Συνεδρίαση με «αγκάθια» στον ΣΥΡΙΖΑ

Το ανώτατο όργανο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκαλείται προκειμένου να συζητήσει αφενός τις πολιτικές εξελίξεις, αφετέρου τις εργασίες του συνεδρίου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (θα διεξαχθεί στη Μαδρίτη από τις 13 ως τις 15 Δεκεμβρίου) όπου θα «χριστεί» και επισήμως υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν ο Αλέξης Τσίπρας.

Σήμερα η προετοιμασία

Τα επίδικα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής θα συζητηθούν σήμερα, στη συνεδρίαση της

Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος. Σε κάθε περίπτωση, η προσεχής Κυριακή θα βγάλει στην επιφάνεια τα εσωκομματικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ -και δη τις αντιδράσεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης («Αριστερή Πλατφόρμα») για τη γραμμή του κόμματος. Οι «λαφαζανικοί», εκτός απροόπτου, θα καταθέσουν δικό τους κείμενο και δε θα συνταχθούν με το κείμενο της πλειοψηφίας. Παράλληλα, κορυφαία στελέχη της «Αριστερής Πλατφόρμας» αναμένεται να θέσουν, στις τοποθετήσεις τους, μία σειρά από ενστάσεις και αντιρρήσεις. Στο επίκεντρο της κριτικής αναμένεται να βρεθούν τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο Τέξας και ιδίως η εκτίμηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ πως μία ελληνική έξοδος από το ευρώ θα προκαλούσε «bank run» (κατάρρευση τραπεζών). Οι «λαφαζανικοί» αναμένεται να καταλογίσουν στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως «υιοθετεί την καταστροφολογία των μνημονιακών» και θα διερωτηθούν «πώς θα μπορέσει μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να κάνει δυναμική διαπραγμάτευση, αν ξεκινά αναγνωρίζοντας πως η έξοδος από το ευρώ θα προκαλέσει καταστροφή». Παράλληλα, στο κείμενο της «Αριστερής Πλατφόρμας» θα περιγράφεται για μία ακόμη φορά η αξίωση της εν λόγω τάσης του ΣΥΡΙΖΑ για ρήξη με την Ευρωζώνη, μέσω της σύγκρουσης και των μονομερών ενεργειών -δηλαδή της μονομερούς διαγραφής του χρέους.

Ενστάσεις λειτουργίας

Την ίδια ώρα, ενστάσεις και αντιρρήσεις αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr να καταθέσουν και στελέχη της λεγόμενης «προεδρικής πλειοψηφίας», δηλαδή της «Αριστερής Ενότητας». Η κριτική θα επικεντρωθεί στον τρόπο λήψης αποφάσεων και δεν αποκλείεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να ακούσει αιχμές ακόμη και από στενούς συνεργάτες του ή πρόσωπα που περιλαμβάνονται στο περιβάλλον του. Κατά πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας θα δεχθεί κριτική για τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος, για το γεγονός ότι δε συνεδριάζουν τόσο συχνά όσο θα ήθελαν κάποιοι τα όργανα, αλλά και για το ότι πολλές φορές, πρωτοβουλίες ή απόψεις της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ δημοσιοποιούνται στα ΜΜΕ πριν… συζητηθούν στα αρμόδια όργανα.

Πάντως, η ένταση των ενστάσεων και των αντιρρήσεων αναμένεται να είναι ενδεικτική για την εσωκομματική συνέχεια, καθώς όλες οι πλευρές θα ανοίξουν τα χαρτιά τους αναφορικά με το έως πού είναι διατεθειμένες να φτάσουν την εσωκομματική σύγκρουση…

Keywords
Τυχαία Θέματα