Δεν δίνει «γραμμή», αλλά ...δεν στηρίζει ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ

Την ίδια ώρα όμως, αν υπάρχει ένα πράγμα απολύτως σαφές στην στρατηγική ΄β γύρου της Χαριλάου Τρικούπη, είναι ότι δεν στηρίζει υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ. Επισήμως, στο ΠΑΣΟΚ επιμένουν ότι όπως δεν έδωσαν χρίσματα στον πρώτο γύρο, έτσι δεν θα υποστηρίξουν εμφανώς κάποιον στις επαναληπτικές εκλογές της Κυριακής. Δίνουν έμφαση στα αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά του
κάθε προσώπου που διεκδικεί την ψήφο των πολιτών ξεχωριστά, αλλά και στο δικαίωμα επιλογής των τοπικών κοινωνιών. Την ίδια ώρα όμως, υποδέχονται ως «υπεύθυνη στάση» την στήριξη της ΝΔ στον Γιάννη Σγουρό για την Περιφέρεια Αττικής και τον Γιώργο Καμίνη για τον δήμο Αθηναίων και ετοιμάζονται να δημιουργήσουν κλίμα υπέρ των κυβερνητικών υποψηφίων στον ΄β γύρο στο παρασκήνιο.

«Εμείς στηρίζουμε τους ανθρώπους που αγωνίζονται για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν έχουν κομματικά χρίσματα, έχουν ένα καθαρό, τοπικό και περιφερειακό λόγο και δεν στηρίζουμε την πολιτική έφοδο του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία εκφράζεται με την κυρία Δούρου και τον κ. Σακελλαρίδη», είπε ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος ερωτηθείς σχετικά στην διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε χθες, εκφράζοντας την βεβαιότητά του ότι οι προοδευτικοί πολίτες θα ψηφίσουν με κριτήριο την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και ...τις ανάγκες της χώρας, που «δεν πρέπει να λειτουργήσει υπό τεχνητούς εκβιασμούς, όπως αυτούς που έκανε ο κ. Τσίπρας χθες το βράδυ».

Επιμένοντας στα κριτήρια της ψήφου που θα πρέπει να είναι η ποιότητα, η ικανότητα και ο αυτοδιοικητικός χαρακτήρας, όπως είπε ο κ.Βενιζέλος, δεν παρέλειψε να συμπεριλάβει και το «αρνητικό κριτήριο», που δεν πρέπει να ισχύσει, όπως είπε, αναφερόμενος στον κομματισμό και το δημοψήφισμα που έβαλε στο δημόσιο διάλογο ο Αλέξης Τσίπρας.

Μίλησε μάλιστα για το «καταπληκτικό δίλημμα “Τσίπρας ή σταθερότητα”», για να απαντήσει ξεκάθαρα ότι «εμείς στο ερώτημα αυτό λέμε “όχι” στον κ. Τσίπρα και το ΣΥΡΙΖΑ, ναι στην προοδευτική σταθερότητα». Αντέστρεψε μάλιστα το ερώτημα –επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του Matrix24.gr, καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ να πάρει θέση για το πρόσωπο που θα στηρίξει σε Περιφέρειες και Δήμους όπου στον ΄β γύρο έχουν προκριθεί υποψήφιοι της Ελιάς και της ΝΔ, που είναι και περισσότερες, όπως είπε με νόημα, προεξοφλώντας όμως εμμέσως το αποτέλεσμα της πρόσκλησής του, αφού «στη λογική της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει κανένα κριτήριο αυτοδιοικητικό, θεσμικό, αξιακό, ιδεολογικό (...) Υπάρχει η τυφλή έφοδος και μια απίθανη επιθυμία για εξουσία. Απίθανη», όπως είπε.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ωστόσο, έριξε γέφυρες επικοινωνίας με τους παλιούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι έχουν κατευθυνθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας να τους προσεγγίσει. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ενδείκνυται για κάτι τέτοιο και εκείνος το ξέρει καλά. Όλες τις επόμενες μέρες, λοιπόν, θα επιχειρεί να ανοίξει εκ νέου διαύλους επικοινωνίας μαζί τους, ευελπιστώντας ναι μεν σε ένα καλό αποτέλεσμα της Κυριακής, αφετέτου δε σε μία ευρύτερη επαναπροσέγγιση ψηφοφόρων.

Κορυφαίοι παράγοντες της Χαριλάου Τρικούπη πάντως, παρότι εξηγούν ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν ανοιχτά κάποιον υποψήφιο άλλου κόμματος στον ΄β γύρο επιβεβαιώνουν την λογική του Ευάγγελου Βενιζέλου, με κάποιες πάντως ...εξαιρέσεις. Πετώντας το «μπαλάκι» στις κατά τόπους οργανώσεις τους, εκτιμούν ότι θα βρουν την καλύτερη λύση, ενώ απευθυνόμενοι στους πολίτες κάθε τοπικής κοινωνίας, τους καλούν να επιλέξουν τον καλύτερο. Σε κάποιες κραυγαλέες περιπτώσεις πάντως, λειτουργούν ακόμα τα αντανακλαστικά της παράταξης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η πρόκριση στον ΄β γύρο στον Βόλο του Αχιλλέα Μπέου, που δεν θέλουν επουδενί να στηρίξουν και αυτό έχει διεμηνυθεί αρμοδίως και θα γίνει. Βεβαίως η τελική στάση των τοπικών οργανώσεων ως προς τυχόν στήριξη του στηριζόμενου μεταξύ άλλων από τον ΣΥΡΙΖΑ Μαργαρίτη Πατσιαντά, δεν αποκλείεται να εξαρτηθεί από την αντίστοιχη στήριξη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον στηριζόμενο μεταξύ άλλων και από το ΠΑΣΟΚ Νίκο Τσιλιμίγκα στην Περιφέρεια, έναντι του Κώστα Αγοραστού. Πράγμα επίσης δύσκολο, αν αναλογιστεί κανείς ότι και η Κουμουνδούρου επιλέγει να μη δώσει γραμμή, ημί μόνον υπέρ της στήριξης αριστερού υποψηφίου στον ΄β γύρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα