Ανασχηματισμός, ενστάσεις σε νομοσχέδια και σκανδαλώδεις υποθέσεις πίσω από το κλείσιμο της Βουλής

08:10 5/6/2014 - Πηγή: Matrix24

Οι συγκυρίες θυμίζουν 2009. Και τότε μετά από μία ήττα στις ευρωεκλογές, ο Κ. Καραμανλής έκλεισε άρον – άρον την Ολομέλεια της Βουλής, ξεκινώντας τα θερινά τμήματα. Για την ιστορία, η Ολομέλεια δεν επανήλθε παρά μόνον μετά τις πρόωρες εκλογές που εξήγγειλε ο τότε Πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Επαναλαμβάνεται η ιστορία; Ουδείς

μπορεί να το προβλέψει με ασφάλεια. Ωστόσο, εν αντιθέσει με το 2009 όταν και, επί της ουσίας, η τότε κυβέρνηση είχε περιπέσει σε απραξία αναμένοντας ως λύτρωση τις εθνικές κάλπες, η δικομματική των κ.κ. Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλου έχει πολλά να κάνει. Το πρόγραμμα χρηματοδότησης καρκινοβατεί καθώς η Αθήνα είναι πίσω στις νομοθετικές ρυθμίσεις αλλά και σε άλλες δράσεις που είναι προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του Ιουνίου, ύψους 1 δισ. ευρώ. Το ποσό μοιάζει μικρό, ωστόσο δεδομένου ότι η ελληνική κυβέρνηση ήδη έχει προϋπολογίσει ότι δεν θα πάρει στην ώρα του και το ένα δισεκατομμύριο του Ιουλίου (σ.σ. λόγω και πάλι των προαπαιτουμένων που είναι ακόμη πιο βαριά) τότε η κατάσταση τείνει να γίνει ανησυχητική.

Ωστόσο, δεν είναι μόνον τα προαπαιτούμενα και οι δόσεις. Είναι ότι, μέσω αυτών, η χώρα οδηγείται στην αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου και στη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους. Θα αφήσουν οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος αυτή τη μείζονα διαπραγμάτευση, οδηγώντας τη χώρα σε εκλογές νωρίτερα; Θεωρείται δύσκολο.

Επισήμως, η κυβέρνηση επιχειρηματολογεί ότι υπήρχε κενό νομοθετικής ή άλλης κοινοβουλευτικής διαδικασίας, παρά το γεγονός ότι το χωροταξικό αλλά και ένα σχέδιο νόμου του Υγείας βρίσκονταν στις επιτροπές, ενώ εκκρεμούσε και η προ ημερησίας συζήτηση για την υπόθεση Μπαλτάκου που έχει ζητήσει ο κ. Τσίπρας. Επιπροσθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως πέραν αυτών υπάρχουν προς διερεύνηση αφενός η δικογραφία Πάλλη που εμπλέκει τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη και αφετέρου η πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου της Eurobank που, κατά την μείζονα αντιπολίτευση, ζημίωσε το Δημόσιο τουλάχιστον κατά 3 δις. ευρώ.

Ωστόσο, στο παρασκήνιο οργιάζουν οι συζητήσεις που συσχετίζουν το πρόωρο κλείσιμο Συνόδου με τον... εκνευρισμό που επικρατεί σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εξαιτίας του αποτελέσματος των ευρωεκλογών αλλά και του φόβου αντιδράσεων λόγω του επικείμενου ανασχηματισμού. Επίσης, κατά τη διάρκεια των θερινών τμημάτων δεν συζητούνται προτάσεις μομφής, που πλέον μπορούσε να καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς έχει παρέλθει το εξάμηνο από την προηγούμενη αντίστοιχη πρότασή του.

Σε κάθε περίπτωση, τα θερινά τμήματα – πέραν της εκτόνωσης του πολιτικού κλίματος αφού τα 2/3 των βουλευτών βγαίνουν σε άδεια – προσφέρονται στις ηγεσίες των κομμάτων και για διαχείριση των ύποπτων προς διαφοροποίηση βουλευτών. Κάθε θερινό τμήμα αποτελείται από 100 βουλευτές, σε αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμης κάθε κόμματος, ωστόσο είναι το κόμμα που επιλέγει σε ποιο τμήμα θα είναι κάθε βουλευτής. Με απλά λόγια, τα «βαριά» νομοσχέδια θα επιδιωχθεί να έρθουν σε σύνθεση που δεν θα περιλαμβάνει αντάρτες των δύο κομμάτων. Εξάλλου, κατά το παρελθόν έχει υπάρξει και... εν κινήσει αλλαγή βουλευτή, ο οποίος απειλούσε να καταψηφίσει νομοσχέδιο. Η αλλαγή του από το τμήμα έγινε ενώ ήδη είχε περάσει το ήμισυ της διάρκειας λειτουργίας του....

Keywords
Τυχαία Θέματα