Εκλογικό θρίλερ στην Κάτω Σαξονία με νίκη του SPD

Οι προβλέψεις που ήθελαν τις εκλογές στην Κάτω Σαξονία να εξελίσσονται σε θρίλερ επιβεβαιώθηκαν απολύτως, ενώ διαψεύσθηκαν οι εκτιμήσεις που ήθελαν τους Φιλελεύθερους να μένουν εκτός της τοπικής Βουλής και τον ηγέτη τους, Φίλιπ Ρέσλερ, ακόμη και να υποχρεώνεται σε παραίτηση από την προεδρία του κόμματος.

Η FDP συγκέντρωσε περίπου δύο μονάδες περισσότερο από ό,τι στις εκλογές

του 2008, ενώ η CDU σημείωσε απώλειες έξι μονάδων, στοιχείο που για πολλούς αναλυτές σημαίνει ότι το κόμμα της Καγκελαρίου «διοχέτευσε» ψήφους προς τους εταίρους της, προκειμένου να διασώσει την κυριαρχία της στο κρατίδιο. Ο Φ. Ρέσλερ πάντως δήλωσε χθες βράδυ ότι «ο αγώνας τώρα μόλις αρχίζει», θεωρώντας προφανώς ότι δεν κινδυνεύει η θέση του ως τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Με μόλις μία έδρα προβάδισμα κατάφεραν τελικά οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και οι Πράσινοι να εκτοπίσουν το συνασπισμό των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ και των Φιλελεύθερων (FDP) από την κυβέρνηση της Κάτω Σαξονίας, έπειτα από μία μακρά νύχτα καταμέτρησης «θρίλερ» στην προτελευταία εκλογική μάχη πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές. Να σημειωθεί ότι οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) έλαβαν 36% και 9,9% αντίστοιχα.

Οι 49 έδρες του SPD και οι 20 έδρες των Πράσινων γίνονται από κοινού κυβερνητική πλειοψηφία έναντι των 54 εδρών του CDU και των 14 του FDP. Από την πρωθυπουργία λοιπόν του κρατιδίου φεύγει, ο Χριστιανοδημοκράτης Ντέιβιντ Μακ Άλιστερ για τον διαδεχθεί ο Σοσιαλδημοκράτης Στέφεν Βάιλ. Η Λίνκε (μέχρι πρότινος παρούσα στο κοινοβούλιο του κρατιδίου) δεν τα κατάφερε, οπότε οι Πειρατές, δεν μπόρεσαν να «κουρσέψουν» πέμπτο κρατίδιο, συγκεντρώνοντας το 2,1% των ψήφων. Να πούμε ότι οι Πράσινοι σημείωσαν θεαματική άνοδο, φτάνοντας στο 13.7%, από 8% που έλαβαν το 2008. Η SPD από την πλευρά της ανέβηκε από το 30.3% στο 32.6%.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εκλογικό, Κάτω Σαξονία, SPD,eklogiko, kato saxonia, SPD