Απολύσεις και …εισπράξεις στο τραπέζι

Του Βαγγέλη Δουράκη

Σύσκεψη θα έχουν Αντώνης Σαμαράς και Βαγγέλης Βενιζέλος ενόψει των διαβουλεύσεων με τους δανειστές που επί του παρόντος μοιάζει να έχουν «μπλοκάρει»: Στο οικονομικό επιτελείο βρίσκονται σε εγρήγορση, εξαιτίας της φωτιάς που άναψε το email της τρόικας για την εφαρμογή των προτάσεων του ΟΟΣΑ αλλά και

της απόφασης του ΣτΕ για τους ένστολους άναψε και νέες φωτιές. Η μία σύσκεψη διαδέχεται την άλλη και είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γιάννης Στουρνάρας μετά από συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, είχε σύσκεψη στο γραφείο του με τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη και τον γενικό γραμματέα εσόδων Χάρη Θεοχάρη.

Δεδομένης της ανάγκης για έσοδα η «κουβέντα» είχε να κάνει με συστήματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης των φορτίων τσιγάρων και με τη χρήση ακτίνων Χ στα Τελωνεία μέσω των οποίων στο Υπουργείο ευελπιστούν να εξοικονομήσει το δημόσιο εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, που τα χάνει ως τώρα λόγω της ανεξέλεγκτης δράσης των λαθρεμπόρων.

Αυτό βέβαια είναι ένα από τα θέματα που θα πέσουν στο τραπέζι με την τρόικα, εξελίξεις όμως υπήρξαν και στο πεδίο των ομαδικών απολύσεων.

Βάσει απόφασης του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας για την εξέταση αιτημάτων ομαδικών απολύσεων θα ζητούνται στοιχεία για την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης κατά την τελευταία τριετία , τη θέση της στην αγορά και τις προοπτικές βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της, στοιχεία του ισολογισμού και προϋπολογισμού της, αποδεικτικά φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.

Επίσης θα ζητείται αιτιολόγηση της αναγκαιότητας των ομαδικών απολύσεων και το σχέδιο γι’ αυτές να παρουσιάζει τον αριθμό των εργαζομένων ανά ειδικότητα που προτείνεται να απολυθούν, τα κριτήρια επιλογής των ομαδικά απολυομένων, το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των ομαδικών απολύσεων, προτεινόμενα μέτρα άμβλυνσης των επιπτώσεων της απόλυσης.

Η απόφαση αυτή αναμένεται να αξιοποιηθεί στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές: Εκείνο όμως που δεν έχει γίνει ξεκάθαρο είναι κατά πόσο θα ληφθεί υπόψη στις επικείμενες διαβουλεύσεις η πρόταση – σοκ του ΚΕΠΕ για κατάργηση του κατώτατου μισθού στους νέους! Και όχι μόνον αυτό.. Συστήνει και την πριμοδότηση της μετανάστευσης των ανέργων!!

Το ΚΕΠΕ έχει πάντως και άποψη για το πώς θα έρθει η ανάπτυξη: Οκτώ κλάδοι που έχουν «αυξημένη σημασία και προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης» θα πρέπει να τραβήξουν το «κάρο» της ανάπτυξης, προκειμένου η ελληνική οικονομία να παρουσιάζει το 2020 εντελώς διαφορετική εικόνα από τη σημερινή, λέει το ΚΕΠΕ.

Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί με την παράλληλη υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, την ενίσχυση των ανθρωπίνων πόρων, την αποκατάσταση συνθηκών ρευστότητας-χρηματοδότησης και την προώθηση της εξωστρέφειας.

Σύμφωνα με την ανάλυση του ΚΕΠΕ, «η επίτευξη του νέου αναπτυξιακού προτύπου προϋποθέτει δράσεις και πολιτικές σε επιλεγμένους δυναμικούς κλάδους και οικονομικές δραστηριότητες», όπως οι εξής:

1. Αγροτική παραγωγή και τρόφιµα (βιολογικά, γαλακτοκοµικά κ.ά.)

2. Ιχθυοκαλλιέργειες

3. Εναλλακτικές μορφές τουρισμού

4. Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εξοικονόμηση ενέργειας και εξορύξεις

5. Φάρμακα (γενόσημα, νέα, βιοομοειδή) και καινοτόμες υπηρεσίες υγείας

6. Διαχείριση ακίνητης περιουσίας και κατασκευές για την ανάπτυξη υποδοµών και εξοπλισµού σε δυναµικούς κλάδους

7. Σιδηροδρομικές, θαλάσσιες (και συνδυασμένες) μεταφορές και logistics

8. Υπηρεσίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών.

Επιπλέον, ρόλο «μπαλαντέρ» για τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου καινούργιου αναπτυξιακού προτύπου καλείται να παίξει η μεταποίηση, η οποία «θα προωθήσει την τεχνογνωσία, την καινοτομία και την παραγωγικότητα στο σύνολο της οικονομίας, ενώ τη δική τους σημαντική συμβολή θα πρέπει να έχουν το χονδρικό εμπόριο, τα πετρελαιοειδή προϊόντα, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, η περιβαλλοντική διαχείριση, η εκπαίδευση και η έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα