Ανοικτά όλα τα διαπραγματευτικά μέτωπα

Ανοιχτά παραμένουν τα μέτωπα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Αδιέξοδο στη χθεσινή συνάντηση της τρόικας με το υπουργείο εργασίας για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και το όριο των ομαδικών απολύσεων, με το τελευταίο θέμα να προκαλεί τριγμούς στο εσωτερικό της κυβέρνησης καθώς το ΠΑΣΟΚ αρνείται να συναινέσει. Αγκάθι και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που εκτιμάται ότι θα προκαλέσει υστέρηση εσόδων στα ταμεία της τάξεως των 800 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο εργασίας πρότεινε στην τρόικα

την προώθηση υπουργικής απόφασης για το θέμα των ομαδικών απολύσεων και όχι νόμου -όπως ζητά η τριμερής-προκειμένου να αποφύγει τη διαδικασία ψηφοφορίας για σχετικό νόμο στη βουλή. Η τριμερής τάσσεται υπέρ της αλλαγής της διαδικασίας ομαδικών απολύσεων δια νόμου ενώ φέρεται να επιλέγει την άμεση και καθολική μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες. Στον αντίποδα η ελληνική πλευρά προτείνει τη σταδιακή μείωση των εισφορών ως κίνητρο σε συνεπείς επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν άνεργους νέους έως 29 ετών και μακροχρονίως ανέργους. Δεν τίθεται θέμα μείωσης συντάξεων ή περιορισμού των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων,σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου εργασίας.

Επιστολή για άμεση σύγκληση της κεντρικής πολιτικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ απέστειλαν αργά χθες το βράδυ στον Ευάγγελο Βενιζέλο 11 μέλη της Επιτροπής μεταξύ των οποίων οι βουλευτές Θάνος Μωραίτης, Γιώργος Ντόλιος, Φίλλιπος Σαχινίδης. Οι υπογράφοντες αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις με την πυκνότητα και τη σοβαρότητά τους, επιβάλλουν τη συζήτησή τους στο κορυφαίο, θεσμικό και κομματικό όργανο.


Την άποψη του ΔΝΤ ότι η συζήτηση για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών στην Ελλάδα είναι ένα σημαντικό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπισθεί με ένα κοινωνικά ισορροπημένο και δίκαιο τρόπο εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, αρνούμενος να σχολιάσει φήμες ότι κυβέρνηση και τρόικα βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για το θέμα. Πάντως, επιβεβαίωσε πως οι επικεφαλής της τρόικας θα αποχωρήσουν από την Αθήνα στα μέσα της επόμενης εβδομάδας και ότι αναμένεται επιστροφή τους τον Ιανουάριο, αφού οι ελληνικές αρχές καταγράψουν περαιτέρω πρόοδο, όσον αφορά στην εφαρμογή του προγράμματος. Επανέλαβε τη θέση του Πόουλ Τόμσεν πως η χώρα θα χρειασθεί να λάβει νέα μέτρα την περίοδο 2014 - 2016, όχι οριζόντια, αλλά στοχευμένα και πως θα απατηθεί περαιτέρω περιορισμός της σπατάλης.


Τη μαύρη βίβλο του μνημονίου για τις επιπτώσεις του στην Ελλάδα παρέδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στον Επίτροπο Όλι Ρεν σε συνάντηση που είχαν στο Στρασβούργο. Ξεκαθάρισε πως η θέση του κόμματος είναι πως η Ελλάδα πρέπει να βρίσκεται στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι αν ανοίξει το θέμα των πλειστηριασμών τότε η φράση που ο κ Ρεν είπε στην ελληνική Βουλή «καλό κουράγιο Έλληνες», θα έρθει η ώρα που ο ελληνικός λαός θα την ανταποδώσει και τότε πράγματι θα χρειαστεί κουράγιο για όλους στην Ε.Ε. Ο Επίτροπος δεν σχολίασε, αλλά χαμογέλασε.

Keywords
Τυχαία Θέματα