Δραστική μείωση δαπανών στο Τ.Τ.

Το διοικητικό συμβούλιο των εργαζομένων στο ΤΤ είχε ορίσει συνεδρίαση για τις 9 το πρωί προκειμένου να αποφασίσει τι θα προτείνει στην γενική συνέλευση λίγο αργότερα.
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, η διοίκηση έχει δεσμευτεί ότι η ωφέλεια από την εθελουσία για την εταιρεία, θα διανεμηθεί στους εργαζόμενους για να απαλύνει όπως είπε την δραστική μείωση του μισθολογικού κόστους που φτάνει μεσοσταθμικά το 30%. Οι εργαζόμενοι στο ΤΤ διεκδικούν και τη διατήρηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.
Σε

δραστική μείωση λειτουργικών δαπανών θα προχωρήσει το «νέο» Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Η μείωση των δαπανών ήταν ο απαράβατος όρος που έθεσε η τρόικα ώστε να δώσει το «πράσινο φως» στην μεταβίβαση του υγιούς τμήματος της τράπεζας στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές η μείωση του κόστους αποτελεί προϋπόθεση ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση σε δεύτερο χρόνο να προχωρήσει στην πώληση της «νέας» τράπεζας.

Η μείωση των δαπανών θα επιτευχθεί με δυο βασικά μέσα:

Α) Την υλοποίηση προγράμματος εθελούσιας αποχώρησης. Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος είναι η οικειοθελής αποχώρηση περίπου 650 εργαζομένων του ομίλου, αριθμός που αντιστοιχεί στο 20% του συνόλου. Στόχος είναι να αποχωρήσουν κυρίως οι «παλαιοί» του ΤΤ καθώς και μέρος των υπαλλήλων που προέρχονται από τον δημόσιο τομέα.

Β) Μείωση αποδοχών κατά 30% των υπολοίπων εργαζομένων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εργαζόμενοι στο Τ.Τ. ξεπερνούν τους 2.480 έναντι 1.281 τον Δεκέμβριο του 2006. To 2008 πραγματοποιήθηκαν 507 προσλήψεις, ενώ το 2009 επιπλέον 848! Επιπλέον το ΤΤ προχώρησε στην απόκτηση της T Bank (πρώην Aspis Bank) που απασχολεί περίπου 800 εργαζόμενους.

Σημειώνεται ότι ο Τ.Τ. είναι από τις λίγες τράπεζες που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΤτΕ δεν θα παρουσιάσει οργανική κερδοφορία στην 3ετία 2012-2014 αλλά ζημίες 315 εκατ. ευρώ.

Το υψηλό κόστος, ο μεγάλος αριθμός εργαζομένων και τα γενικότερα λειτουργικά προβλήματα αποτέλεσαν τους βασικούς αποτρεπτικούς παράγοντες για τους υποψήφιους επενδυτές. Έτσι στο σχετικό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε πριν από δυο εβδομάδες δεν κατατέθηκε καμία δεσμευτική προσφορά. Επιδίωξη του ΤΧΣ είναι να προχωρήσει στις παραπάνω ενέργειες μείωσης κόστους με στόχο μέχρι το τέλος Ιουνίου να προχωρήσει σε νέα διαδικασία για την πώληση του «νέου» ΤΤ σε άλλη τράπεζα.

Keywords
Τυχαία Θέματα