηλωτών στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Μια ολόκληρη χώρα στους δρόμους

Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο διαδηλωτές κατέβηκαν χθες στους δρόμους τουλάχιστον 80 πόλεων της Βραζιλίας, κατά τη δέκατη ημέρα κοινωνικής δυσαρέσκειας που σφραγίστηκε από βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία, με δεκάδες τραυματίες και τον πρώτο νεκρό. Οι διαδηλωτές διεκδικούν ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες και καταγγέλλουν τη διαφθορά της πολιτικής τάξης και τις υπέρογκες δαπάνες ύψους 11 δισεκατομμυρίων ευρώ για την διοργάνωση του Μουντιάλ 2014 όπως και τα πανάκριβα εισιτήρια του, παρά την ακύρωση της αύξησης κατά 7% στις τιμές των εισιτηρίων για τα μέσα μαζικής μεταφοράς που πέτυχε τις τελευταίες ημέρες.

Το κίνημα κοινωνικής δυσαρέσκειας που συγκλονίζει τη χώρα ενισχύεται από τους νέους, η πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από τη μεσαία τάξη, που απορρίπτουν κάθε πολιτική ή συνδικαλιστική ετικέτα και οργανώνονται μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο από την πρόεδρο Ρούσεφ

Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για την αντιμετώπιση της κρίσης σήμερα το πρωί στις 09.30 τοπική ώρα (15.30 ώρα Ελλάδος) στην Μπραζίλια, σύμφωνα με τις ηλεκτρονικές εκδόσεις των εφημερίδων O’ Globo, Folha de Sao Paulo και O Estado de Sao Paulo. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Εντουάρντο Καρντόσο θα μετάσχει επίσης στο συμβούλιο, σύμφωνα με την εφημερίδα Folha, που τονίζει ότι οι αρχές της Μπραζίλια «κατατρόμαξαν» από την επίθεση στο υπουργείο Εξωτερικών χθες βράδυ από ομάδα διαδηλωτών, η οποία απωθήθηκε από την αστυνομία.

Σύμφωνα με την Folha, οι υπουργοί που θα μετάσχουν στο συμβούλιο θα εξετάσουν την κατάσταση, τα συνθήματα και τα αιτήματα των διαδηλωτών όπως και τη δυνατότητα η πρόεδρος Ρούσεφ να απευθύνει ραδιοτηλεοπτικό διάγγελμα σε μια χώρα που εξεγείρεται. Οι υπηρεσίες της προεδρίας ανακοίνωσαν αργά χθες ότι η πρόεδρος Ρούσεφ ακυρώνει επίσημη επίσκεψη στην Ιαπωνία από τις 26 έως τις 28 Ιουνίου «λόγω των τρεχόντων εξελίξεων».

Τη Δευτέρα, στο πρώτο κύμα μαζικών διαδηλώσεων, των μεγαλύτερων των τελευταίων 21 ετών, 250.000 άτομα πραγματοποίησαν πορείες σε πολλές μεγάλες πόλεις, δηλαδή το ένα τέταρτο της λαοθάλασσας που κατέκλυσε χθες τους δρόμους της μεγαλύτερης χώρας της Λατινικής Αμερικής που χαρακτηρίζεται ως «αναδυομένη οικονομία».

Keywords
Τυχαία Θέματα