Ανοιχτά σχεδόν …τα πάντα στο ραντεβού με την Τρόικα

Του Βαγγέλη Δουράκη

Πρωί, πρωί οι επικεφαλής της τρόικα θα διαβούν το κατώφλι του υπουργείου Οικονομικών για να συναντήσουν τον Γιάννη Στουρνάρα. Μέσα στην ημέρα αναμένεται να δουν όμως και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη και τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιο Σταυρίδη.

Τα ραντεβού βεβαίως που «έκλεισαν» για …αρχή δεν είναι τυχαία: «Παραδοσιακά» ο υπουργός Οικονομικών είναι ο πρώτος που βλέπουν

οι δανειστές. Τα «ανοιχτά» θέματα όμως είναι πολλά και ο Γιάννης Στουρνάρας ελπίζει πως η διαμάχη ΔΝΤ- Κομισιόν για το εάν έγιναν λάθη στο πρώτο μνημόνιο συνιστά διαπραγματευτικό «χαρτί» στα χέρια του.

Η Αθήνα εκτιμά πως η δόση των 3,3 δισ. ευρώ του Ιουνίου είναι εξασφαλισμένη: Τα προαπαιτούμενα έχουν «κλείσει» με το νομοσχέδιο για τα «κόκκινα δάνεια» να ψηφίζεται σήμερα από το Κοινοβούλιο, αλλά και με τις κινήσεις που απαιτούνταν μέχρι τώρα για το ζήτημα της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής Ενέργειας και την καταπολέμηση διαφθοράς.

Τα δύσκολα όμως ξεκινούν από εκεί και πέρα: Σχεδόν τα πάντα είναι «ανοιχτά».

Οι δανειστές μας θα κάνουν έναν συνολικό έλεγχο της ελληνικής οικονομίας και αξιολόγησή της για να διαπιστώσουν εάν εφαρμόζονται κανονικά τα μέτρα του μνημονίου και εάν επιτυγχάνονται οι στόχοι.
Τα βλέμματά τους θα στραφούν στο δημόσιο και τις δεσμεύσεις για απομακρύνσεις δημοσίων υπαλλήλων, την πορεία των κρατικών εσόδων, αλλά και των αποκρατικοποιήσεων.
Επιπλέον, θα “τσεκάρουν” εάν το έσοδα που έχει υποσχεθεί η Κυβέρνηση πως θα βάλει του χρόνου στα ταμεία της από τα ακίνητα αντικαθιστώντας το “χαράτσι” της ΔΕΗ είναι δυνατόν να βρεθούν από την εφαρμογή του σχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δώσουν οι επικεφαλής της τρόικα στο πεδίο του Δημοσίου: Η Κυβέρνηση δείχνει έτοιμη να τους δώσει το σχέδιο για την «δεξαμενή» από την οποία θα προκύψουν… απολύσεις. Πληροφορίες την θέλουν να έχει καταρτίσει λίστα με 17 οργανισμούς και φορείς καθώς και 46 δημόσιες βιβλιοθήκες προς συγχώνευση και κατάργηση. Μεγάλες «δεξαμενές» αποχωρήσεων δημοσιών υπαλλήλων θα είναι –όπως όλα δείχνουν- τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα , η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων και η ΕΡΤ. Οι πιστωτές μας όμως επιμένουν να ζητούν «ονοματεπώνυμα» δημοσίων υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν μέχρι τέλος Ιουλίου, για αυτό και θα δουν τον Αντώνη Μανιτάκη να τους τα πει από «πρώτο χέρι».

Σήμερα λήγει και η καταληκτική προθεσμία για την υποβολή προσφορών για την ΔΕΠΑ: Όλοι αναμένουν την εξέλιξη του συγκεκριμένου διαγωνισμού και την προσφορά της Gazprom και η τρόικα θα επισκεφτεί και για αυτό τον λόγο το ΤΑΙΠΕΔ.

Στο πεδίο των εσόδων, το υπουργείο θα διαμηνύσει στους πιστωτές ότι Απρίλιος και Μάιος πήγαν καλά στα έσοδα, τόσο που «κλείνει» η «μαύρη τρύπα» των 400 εκατ. Η τρόικα έχει ενστάσεις για την διατηρισιμότητα αυτής της τάσης και για τις επιστροφές φόρων.
Αν και οι δανειστές έχουν βάλει “πάγο” στις επιθυμίες της Αθήνας για μειώσεις φόρων το Μαξίμου στο όνομα της ανάπτυξης, θα ρίξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την μείωση του ΦΠΑ στην Εστίαση, αλλά και την πιθανότητα νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Keywords
Τυχαία Θέματα