Ξαναβάζει «κόκκινες γραμμές» η ΔΗΜΑΡ

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Αφήνοντας πίσω της την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και την τραγελαφική κοινοβουλευτική διαδικασία της περασμένης Πέμπτης, η Αγίου Κωνσταντίνου στρέφεται εκ νέου στο περιεχόμενο της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής. Ο Φώτης Κουβέλης, όπως επισημαίνουν συνομιλητές του, θέτει εκ νέου ως προτεραιότητα του κόμματός του την αποκατάσταση του «κοινωνικού προφίλ» του κόμματος. Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το θέμα συζητήθηκε και στην πρόσφατη σύσκεψη

των πολιτικών αρχηγών, όπου ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υπογράμμισε στους κυβερνητικούς εταίρους του την ανάγκη να προχωρήσει η κυβέρνηση σε κοινωνικές πολιτικές, που θα ανακουφίσουν τους δοκιμαζόμενους πολίτες. Ο Φώτης Κουβέλης παρουσίασε στους Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο την πρόταση του κόμματός του για αξιοποίηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ για την καταπολέμηση της ανεργίας, ενώ εκτενής συζήτηση έγινε και για την ανάγκη μίας ρύθμισης προστασίας για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

«Κόκκινες γραμμές»

Παράλληλα, ενώ η συζήτηση για λήψη νέων, διορθωτικών μέτρων, έχει ήδη ανοίξει, βάσει της ρήτρας «αυτόματων μέτρων» που θα καλύπτουν τις όποιες αποκλίσεις, η Αγίου Κωνσταντίνου ήδη προειδοποιεί το Μαξίμου και την Ιπποκράτους ότι η στήριξη προς την κυβερνητική πολιτική έχει όρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι με χθεσινή του συνέντευξη στην εφημερίδα Real News, ο Φώτης Κουβέλης επανέφερε την ανάγκη συντονισμού της κυβέρνησης μέσω ενός άτυπου συντονιστικού οργάνου, ενώ προανήγγειλε ότι θα διαφοροποιείται από την κυβερνητική γραμμή, όταν θα προκύπτουν διαφωνίες. «Ζητούμενο είναι να μην υπάρχουν διαφωνίες και κάθε φορά να εξευρίσκεται ο κοινός πολιτικός τόπος. Η ΔΗΜΑΡ διαφοροποιήθηκε εκεί που υπήρξαν μείζονος σημασίας διαφορές. Και βεβαίως αν υπάρχουν τέτοιες διαφορές, η ΔΗΜΑΡ θα διαφοροποιείται», ξεκαθάρισε ο κ. Κουβέλης, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στο Μαξίμου ότι η στήριξή του έχει όρια. Μία ημέρα νωρίτερα, εξάλλου, ο εκπρόσωπος τύπου της ΔΗΜΑΡ, Ανδρέας Παπαδόπουλος, είχε φροντίσει να στείλει το ίδιο μήνυμα, υπογραμμίζοντας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη πως «νέα μέτρα δεν μπορούν να περάσουν από τη Βουλή».

«Όχι» στις απολύσεις

Μια και περί «κόκκινων γραμμών» ο λόγος, η σχετική στρατηγική της ΔΗΜΑΡ επικεντρώνεται, σε πρώτη φάση, στην άρνησή της για απολύσεις στο Δημόσιο. Με φόντο την έκθεση του ΔΝΤ, που ζητούσε ευθέως απολύσεις, η ΔΗΜΑΡ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απορρίπτει τη σχετική συζήτηση και στηρίζει απόλυτα τον –υποδειχθέντα από τον Φώτη Κουβέλη- υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη. ««Είναι γνωστό ότι η τρόικα ζητούσε απολύσεις στο δημόσιο τομέα. Η έκθεση του ΔΝΤ επαναφέρει το θέμα. Αντισταθήκαμε ώστε να μη περάσει αυτή η αξίωση και να προκύψει η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων μέσα από τη συνταξιοδοτική ωρίμανση» τονίζεται στην εν λόγω ανακοίνωση, με την οποία η ΔΗΜΑΡ σημειώνει πως η μείωση των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα μπορεί να γίνει αποτελεσματικά με το σχέδιο του κ. Μανιτάκη. «Το σχέδιο της κινητικότητας που προωθείται από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με στόχο την ανασυγκρότηση του δημοσίου, την αξιολόγηση και την ορθολογική κατανομή του προσωπικού είναι η απάντηση στα σχέδια του ΔΝΤ για απολύσεις», καταλήγει η ανακοίνωση της Αγίου Κωνσταντίνου.

Keywords
Τυχαία Θέματα