Ανοικτό το θέμα της πώλησης χρυσού από την Κύπρο

Αυτές είναι μερικές από τις απαντήσεις που έδωσε χθες στα ΜΜΕ ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας κ. Πανίκος Δημητριάδης, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση της ΚΤΚ για το 2012.

Συγκεκριμένα απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τα τρέχοντα θέματα είπε τα εξής :

- Το θέμα της πώλησης χρυσού είναι ένα ανοικτό ενδεχόμενο, αλλά δεν υπάρχει απόφαση. Η απόφαση για κάτι τέτοιο ανήκει στην Κεντρική Τράπεζα

και το ΔΣ της δεν ασχολήθηκε ακόμα με αυτό το θέμα. Αν θα γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη νομοθεσία και να γίνει στα πλαίσια των κανόνων του ευρωσυστήματος.

- Δεν υπάρχει θέμα παραίτησης του από τη θέση του Διοικητή. Η συνεργασία του με την κυβέρνηση είναι πλήρως και δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

- Η πώληση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα ήταν μια πολιτική απόφαση του Eurogroup. Ηταν το καλύτερο που μπορούσε να επιτευχθεί κάτω από τις περιστάσεις που βιώσαμε.Με τη λύση που βρέθηκε η Κύπρος αποσυνδέθηκε από την ελληνική αγορά και ως εκ τούτου όποιοι κίνδυνοι υπάρξουν στο μέλλον στην Ελλάδα δεν θα επηρεάσουν την Κύπρο. Ελπίζουμε στο καλύτερο για την ελληνική οικονομία, αλλά η Κύπρος απέφυγε τους όποιους μελλοντικούς κινδύνους.

- Τα περιοριστικά μέτρα στις συναλλαγές δεν βοηθούν την οικονομία, αλλά πρέπει να παραμείνουν μέχρι να επανέλθει η εμπιστοσύνη του κοινού προς το τραπεζικό σύστημα. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 10 χαλαρώσεις, αλλά η ΚΤΚ πρέπει να λαμβάνει υπόψη και τη ρευστότητα των τραπεζών. Ως ΚΤΚ θέλει να αρθούν αμέσως όλα τα μέτρα και συμφωνεί επ’αυτού με τον Υπουργό Οικονομικών. Ωστόσο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για το καλό της οικονομίας.

- Η ΚΤΚ επιθυμεί όπως η Τράπεζα Κύπρου εξέλθει το συντομότερο από το καθεστώς διαχείρισης και εξυγίανσης. Μόλις διοριστεί Εκτελεστικός Διευθυντής, μάλλον την άλλη βδομάδα. θα φύγει ο Διαχειριστής. Επίσης μόλις ξεπεραστούν κάποιες νομικές εκκρεμότητες η Τράπεζα Κύπρου θα εξέλθει και από το καθεστώς εξυγίανσης. Ο νέος Εκτελεστικός Διευθυντής θα πρέπει να έχει εμπειρίες από το εξωτερικό και να γνωρίζει πως λειτουργεί το ευρωπαϊκό και διεθνές τραπεζικό σύστημα. Την άλλη βδομάδα αναμένεται να είναι έτοιμος ο ισολογισμός της Τράπεζας Κύπρου και θα απομείνει η αποτίμηση των στοιχείων ενεργητικού της νέας Τράπεζας Κύπρου.

- Η ΚΤΚ επεξεργάζεται ένα πλαίσιο οδηγιών προς τις Εμπορικές Τράπεζες σχετικά με τις αναδιαρθρώσεις των δανείων των πολιτών, την κατάργηση των χρεώσεων και τη μείωση των επιτοκίων.

Από το nomisma.com.cy

Keywords
Τυχαία Θέματα