Άρχισαν τα …όργανα στην Κεντροαριστερά

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μέσα σε 48 ώρες δύο τουλάχιστον κορυφαία στελέχη του χώρου, ο Γιώργος Φλωρίδης και η Άννα Διαμαντοπούλου, αμφότεροι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, έχουν επαναλάβει την άποψή τους υπέρ της δημιουργίας κάτι εντελώς νέου, ενώ ο Νίκος Μπίστης, επίσης πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, με ένα δυναμικό

πέρασμα από τη ΔΗΜΑΡ στο ενεργητικό του στο μεταξύ, ανέλαβε να τους απαντήσει…

«Αν είναι να φτιαχτεί κάτι καινούργιο, πρέπει να φτιαχτεί για τη χώρα και όχι για την τακτοποίηση κάποιων, εμού συμπεριλαμβανομένου. H δημιουργία του καινούργιου στον κεντρικό πολιτικό χώρο είναι απαραίτητη για να αποκτήσει η χώρα ευστάθεια. Αυτό δεν μπορεί να προκύψει μέσα από το παλιό και το φθαρμένο. Πρέπει να γίνει με νέα ηγεσία, νέο στίγμα, νέο περιεχόμενο και νέα οργανωτική δομή», δήλωσε ο Γιώργος Φλωρίδης, παρατηρώντας ανταντιστοιχία μεταξύ του περιεχομένου της «κίνησης των 58», παρά τα αγνά και καθαρά κίνητρα των εμπνευστών της, τα οποία αναγνώρισε, και του αιτήματος της κοινωνίας.

Παρατήρησε άλλωστε αδιέξοδο, από τη στιγμή που η ΔΗΜΑΡ απαντά αρνητικά σε οποιαδήποτε συζήτηση και το ΠΑΣΟΚ λέει ότι η πρόταση το αφορά στον βαθμό που δεν θίγει την ύπαρξή του, την ώρα που οι πολίτες έχουν τοποθετηθεί απέναντι στα δύο κόμματα με χαμηλό ποσοστό, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν θα πάει στην εκδήλωση των «58».

Την μετεξέλιξη των ‘58’ σε νέο κόμμα, παίρνοντας υπόψη την πραγματική ‘ανάγκη’ των πολιτών, με διάλυση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ ζήτησε από την πλευρά της η Άννα Διαμαντοπούλου, επισημαίνοντας στο ίδιο ύφος ότι «το νέο δεν μπορεί να προκύψει σε καμία περίπτωση από το απλό άθροισμα των παλιών και φθαρμένων δομών». Σημειώνοντας πως ο νέος πόλος που θα δημιουργηθεί πρέπει κατά την ίδια να έχει από την αρχή χαρακτηριστικά αυτονομίας και να μη θεωρηθεί συμπλήρωμα είτε προς τα δεξιά είτε προς τα αριστερά, υποστήριξε ότι «το νέο που όλοι περιμένουμε δεν είναι το ‘ξύπνημα του μαρμαρωμένου βασιλιά’, ούτε η έλευση του Μεσσία». Αντίθετα, μίλησε για την ανάγκη συλλογικής κατανόησης και απόφασης για δράση εκείνων που έμαθαν από τα λάθη τους και έκριναν αυστηρά τον εαυτό τους. «Ένας νέος πολιτικός σχηματισμός θα έχει ελπίδα επιτυχίας, μόνο αν παρουσιάσει σαφές σχέδιο για το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, με έντιμο λόγο και κοινή λογική» και το οποίο θα απαντά στο πού θέλουμε και μπορούμε να είμαστε οι Έλληνες το 2020.

Την απάντηση εκ μέρους των «58» ανέλαβε να δώσει ο Νίκος Μπίστης, σημειώνοντας ότι η μετεξέλιξη των «58» σε κόμμα δεν περιέχεται στο κάλεσμα που έχουν κάνει και πάντως δεν μπορεί να είναι προαπαιτούμενο για την συμμετοχή οποιουδήποτε στο σχήμα. «Η ΔΗΜΑΡ πηγαίνει στο Συνέδριο της και το ΠΑΣΟΚ που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα θέλει κάποιο χρόνο ώστε να ενσωματωθεί στην Ελιά», είπε, θυμίζοντας ότι στόχος των ‘58’ είναι η δημιουργία της «Ελιάς» εν είδει εκλογικής ομπρέλας για κόμματα, κινήσεις και πρόσωπα του χώρου στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές. «Ας μην ανησυχεί κανείς. Δεν θα διασώσουμε το παλιό, αλλά ούτε θα κάψουμε με βιαστικές και επιπόλαιες κινήσεις το καινούριο», είπε, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τις σκέψεις των δύο προαναφερθέντων στελεχών.

Άλλωστε, υποστήριξε ότι το καινούριο δεν είναι μόνο θέμα ηλικίας, αλλά κυρίως θέμα ιδεών, θυμίζοντας με νόημα ότι στην πολιτική δεν υπάρχει ‘παρθενογένεση’. «Μείγμα νέου και παλιού θα φέρει το πραγματικά νέο», είπε, με το κλίμα που δημιουργείται να μην υπόσχεται αποκλειστικά καλούς οιωνούς για το μέλλον της Κεντροαριστεράς, πριν καλά καλά συγκροτηθεί…

Keywords
Τυχαία Θέματα