«Τσιτωμένος» ο Στουρνάρας ενόψει Eurogroup

Του Βαγγέλη Δουράκη

Άγχος διακατέχει την ελληνική πλευρά, αν και όλα δείχνουν ότι η συνεδρίαση των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών την Δευτέρα θα είναι ίσως η πιο ήσυχη των τελευταίων χρόνων για την Αθήνα. Η επικείμενη λήξη όμως ομολόγων κάνει το οικονομικό επιτελείο να αισθάνεται άβολα, καθώς και αυτή η δόση είναι απαραίτητη.

Ο Γιάννης Στουρνάρας είχε κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον κ. Αντώνη

Σαμαρά με βασικό θέμα την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα έναντι της τρόικας, έτσι ώστε στο Eurogroup να μην υπάρξουν ανατροπές. Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου δήλωσε μάλιστα ότι «θα πρέπει να είναι έτοιμες όλες οι διοικητικές πράξεις έτσι ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα με την εκταμίευση της δόσης».

Όσον αφορά το ενδεχόμενο τη Δευτέρα να αποφασιστεί η εκταμίευση και της δόσης του Ιουνίου μαζί με αυτή του Μαΐου ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως το θέμα έχει τεθεί σε ανεπίσημο επίπεδο, επεσήμανε όμως χαρακτηριστικά «ας πάρουμε πρώτα τη μία».

Η Κυβέρνηση –σύμφωνα με πληροφορίες- ετοιμάζει έκτακτες εκδόσεις εντόκων γραμματίων σε περίπτωση που το Eurogroup της προσεχής Δευτέρας δεν ανάψει το «πράσινο φως» για την ενοποιημένη δόση των 7,5 δισ. ευρώ.

Βέβαια από τα ομόλογα των 5,6 δισ. ευρώ που λήγουν στις 20 Μαΐου και για τα οποία «κόπτεται» το οικονομικό επιτελείο για να μπορέσει να τα πληρώσει, «βαρίδι» αποτελούν μόνο τα 4 δισ. ευρώ που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Το υπόλοιπο ποσό των 1,6 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί σε ελληνικούς τίτλους τους οποίους είχαν αγοράσει Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες δεν αποκλείεται να εξοφληθεί αργότερα από την χώρα μας με την επόμενη δόση που θα αποδεσμεύσει η τρόικα.
Οι τίτλοι που έχουν στην κατοχή τους τα εποπτικά ιδρύματα μπορεί να μετατεθεί η λήξη τους, σύμφωνα με απόφαση του Eurogroup η οποία έχει ληφθεί από τον Δεκέμβριο του 2012 με την έγκριση της «σούπερ» δόσης για την χώρα μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα