Παγκόσμια συγκίνηση για τον θάνατο του «Ματίμπα»

Άγκελα Μέρκελ

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, επαίνεσε το έργο του Νέλσον Μαντέλα λέγοντας ότι αποτέλεσε παράδειγμα για την ανθρωπότητα και η κληρονομιά του θα εμπνεύσει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. «Ακόμα και τα 27 χρόνια που πέρασε στη φυλακή δεν κατάφεραν να σπάσουν το ηθικό του Νέλσον Μαντέλα ή να τον μετατρέψουν σε ένα φθονερό άνθρωπο. Το μήνυμα του για συμφιλίωση

τελικά οδήγησε σε μια νέα, καλύτερη Νότια Αφρική», δήλωσε η Μέρκελ. «Το φωτεινό παράδειγμα του Νέλσον Μαντέλα και η πολιτική του κληρονομιά κατά της βίας σε συνδυασμό με την απόρριψη όλων των μορφών ρατσισμού θα αποτελέσει έμπνευση για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για πολλά ακόμα χρόνια».

Ντέιβιντ Κάμερον

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, εξέφρασε την βαθύτατη θλίψη του για το θάνατο του Νέλσον Μαντέλα, λέγοντας πως σήμερα έσβησε ένα από τα δυνατότερα φώτα της εποχής μας. «Ένα από τα μεγαλύτερα φώτα του κόσμου έσβησε. Ο Νέλσον Μαντέλα αποτέλεσε ηγετική φιγούρα στην εποχή μας. Ένας θρύλος στη ζωή, τώρα και στο θάνατο – ένας πραγματικά παγκόσμιος ήρωας», είπε ο Κάμερον. «Στη χώρα που αγάπησε, ολόκληρο το έθνος θα θρηνεί το χαμό ενός ανθρώπου που αποτέλεσε της ενσάρκωση της χάρης. Η συνάντηση μαζί του ήταν μία από τις μεγαλύτερες τιμές της ζωής μου και η καρδιά μου είναι μαζί με την οικογένειά του, το λαό της Νότιας Αφρικής αλλά και όλους τους ανθρώπους των οποίων οι ζωές άλλαξαν χάρη στο κουράγιο του Νέλσον Μαντέλα».

Πρίγκιπας Γουίλιαμ

Ο Νέλσον Μαντέλα ήταν «εξαιρετικός και ενέπνευσε πολλούς ανθρώπους», δήλωσε ο πρίγκιπας της Βρετανίας, Γουίλιαμ, ο οποίος παρακολουθούσε την ευρωπαϊκή πρεμιέρα της ταινίας αφιερωμένη στη ζωή του πρώην προέδρου της Νότιας Αφρικής, όταν έμαθε τα νέα του θανάτου του. «Είναι εξαιρετικά λυπηρή και τραγική αυτή η είδηση», είπε. «Μόλις που είχαμε αναθυμηθεί πόσο εξαιρετικός ήταν ο Νέλσον Μαντέλα και πόσους ανθρώπους άγγιξε με το έργο του. Οι σκέψεις και οι προσευχές μου είναι με την οικογένειά του».

Φρανσουά Ολάντ

Εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του για το θάνατο του Νέλσον Μαντέλα, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε ότι η εικόνα κατά των φυλετικών διακρίσεων «έχει γράψει ιστορία – όχι μόνο στη Νότια Αφρική αλλά και σε όλο τον κόσμο». «Έδειξε ότι η ανθρώπινη θέληση μπορεί να σπάσει όχι μόνο τις αλυσίδες της δουλείας αλλά να και να απελευθερώσει την ενέργεια που χρειάζεται προκειμένου να οικοδομηθεί ένα κοινό πεπρωμένο», είπε ο Ολάντ σε δήλωσή του. «Το μήνυμα του Μαντέλα δεν θα πεθάνει ποτέ. Θα συνεχίσει να εμπνέει τους ανθρώπους για την ελευθερία και την εμπιστοσύνη σε αυτούς που υπερασπίζονται τα οικουμενικά δικαιώματα».

Μπαράκ Ομπάμα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, επαίνεσε τον Νέλσον Μαντέλα, χαρακτηρίζοντάς τον ως «έναν από τους πιο σημαντικούς, θαρραλέους και αληθινά καλούς ανθρώπους που έζησε ποτέ». Είπε ότι ήταν ένας αρχηγός που άφησε στη χώρα του την κληρονομιά της ελευθερίας και της ειρήνης. «Κατάφερε περισσότερα από ότι θα μπορούσε να κάνει ένας και μόνο άνθρωπος», είπε ο Ομπάμα από τον Λευκό Οίκο λίγη ώρα αφότου ανακοινώθηκε ο θάνατος του πρώην προέδρου της Νότιας Αφρικής. «Δεν ανήκει πλέον σε εμάς. Ανήκει στην ιστορία», είπε ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε επίσης ότι ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής αποτέλεσε μεγάλη έμπνευση για τη δική του πολιτική πορεία. «Δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς το παράδειγμα που έθεσε ο Μαντέλα και όσο ζω θα κάνω ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να μαθαίνω από αυτόν», είπε. «Σήμερα πήγε σπίτι του αλλά εμάς χάσαμε έναν από τους πιο αξιόλογους ανθρώπους που είχε την τιμή ο κόσμος να γνωρίσει».

Μπαν Κι Μουν

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του Νέλσον Μαντέλα και του λαού της Νότιας Αφρικής, χαρακτηρίζοντάς τον ως «ένα γίγαντα της δικαιοσύνης και έναν άνθρωπο τόσο προσγειωμένο που αποτελούσε πρότυπο για τους ανθρώπους ανά τον κόσμο». «Πολλοί άνθρωποι παγκοσμίως έχουν επηρεαστεί σημαντικά από τον ανιδιοτελή του αγώνα για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ισότητα και την ελευθερία», δήλωσε ο Μπαν. «Άγγιξε τόσες πολλές ζωές σε προσωπικό επίπεδο», είπε.

Μπιλ Κλίντον

Ο θάνατος του Νέλσον Μαντέλα σηματοδότησε την απώλεια ενός από «τους σημαντικότερους ηγέτες του κόσμου και ενός από τους πιο χαρισματικούς ανθρώπους», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον. «Η ιστορία θα θυμάται τον Νέλσον Μαντέλα ως ένα πρωταθλητή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της ελευθερίας, της ειρήνης και της συμφιλίωσης», δήλωσε ο Κλίντον, χαρακτηρίζοντας τον πρώην πρόεδρο της Νότιας Αφρικής ως ένα «πραγματικό φίλο» τόσο για τον ίδιο όσο και για τη σύζυγό του, Χίλαρι Κλίντον. «Όλοι ζούμε σε ένα καλύτερο κόσμο εξαιτίας αυτού του ανθρώπου και του έργου του. Απέδειξε ότι η ελευθερία συγχωρεί, ότι μια μεγάλη καρδιά είναι καλύτερη από ένα κλειστό μυαλό και ότι οι πραγματικές νίκες της ζωής πρέπει να μοιράζονται».

Σι Τζινπίνγκ

Στην Ασία, ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ χαιρέτισε τη “σημαντική συμβολή του στην εξέλιξη της ανθρωπότητας”, ενώ ο ινδός πρωθυπουργός Μαμοχάν Σινγκ τον χαρακτήρισε ως πραγματικό συνεχιστή της κληρονομιάς του Γκάντι, αναφερόμενος στον μαχάτμα Γκάντι.

Δαλάι Λάμα

Ο Δαλάι Λάμα δήλωσε ότι έχασε ένα πολύτιμο φίλο και χαιρέτισε «ένα θαρραλέο άνδρα, με αρχές και αδιαμφισβήτητη ακεραιότητα, ένα σπουδαίο αγωνιστή, τονίζοντας: «Πέρα από την ποιότητα που είχε ως άνθρωπος, ο Νέλσον Μαντέλα θα παραμείνει στη μνήμη μας ως ένας ακούραστος αγωνιστής κατά του απαρτχάιντ».

Δηλώσεις απ’ όλο τον κόσμο

Φόρο τιμής απέτισαν και ηγέτες πολλών χωρών της Αφρικής και χωρών που γνώρισαν την αποικιοκρατία. Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Γκουντλάκ Τζόναθαν χαιρέτισε «έναν από τους μεγαλύτερους απελευθερωτές στην ιστορία».

Στη Βραζιλία, η πρόεδρος Ντίλμα Ρούσεφ τόνισε ότι «το παράδειγμα αυτού του μεγάλου ηγέτη θα καθοδηγεί όλους αυτούς που αγωνίζονται για την κοινωνική δικαιοσύνη και την ειρήνη στον κόσμο», ενώ ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος.

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς χαιρέτισε «ένα σύμβολο της απελευθέρωσης από την αποικιοκρατία και την κατοχή για όλους τους λαούς που επιθυμούν την ελευθερία».

Ο θρύλος του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου Πελέ θρηνεί για το θάνατο του Μαντέλα, «του ανθρώπου που ήταν ο ήρωάς μου, ο φίλος μου, ο σύντροφός μου στον αγώνα για το δίκαιο των λαών και για την ειρήνη στον κόσμο», όπως έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter.

Ο Νέλσον Μαντέλα τιμήθηκε το 1993 με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, το οποίο μοιράστηκε με τον τελευταίο πρόεδρο του απαρτχάιντ Φρέντερικ Ντε Κλερκ. ’Ενας άλλος κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, ο Λέχ Βαλέσα, ιστορικός ηγέτης του πολωνικού εργατικού συνδικάτου «Αλληλεγγύη» απέτισε φόρο τιμής «σε ένα μεγάλο σύμβολο του αγώνα κατά των φυλετικών διακρίσεων και του ρατσισμού».

Η Βιρμανή Αούνγκ Σαν Σου Κι, επίσης κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης, απέτισε φόρο τιμής «σε ένα σημαντικό άνθρωπο που μας έκανε να καταλάβουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο».

«Το Ιράν συμμετέχει στο πένθος των Νοτιοαφρικανών», έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Γνωστοί καλλιτέχνες για τον Μαντέλα

Οι ηθοποιοί Μόργκαν Φρίμαν και Άιντρις Έλμπα, που και οι δύο έχουν υποδυθεί τον Νέλσον Μαντέλα σε ταινίες, ήταν ανάμεσα σε πολλούς διάσημους καλλιτέχνες που εξέφρασαν τη βαθιά θλίψη τους για το θάνατο του πρώην προέδρου της Νότιας Αφρικής.

Ο Φρίμαν, ο οποίος γνώρισε από κοντά τον Μαντέλα τη δεκαετία του 1990 και τον υποδύθηκε στην ταινία του 2009 «Invictus», χαρακτήρισε τον «Μαντίμπα» ως «έναν άγιο για πολλούς, έναν ήρωα για όσους εκτιμούν την ελευθερία και την αξιοπρέπεια μεταξύ των ανθρώπων». «Καθώς θυμόμαστε τους θριάμβους του, ας μη δείχνουμε απλά πόσο μακριά έχουμε φτάσει αλλά πόσο μακριά ακόμα μπορούμε να φτάσουμε. Ο Μαντίμπα μπορεί να μην είναι πλέον μαζί μας αλλά το ταξίδι του συνεχίζεται μαζί μου και μαζί με όλους τους ανθρώπους», είπε ο Αμερικανός ηθοποιός.

Ο Βρετανός ηθοποιός, Έλμπα, ο οποίος πρωταγωνιστεί στη φετινή κινηματογραφική ταινία για τη ζωή του Μαντέλα, «Mandela: Long Walk To Freedom» είπε: «Ήταν εξαιρετική τιμή για εμένα να παίξω τον ρόλο του Νέλσον Μαντέλα και να υποδυθώ έναν άνθρωπο ο οποίος αψήφησε τις πιθανότητες, έσπασε τα εμπόδια και υπερασπίστηκε τα δικαιώματα του ανθρώπου μπροστά στα μάτια του κόσμου».

Η βραβευμένη με Όσκαρ Νοτιοαφρικανή ηθοποιός Σαρλίζ Θερόν έγραψε: «Οι σκέψεις μου και η αγάπη μου πάνε στην οικογένεια του Μαντέλα. Αναπαύσου εν ειρήνη. Θα μας λείψεις αλλά το έργο σου σε αυτόν τον κόσμο θα συνεχίσει για πάντα».

«Ήταν σαν να γεννήθηκε για να διδάξει στον κόσμο την ταπεινότητας, το χιούμορ και πάνω από όλα την υπομονή», δήλωσε ο ιρλανδικής καταγωγής ροκ σταρ Μπόνο. «Στο τέλος, ο Νέλσον Μαντέλα μας δίδαξε πώς να αγαπάμε και όχι πώς να μισούμε, γιατί αυτός ποτέ δεν παραδόθηκε στην οργή ή τη βία αλλά έμαθε ότι η αγάπη μπορεί να καταφέρει πολλά περισσότερα».

Η θρυλική τραγουδίστρια της soul μουσικής, Αρίθα Φράνκλιν είπε: «Το πιο απίστευτο ήταν ότι όταν βγήκε από τη φυλακή απομάκρυνε τον εαυτό του από το μίσος και ένωσε μια ολόκληρη χώρα. Ένα καταπληκτικό παράδειγμα ανθρωπισμού και θάρρους».

Keywords
μερκελ, μαντελα, νέα, θλίψη, ηπα, οηε, συλλυπητήρια, μνήμη, twitter, invictus, long, freedom, υποψηφιοτητες οσκαρ 2013, ροκ, σταρ, εθνος, Καλή Χρονιά, madwalk, ομπαμα, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, μνήμη, θλίψη, αφρικη, βραζιλια, γκαντι, ηγετης, ηθοποιοι, ηθοποιος, ηπα, θανατος, θρυλος, ιραν, οηε, σταρ, τα νεα, ταινιες, ωρα, αγαπη, ανθρωπος, αξιοπρεπεια, απαρτχαιντ, απιστευτο, απλα, απωλεια, ασια, γουιλιαμ, δαλαι λαμα, δηλωση, δικη, ειπε, ειρηνη, ελευθερια, εμπνευση, ενεργεια, εξελιξη, εποχη, ζωη, ζωης, ζωη μου, ιδιο, ηθικο, εικονα, ινδος, οικο, λεχ βαλέσα, μακρια, ματια, μισος, μυαλο, νελσον μαντελα, νοτια αφρικη, οικογενεια, πελε, πενθος, πιθανοτητες, ποιοτητα, πριγκιπας, ροκ, ρολο, συζυγο, συλλυπητήρια, σκεψεις, σπιτι, τιμη, τι ειναι, το εθνος, τραγουδιστρια, τριημερο, φυλακη, χιουμορ, ανηκει, δικαιωματα, εθνικο, ηγετες, ηρωας, χωρα, κλειστο, καρδια, λευκο, long, μαυρος, μπροστα, οργη, ταξιδι
Τυχαία Θέματα