Διαβολοβδομάδα για την κυβέρνηση

Σκληρή δοκιμασία εντός και εκτός συνόρων περιμένει την κυβέρνηση τα επόμενα 24ώρα καθώς θα πρέπει πέραν της ψήφισης, αύριο, του Προϋπολογισμού να προωθήσει με ταχείς ρυθμούς την κατάθεση, την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη, δύο νομοσχεδίων, αυτού για τον φόρο ακινήτων και εκείνου για το φορολογικό κώδικα, να καταλήξει στη ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς αλλά και στο σχέδιο εξυγίανσης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων.

Παράλληλα, θα πρέπει να διαχειριστεί τις ενστάσεις των βουλευτών της, που αποτυπώθηκαν ανάγλυφα και χθες κατά τη συνεδρίαση της Βουλής,

να επιχειρήσει να κλείσει το μέτωπο του Πανεπιστημίου Αθηνών και να ελέγξει τις αντιδράσεις των γιατρών έναντι του σχεδίου Γεωργιάδη για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι βουλευτές δείχνουν αποφασισμένοι να βάλουν πλάτη στην κυβερνητική προσπάθεια, είναι σαφές ότι δεν υπάρχουν περιθώρια αστοχίας όπως κατέδειξε και η αποχώρηση, σε ανύποπτη φάση, της Θεοδώρας Τζάκρη από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Το σχέδιο νόμου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων «χτενίζεται» καθώς υπάρχουν ακόμη αρκετά νομοτεχνικά κενά ενώ, παράλληλα, επιχειρείται να αμβλυνθούν, κατά το δυνατόν όταν πρόκειται για ένα νόμο που βεβαιώνει φόρους 3,2 δισ ευρώ, οι όποιες γωνίες ώστε να μην υπάρξουν αντιδράσεις από τους βουλευτές. Η κυβέρνηση θα επιχειρηματολογήσει πώς με το νέο νόμο, τα αστικά ακίνητα επιβαρύνονται λιγότερα σε σχέση με το «χαράτσι» και το ΕΤΑΑ και, κυρίως, θα δεσμευθεί πολιτικά πώς, εφόσον επιτυγχάνονται οι εισπρακτικοί στόχοι που για το 2014 είναι 2,65 δισ ευρώ, θα μειώνεται αναλόγος η φορολογική επιβάρυνση της επόμενης χρονιάς ώστε τελικά να προσεγγίσει ένα ποσό κοντά στα 2 δισεκατομμύρια.

Ως προς τον πλειστηριασμούς, Σαμαράς και Βενιζέλος είναι αποφασισμένοι να μην αποδεχθούν τη γενικευμένη άρση προστασίας που ζητά η τρόικα. Η ελληνική πλευρά θα επιμείνει σε ένα όριο αντικειμενικής αξίας μεταξύ 180.000 – 200.000 ευρώ αλλά και σε σειρά ασφαλιστικών δικλείδων που θα προστατευουν τους έχοντες ανάγκη. Η κυβέρνηση έχει λίγες ημέρες περιθώριο ακόμη προκειμένου να κλείσει τον κύκλο διαπραγμάτευσης για το ζήτημα των πλειστηριασμών με την τρόικα. Άλλωστε, το πιθανότερο σενάριο είναι η σχετική διάταξη, κατόπιν συμφωνίας ή μονομερούς απόφασης της Αθήνας, να έρθει ως τροπολογία στο νομοσχέδιο για το φόρων ακινήτων. Με αυτό τον τρόπο, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να περιορίσει τη δοκιμασία των βουλευτών της συμπολίτευσης αφού και τα δύο ακανθώδη ζητήματα (φόρος και πλειστηριασμοί) μοιάζει πολύ πιθανό να τεθούν σε μία, ενιαία ψηφοφορία…

Keywords
Τυχαία Θέματα