Κίνα: Η πρώτη τράπεζα ανθρωπίνου γάλακτος

Γεγονός αποτελεί στην Κίνα η πρώτη τράπεζα ανθρωπίνου γάλακτος. Ένα εγχείρημα που αξίζει ιδιαίτερης προσοχής σε μία χώρα, όπου τα διατροφικά σκάνδαλα είναι αλλεπάλληλα. Από τον Μάρτιο λειτουργεί στην Γκουανγκζού, στη Νότια Κίνα και προς το παρόν βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο. Στον πρώτο κύκλο συμμετέχουν 80 γυναίκες, οι οποίες νοιώθουν ότι επιτελούν ένα σημαντικό έργο.

«Γιατί έρχομαι εδώ και ποια είναι τα κίνητρά μου; Λόγω των μωρών κι αποκλειστικά και μόνο για τα μωρά. Άκουσα

για τ’ άρρωστα μωρά στην τηλεόραση και στενοχωρήθηκα. Αυτή είναι και η βασική αιτία» δηλώνει η Λι Ζιάι, μια εθελόντρια. Τα τελευταία χρόνια τα προβλήματα στο βρεφικό γάλα είναι αμέτρητα. Πιο σημαντική υπόθεση απ’ όσες ξεσκεπάστηκαν, αυτή του 2008. Όταν χιλιάδες τόνοι μολυσμένου γάλακτος με μελαμίνη, ώστε να μοιάζει πιο θρεπτικό σε πρωτεΐνες, είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 6 μωρά και περισσότερα από 300.000 να νοσήσουν. Η χώρα μαστίζεται από τη χαμηλή παραγωγή, υποχρεώνοντας σε διαρκώς αυξανόμενες εισαγωγές ώστε να μπορέσουν να καλυφθούν οι ανάγκες. Ευκαιρία δράσης για τους επιτήδειους, που επιδίωκαν εύκολο κέρδος, να αναμείξουν το εισαγόμενο με δόσεις μολυσμένου ή δηλητηριασμένου. Έτσι η χώρα κατελήφθη από μία έντονη φοβία για το γάλα.

Οι αγελάδες στην Κίνα παράγουν ετησίως 4.000 – 4.600 λίτρα, ποσότητα τρεις φορές μικρότερη από κάθε άλλη δυτική χώρα. Οι εισαγωγές σε σκόνη το 2010 ήταν 406.000 τόνοι, ανέβηκαν στις 550.000 το 2011 και πλέον είναι το ήμισυ της κατανάλωσης. Αλλά και οι εκτροφείς αγελάδων έχουν κοπάδια που μετά βίας φτάνουν στα 10 κεφάλια. Οι φάρμες είναι μικρές, οι έλεγχοι μέχρι πρόσφατα περιορισμένοι. Όμως αυτήν την εικόνα οι αρχές θέλουν να την αλλάξουν, εκσυγχρονίζοντας όλο το σύστημα είτε αφορά στην παραγωγή, είτε στην εισαγωγή. Όταν αντιμετώπισαν τις συνέπειες των σκανδάλων, θέλησαν να βρουν ασφαλές εισαγόμενο γάλα. Κοίταξαν προς την αγορά του Χονγκ Κονγκ και της Ευρώπης, όπου τα επίπεδα ελέγχων και ποιότητας είναι προηγμένα. Οι απλοί πολίτες όταν ταξίδευαν στον εξωτερικό, επέστρεφαν με όσες μπορούσαν περισσότερες προμήθειες αν μπορούσαν να τις αποθηκεύσουν. Η τράπεζα γάλακτος θα λειτουργήσει κι ως ψυχολογική βαλβίδα εκτόνωσης του κλίματος δυσπιστίας. Την δικαιολογημένη αμφισβήτηση και προκατάληψη προσπαθεί ν’ αλλάξει η πρώτη τράπεζα γάλακτος στην Κίνα.

Πηγή: http://gr.euronews.com/

Keywords
Τυχαία Θέματα