ΕΥΠ: ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ ΓΙΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ!

Ονόματα υπαλλήλων της ΕΥΠ σε ψηφοδέλτια που τυπώνονται εκτός του ασφαλούς τυπογραφείου της υπηρεσίας, πράκτορας που λείπει σε ταξίδι την ώρα που τον ψάχνουν από τα κεντρικά για σοβαρότατη υπόθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη…

Του Γιώργου Κιτσή

Στις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες δεν διαδραματίζονται μόνο σοβαρές υποθέσεις εσωτερικής «κατασκοπίας» και «παρα-μάγαζων»-σχολών που εξασφαλίζουν προαγωγές, όπως αποκαλύφθηκε στο παρελθόν.

Ακολουθούν μερικές άκρως τρελές και απόρρητες ιστορίες…

13 Απριλίου 2010. Στους διαδρόμους και στα γραφεία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών σαν ανέκδοτο κυκλοφορεί μία άκρως τρελή και απόρρητη υπόθεση: τα ψηφοδέλτια των εκλογών των συνδικαλιστικών οργάνων που θα διεξάγονταν δύο ημέρες μετά, στις 15 Απριλίου, είχαν τυπωθεί εκτός του τυπογραφείου της ΕΥΠ. Πράγμα που σήμαινε ότι τα ονόματα των πολιτικών υπαλλήλων της υπηρεσίας που έθεταν υποψηφιότητα για την εκλογή τους στα σωματεία ΣΥ.Κ.Ε.Υ.Π. και ΣΥ.Ρ.Τ.Γ.Ε.Υ.Π. (ραδιοτηλεγραφητές, τηλετυπητές και γλωσσομαθείς) πιθανώς είχαν γίνει γνωστά και σε εκείνους που πραγματοποίησαν τις εκτυπώσεις των ψηφοδελτίων.

Για την προστασία του απορρήτου των στοιχείων του προσωπικού της ΕΥΠ, η κεντρική εφορευτική επιτροπή της υπηρεσίας είχε λάβει την απόφαση οι εκτυπώσεις οποιουδήποτε υλικού σχετικού με τις εκλογές των συνδικαλιστικών σωματείων να γίνονται αποκλειστικά και μόνο στο τυπογραφείο της υπηρεσίας. Οι δύο νεαροί υπάλληλοι που ήταν υπεύθυνοι για την εκτυπωτική διαδικασία, αφού είχαν αφήσει να γίνουν οι εκτυπώσεις εκτός της ΕΥΠ, προχώρησαν στην διανομή των ψηφοδελτίων στους εκπροσώπους των συλλόγων ΣΥΚΕΥΠ και ΣΥΓΕΡΤΕΥΠ μέσω ιδιωτικής ταχυδρομικής εταιρείας.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση πειθαρχικού ελέγχου των δύο υπαλλήλων, το γεγονός ότι έσπευσαν να δώσουν οδηγίες καταστροφής του υλικού που ήδη είχαν παραλάβει οι εκπρόσωποι «καταδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι είχαν επίγνωση της παράβασης η οποία είχε συντελεστεί και των κινδύνων που συνεπαγόταν, να αποκαλυφθούν δηλαδή απόρρητα στοιχεία του προσωπικού της Υπηρεσίας».

Εννέα μήνες μετά το συμβάν, ανακοινώθηκε και η πειθαρχική ποινή των νεαρών υπαλλήλων, η οποία ανήλθε σε «πρόστιμο ίσο με το ήμισυ των μηνιαίων αποδοχών» τους.

Η συγκεκριμένη υπόθεση με τα ψηφοδέλτια που εκτυπώθηκαν εκτός του τυπογραφείου της ΕΥΠ, λειτουργεί σαν ντεζαβού για τους παλαίμαχους πράκτορες, οι οποίοι αρκετές φορές στο παρελθόν έχουν δει ευαίσθητα στοιχεία τους να κυκλοφορούν… ανάμεσά μας. Ένα από τα πάμπολλα παραδείγματα αφορά στις χοροεσπερίδες της υπηρεσίας στα «Δειλινά» και την «Φαντασία» όπου φωτογραφίες των παρευρισκόμενων διατίθονταν προς πώληση στην έξοδο των κέντρων διασκέδασης – όπως ακριβώς συνέβαινε και στα μπουζούκια. Μία ακόμα ανάμνηση που ξυπνάει από την υπόθεση των ψηφοδελτίων είναι αυτή με τα Φύλλα της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, στις 15 και 22 Οκτωβρίου 1991: σε αυτά γίνονται γνωστά τα ονοματεπώνυμα και οι ειδικότητες πάνω από 400 υπαλλήλων που μετατάχθηκαν από την ΕΥΠ σε υπουργεία, εφορίες και άλ

Keywords
Τυχαία Θέματα