Tο παρασκήνιο της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου

Σε χαμηλούς σχετικά τόνους, τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου αναγνώρισαν το «κακό» που προξένησαν οι διαρροές στον Τύπο για τη κατάσταση των Ταμείων του τις τελευταίες ημέρες, με την Φώφη Γεννηματά να ζητά τελικά απόφαση του οργάνου ότι αποδέχεται τις προτάσεις του Νίκου Σαλαγιάννη επί του θέματος, ώστε το κόμμα να αποδείξει πως έχει στα χέρια του την λύση για τα οικονομικά του.

Νωρίτερα, ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ είχε περιγράψει με μελανά

χρώματα την οικονομική κατάσταση του κόμματος, ζητώντας στο εξής τα έξοδά του να μην ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ τον μήνα και αυτά να προέρχονται τόσο από τις εισφορές βουλευτών όσο και μελών, στον βαθμό που το επιθυμούν καταβάλλοντας ένα ευρώ μηνιαίως. Υπέρ της πολιτικής απόφασης αυτής κινήθηκε στην τοποθέτησή του και ο γραμματέας της ΚΟ Γιάννης Μανιάτης, ενώ την ύπαρξη συλλογικότητας και ενότητας ως προϋπόθεση για να ξεπεραστεί η κρίση στο εσωτερικό του κόμματος ζήτησε ο γραμματέας του Νίκος Ανδρουλάκης.

Μία πολιτική προσέγγιση του όλου θέματος επιχείρησε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, φέρνοντας ως παράδειγμα το Μεξικό, όπου υπάρχει προηγούμενο ανάλογο του ΠΑΣΟΚ, με κόμμα εξουσίας που βρέθηκε τρίτο σε εκλογές μετά την ένταξη της χώρας στο ΔΝΤ. Εκείνο, είπε, ανέπτυξε στρατηγική δωδεκαετίας, η οποία και το επανέφερε μετά το πέρας αυτού του χρόνου στην εξουσία, δείχνοντας τον δρόμο για το τι θα έπρεπε να κάνει το ΠΑΣΟΚ, με τη διαφορά ότι η Ελλάδα δεν έχει βγει ακόμα από την κρίση και το ΠΑΣΟΚ θα κληθεί να αναμετρηθεί σε εκλογές σε έναν χρόνο μεσούσης της οικονομικής κρίσης ακόμα στην χώρα. Ο κ.Πιερρακάκης, υποστήριξε ότι σήμερα το εκλογικό σώμα χωρίζεται στους πολίτες που δεν έχουν τίποτα άλλο να χάσουν και σε εκείνους που έχουν ακόμα πράγματα να χάσουν, σημειώνοντας πως το εκλογικό ακροατήριο του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην δεύτερη κατηγορία. Αναφέρθηκε λοιπόν σε τρία πράγματα: Το Σχέδιο Ανασυγκρότησης της χώρας (το οποίο έχει ήδη εκπονήσει η Μονάδα Ανάπτυξης Πολιτικών της οποίας ηγείται και μέλλει να δοθεί στους Τομείς του κόμματος όταν αυτοί συγκροτηθούν), τον ανασχηματισμό και την κυβερνητική παρουσία του ΠΑΣΟΚ και τη διαχείριση των οικονομικών του, επιμένοντας για την τελευταία ότι είναι τόσο εκκωφαντικά τα δεδομένα που παρουσίασε ο Νίκος Σαλαγιάννης που δεν χωρούν σχολιασμό.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι περιορισμένες ήταν οι αντιδράσεις του λεγόμενου «παπανδρεϊκού» μπλοκ στο Πολιτικό Συμβούλιο, παρά τις «κατηγορίες» περί εκτόξευσης του χρέους κατά δέκα εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για όλη την προηγούμενη δεκαετία –κάτι που αφορά πάντως σε κάποιον βαθμό σε όλα τα κόμματα- χωρίς να συζητείται καν στα όργανα.

Ως ισορροπημένη χαρακτήρισε τη συνεδρίαση ο Μιχάλης Καρχιμάκης, χαιρετίζοντας μάλιστα προχθεσινό άρθρο του Ευάγγελου Βενιζέλου, ως αυτό που αποκαθιστούσε –με σαφείς αναφορές στον διαχωρισμό «μνημονιακών-αντιμνημονιακών»- την διακυβέρνηση Παπανδρέου και έβαζε διαχωριστικές γραμμές στις σχέσεις του κόμματος με τη ΝΔ. «Έχουμε αντιδεξιό κοινό», είπε, χαιρετίζοντας τη διαχωριστική γραμμή από τη ΝΔ, έστω και ήπια από τον Ευάγγελο Βενιζέλο λόγω της συμμετοχής του κόμματος στην κυβέρνηση, αλλά και με την υπόσχεση η δική του πλευρά να θέτει το θέμα πιο σκληρά… Ο πρώην γραμματέας του κόμματος αναφέρθηκε σε μήνυμα που έλαβε από ανώνυμη συντρόφισσα της Περιφέρειας που έλεγε ότι «η ψυχή μας είναι εδώ, η ψήφος μας;». Επέμεινε λοιπόν, πως είναι στο χέρι του ΠΑΣΟΚ να συγκρατήσει εκλογικά τους ψηφοφόρους του, αλλά και να επαναφέρει όσους εσχάτως το εγκατέλειψαν. Ζήτησε περισσότερες πρωτοβουλίες, τονίζοντας σε κάθε περίπτωση ότι οι διαρροές για τα οικονομικά του κόμματος του έκαναν μεγάλο κακό, μη αφήνοντας τις πρωτοβουλίες του για καυτά θέματα όπως η ανεργία να αναδειχθούν.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο Θάνος Μωραΐτης, υποστηρίζοντας ότι οι διαρροές έκαναν κακό στο ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν θεωρεί υπεύθυνους για τις διαρροές τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Νίκο Σαλαγιάννη, σημειώνοντας με νόημα πως «όποιος πάντως τις έκανε, το ξέρει, και θα πρέπει να γνωρίζει το κακό που προκάλεσε στη δημοκρατική παράταξη».

Σχέδιο για την χώρα ζήτησε με την σειρά της η Τόνια Αντωνίου, ενώ στην ανάγκη να μη γίνει διαγραφή του χρέους του κόμματος επέμεινε ο Αντώνης Σαουλίδης, που καλύφθηκε πάντως από την δέσμευση του Βενιζέλου να αναλάβει το κόμμα το χρέος του και να βγει μάλιστα μπροστά φέρνοντας τις επόμενες μέρες συγκεκριμένη πρόταση για τα οικονομικά των κομμάτων. Για τη σύνταξή της μάλιστα θα συσταθεί επιτροπή με την συμμετοχή των Π.Αλαμάνου, Νάντιας Γιαννακοπούλου, Φ.Σαχινίδη, Π.Κουκουλόπουλου, Π.Ρήγα, Δ.Ρέππα, Μ.Παπαϊωάννου και Ι.Ιωαννίδη, ενώ στο εξής το Πολιτικό Συμβούλιο θα ενημερώνεται σε μηνιαία βάση για την οικονομική κατάσταση του ΠΑΣΟΚ.

Μεγάλη συζήτηση έγινε και για το αν θα πρέπει τα γραφεία του κόμματος να μεταφερθούν στην Χαριλάου Τρικούπη, πρόταση που φέρεται να υποστηρίζει ο κ.Σαλαγιάννης, αλλά και που προσκρούει προς ώρας σε προβληματισμούς για την χωρητικότητα του κτιρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα