Όλα σε ένα, υπό τον φόβο ατυχήματος

«Με ένα πόνο» επιθυμεί να περάσει η κυβέρνηση από τη Βουλή το σύνολο των διατάξεων που περιλαμβάνονται στην 4η επικαιροποίηση του Μνημονίου, που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση με την τρόικα. Κυβερνητικοί παράγοντες εξέφραζαν χθες το βράδυ τη βεβαιότητα ότι, ακόμη κι αν δεν υπάρξει πλήρης συμφωνία μέχρι την Κυριακή, θα έχει προχωρήσει τόσο η διαπραγμάτευση ώστε να υπάρξει μία θετική έκθεση

προόδου για την ελληνική πλευρά.

Αμέσως μετά, ωστόσο, αρχίζουν εκ νέου τα δύσκολα, που αφορούν στην ψήφιση των νέων διατάξεων από τη Βουλή.

Η επιλογή του νομοσχεδίου – σκούπα μοιάζει μονόδρομος καθώς η δικομματική κυβέρνηση θέλει να αποφύγει επαναλαμβανόμενες κοινοβουλευτικές δοκιμασίες που θα εξαντλούσαν τη συνοχή των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων. Παράλληλα, οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος επιδιώκουν να ελέγξουν τις, βέβαιες, αντιδράσεις που θα υπάρξουν σε σειρά διατάξεων (γάλα, τράπεζες, εργασιακά) μέσω μίας ενιαίας διαδικασίας αλλά και της συμπερίληψης, στο ίδιο νομοσχέδιο, διατάξεων με θετικό πρόσημο όπως η μείωση του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα και ο περιορισμός των προστίμων για φορολογικές παραβάσεις.

Σύμφωνα, ωστόσο, με πληροφορίες του matrix24.gr το νομοσχέδιο – σκούπα δεν θα έρθει με την, αμφιλεγόμενη, μορφή του «ενός άρθρου», δίνοντας δηλαδή τελεσιγραφικό χαρακτήρα «όλα ή τίποτε» στην επικείμενη ψηφοφορία. Σε μία, ούτως ή άλλως, κρίσιμη προεκλογική περίοδο, οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος μοιάζουν να μην θέλουν να δοκιμάσουν τα όρια της ισχνής κοινοβουλευτικής τους πλειοψηφίας. Έτσι, το ζητούμενο είναι να περάσει το νομοσχέδιο, έστω κι αν σε κάποιο επιμέρους άρθρο υπάρξουν κάποιες λίγες διαφοροποιήσεις βουλευτών. Άλλωστε, η προφυλάκιση βουλευτών της Χρυσής Αυγής μειώνει σημαντικά τον πήχυ που θα πρέπει να ξεπεράσει η κυβέρνηση για να εγκρίνει νομοθετικές της πρωτοβουλίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα