Άνοιξε η συζήτηση για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Το θέμα συζητήθηκε χθες στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, αν και ουδείς αναφέρθηκε σε «πρακτικά» ζητήματα, δηλαδή σε ονόματα και σε κατανομή των 42 θέσεων του ευρωψηφοδελτίου στις τάσεις αλλά και σε υπερκομματικούς υποψηφίους.

Στη χθεσινή συνεδρίαση τέθηκε επί τάπητος κυρίως το κείμενο της «ευρωδιακήρυξης» του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το προσχέδιο έχει προκαλέσει αντιδράσεις -κυρίως μεταξύ πλειοψηφίας και «Αριστερής Πλατφόρμας». Η εσωκομματική αντιπολίτευση ζητεί

«επιθετικές» διατυπώσεις για την Ευρωζώνη και την κυρίαρχη πολιτική λιτότητας, ωστόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως λένε συνομιλητές του, δεν θέλει να δώσει επιπλέον επιχειρήματα στους επικριτές του σχετικά με την προσήλωση ή μη του κόμματος στην παραμονή της Ελλάδας στην ζώνη του ευρώ. «Δεν μπορεί να είναι ο Τσίπρας υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν και η εκλογική διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ να αφήνει περιθώρια για παρεξηγήσεις», λένε στο matrix24.gr συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα.

Ονόματα και διεύρυνση

Σε κάθε περίπτωση, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν ανησυχεί τόσο για τις τελικές διατυπώσεις του κειμένου, αφού πάντα στην Αριστερά βρίσκονται αρκετά… «στρογγυλές» φράσεις για να καλύπτονται όλοι. Κύριο μέλημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να συμβολίζει το ευρωψηφοδέλτιο τον «μετωπικό» αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης και ταυτόχρονα να αποτελεί και ένα ακόμη βήμα για την διεύρυνση του κόμματος προς άλλους πολιτικούς χώρους.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως προϊδεάζουν συνομιλητές του προέδρου του κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας θα ήθελε να υπάρξουν αρκετές θέσεις από τις 42 που θα καλυφθούν από μη κομματικά στελέχη, δηλαδή από στελέχη άλλων κομμάτων, είτε από προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών. Ήδη, στο πλαίσιο αυτό, εμφανίζεται περίπου βέβαιη η ένταξη στο ευρωψηφοδέλτιο του νυν ανεξάρτητου ευρωβουλευτή (που, όμως, είχε εκλεγεί με το ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ) Κρίτωνα Αρσένη, ενώ έχει ακουστεί και το όνομα του οικονομολόγου Γιάννη Βαρουφάκη -ο οποίος, πάντως, φέρεται να διστάζει. Στην ίδια κατηγορία υποψηφίων εντάσσεται και ο πανεπιστημιακός και μέλος της Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Δημήτρης Χριστόπουλος, αλλά και η επίσης πανεπιστημιακός Σία Αναγνωστοπούλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα