ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΩΝ

Υποστηρίζουν ότι οι προνομιούχες μετοχές που εκδόθηκαν υπέρ του ελληνικού δημοσίου αποτελούν κεφάλαιο και σύμφωνα με τον νόμο 2.190 περί ανωνύμων εταιριών δεν επιτρέπεται η καταβολή μερίσματος όταν η χρήση είναι ζημιογόνος.

Την έκπληξή τους για τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους σχετικά με την υποχρέωση των πιστωτικών ιδρυμάτων να καταβάλουν στο Ελληνικό Δημόσιο ετήσια απόδοση των προνομιούχων μετοχών (10%) εκφράζουν στελέχη τραπεζών. Αν η απόφαση υλοποιηθεί οι τράπεζες

θα επιβαρυνθούν κατά 450 εκατ. ευρώ περίπου.

Υπογραμμίζουν ότι οι προνομιούχες μετοχές που εκδόθηκαν υπέρ του ελληνικού δημοσίου αποτελούν κεφάλαιο και σύμφωνα με τον νόμο 2.190 περί ανωνύμων εταιριών δεν επιτρέπεται η καταβολή μερίσματος όταν η χρήση είναι ζημιογόνος. «Αν προχωρούσαμε στην καταβολή του μερίσματος στις προνομιούχες μετοχές» υπογραμμίζει στέλεχος τράπεζας, «τότε η Τράπεζα της Ελλάδος θα έπρεπε να αποχαρακτηρίσει τα 5 δισ. ευρώ από κεφάλαια και να τα θεωρήσει ως άλλα εργαλεία (πχ. ομόλογα που έχουν σταθερή απόδοση) και τα κεφάλαια θα έπρεπε να αναπληρωθούν. Έτσι οι τράπεζες θα χρειάζονταν επιπλέον 5 δισ. ευρώ για  την ανακεφαλαιοποίησή τους». Υπογραμμίζουν ότι βάσει το νόμου περί ανωνύμων εταιριών είναι ξεκάθαρα παράνομο να αποδίδεις κέρδη (μέρισμα) σε μετόχους όταν η χρήση είναι ζημιογόνος. «Δεν μπορείς να εμφανίζεις ζημίες και να δίνεις μέρισμα. Αν το δημόσιο επιμείνει στην είσπραξη του 10% τότε θα πρέπει να συνυπολογίσει επιπλέον 5 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης για την αντικατάσταση των προνομιούχων μετοχών» τονίζουν.

Όπως ανακοινώθηκε χθες από το υπουργείο οικονομικών ο Υπουργός Οικονομικών, έκανε αποδεκτή την Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σχετικά με την υποχρέωση των πιστωτικών ιδρυμάτων να καταβάλουν στο Ελληνικό Δημόσιο ετήσια σταθερή απόδοση των προνομιούχων μετοχών, που εκδίδονται για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ανώνυμων τραπεζικών εταιρειών και αναλαμβάνονται από το Δημόσιο, σε ποσοστό 10% επί του εισφερόμενου κεφαλαίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, με την αποδοχή της γνωμοδότησης επιβεβαιώνεται η υποχρέωση καταβολής στο Δημόσιο Ταμείο των σχετικών χρηματικών ποσών από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης και της αναδιάρθρωσης του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος με το επιτελείο της τρόικας. Ο διοικητής της ΤτΕ ενημέρωσε την τρόικα για τις δράσεις της κεντρικής τράπεζας για την θωράκιση του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η τρόικα εξέφρασε την ικανοποίησή της για την αντιμετώπιση της Αγροτικής Τράπεζας η οριστική επίλυση των κεφαλαιακών προβλημάτων της τράπεζας αποτελούσε προαπαιτούμενη δέσμευση της κυβέρνησης στο πλαίσιο του μνημονίου. Η ΤτΕ ενημέρωσε τους εκπροσώπους της τρόικας και για τις εξελίξεις στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο καθώς και τις πρώτες σκέψεις για τις εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της τράπεζας.

Συζητήθηκαν ακόμα οι εξε

Keywords
Τυχαία Θέματα