Το διεθνές κλίμα προβληματίζει τη Σοφοκλέους

Υποχώρησε χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών κλείνοντας κάτω από το επίπεδο των 1.350 μονάδων. Αν και οι απώλειες ήταν περιορισμένες, η πτώση διαμορφώθηκε στο 0,99%, ωστόσο, προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί η κατάσταση στο εξωτερικό.

Χθες η αμερικανική αγορά πραγματοποίησε «βουτιά» κατά 230 μονάδες με τον δείκτη Dow Jones να κλείνει στις 16.108,89 μονάδες καταγράφοντας απώλειες κατά 1,41%. Για τα δεδομένα της αμερικανικής αγοράς η χθεσινή πτώση παραπέμπει σε ξεπούλημα. Δεν είναι μόνο η κατάσταση στην Ουκρανία που προκαλεί

νευρικότητα: τα ανησυχητικά οικονομικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η ταχύτητα ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας επιβραδύνεται, έχουν παγώσει τους επενδυτές. Όπως σημειώνουν αναλυτές η επιβράδυνση της Κίνας αντανακλά την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Η υποψία και μόνο για κάτι τέτοιο είναι υπεραρκετή να οδηγήσει σε βύθιση τις μετοχές οι οποίες βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα τιμών. Σήμερα θεωρείται κρίσιμη ημέρα για τα ξένα χρηματιστήρια.

Στην Ελλάδα σε ανοδική – διορθωτική τροχιά βρέθηκε το spread των ομολόγων τις προηγούμενες ημέρες και από τα επίπεδα των 510 μονάδων βάσης ενισχύθηκε στις 566 μονάδες. Αναλυτές σημειώνουν ότι πρόκειται για καθαρά διορθωτική κίνηση την οποία αποδίδουν περισσότερο στη διεθνή κατάσταση παρά σε εγχώριους παράγοντες.

Τι μπορεί να κάνει τη διαφορά

Η ολοκλήρωση της διαπραγματεύσεων με την τρόικα μέχρι την Κυριακή και η ψήφιση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μπορεί να δώσει το έναυσμα για μια νέα ανοδική κίνηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με στόχο ο Γενικός Δείκτης να προσεγγίσει το επίπεδο των 1.480 μονάδων. Αντίθετα αν το νομοσχέδιο –που μεταξύ των άλλων θα περιλαμβάνει και το νόμο για τις τράπεζες- αντιμετωπίσει αντιδράσεις από πλευράς των βουλευτών της κυβέρνησης τότε το κλίμα μπορεί να χαλάσει απότομα.

Πάντως στελέχη τραπεζών που βρίσκονται στο εξωτερικό για τις παρουσιάσεις των ομολογιακών εκδόσεων και των αυξήσεων κεφαλαίου μεταφέρουν ότι το κλίμα για την χώρα είναι πολύ θετικό και η διάθεση των ξένων για επενδύσεις σε ελληνικό κίνδυνο πολύ αυξημένη.

Keywords
Τυχαία Θέματα