Κερδισμένοι και χαμένοι από το νέο φόρο στα ακίνητα

Εάν κάποιος μπορεί να χαρακτηρίσει κάποιους «κερδισμένους» από το νέο φόρο, αυτοί είναι όσοι διαθέτουν μεγάλης αντικειμενικής αξίας κατοικίες και μόνο, οι αγρότες καθώς και όσοι διαθέτουν χαμηλής αντικειμενικής αξία κατοικίες.

Αντίθετα, όσοι έχουν μεσαίας αντικειμενικής αξίας ακίνητα, όσοι κατέχουν μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα, οικόπεδα εντός σχεδίου ή οικισμών και καλλιεργούμενες αρδευόμενες εκτός σχεδίου εκτάσεις αναμένεται να επιβαρυνθούν με αυξημένους φόρους για την ακίνητη περιουσία τους.

Ειδικότερα το σχέδιο νόμου για τη φορολόγηση των ακινήτων προβλέπει τα εξής:

1. Ενιαίος

Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων

- Κτίρια: Ο συντελεστής του βασικού φόρου θα κυμαίνεται από 2 έως 13 ευρώ ανά τ.μ. ανάλογα με την τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται κάθε ακίνητο. Συνολικά προβλέπονται 12 φορολογικά κλιμάκια. Με την εφαρμογή του νέου φόρου όλοι όσοι έχουν στην κατοχή τους μόνο κατοικίες χωρίς οικόπεδα, ανεξαρτήτως αξίας θα πληρώσουν το 2014 χαμηλότερο φόρο σε σχέση με φέτος.

- Για τα ημιτελή μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα προβλέπεται μειωτικός συντελεστής 0,4.

- Απαλλάσσονται πλήρως από το φόρο τα γεωργικά και κτηνοτροφικά κτίσματα (μαντριά, στάνες, στάβλοι, θερμοκήπια, χώροι αποθήκευσης προϊόντων φυτικής παραγωγής κ.λπ.)

- Οικόπεδα εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών: Ο βασικός φόρος θα κυμαίνεται από 3 έως 9.000 ευρώ το στρέμμα, σε 25 κλιμάκια.

- Αγροτεμάχια, αγροί, βοσκότοποι και λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών: Ο βασικός φόρος ορίζεται στο 1 ευρώ ανά στρέμμα. Προβλέπεται επίσης συντελεστής θέσης κλιμακούμενος από 1 έως 3, συντελεστής άρδευσης 1,1, συντελεστής χρήσης 0,1 για τις δασικές εκτάσεις, 0,5 για τους βοσκοτόπους, 2 για τις καλλιέργειες κάθε είδους, 5 για τα λατομεία. Για τις εκτάσεις που περιλαμβάνουν και κατοικία εξοχική ή κύρια άνω των 150 τετραγωνικών μέτρων, θα εφαρμόζεται συντελεστής κατοικίας 5.

2. Συμπληρωματικός φόρος. Θα επιβάλλεται στο σύνολο της αξίας των κτισμάτων και των οικοπέδων εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών που κατέχουν τα φυσικά πρόσωπα, με αφορολόγητο όριο και προοδευτική φορολογική κλίμακα. Το αφορολόγητο όριο θα είναι αυξημένο στις 300.000 ευρώ. Επίσης οι συντελεστές του συμπληρωματικού φόρου θα ξεκινούν από 0,1% για ακίνητες περιουσίες συνολικής αξίας πάνω από το αφορολόγητο όριο των 300.000 ευρώ και θα φθάνουν το 1% για περιουσίες αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

Εκπτώσεις – απαλλαγές: Με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία θα χορηγούνται στους δικαιούχους οι εκπτώσεις και οι απαλλαγές από τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου θα χορηγείται έκπτωση 50% στον φορολογούμενο και τα εξαρτώμενα μέλη της οικογένειας αν διαπιστώνεται οικονομική αδυναμία πληρωμής του συνολικού φόρου. Η έκπτωση θα χορηγείται εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής: προϋποθέσεις:

α) το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.

β) το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα και

γ) ο φορολογούμενος ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειας δεν έχουν ή δεν ευθύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Πλήρη απαλλαγή από τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων θα έχουν οι φορολογούμενοι εφόσον πληρούνται τα ανωτέρω κριτήρια καθώς και οι εξής προϋποθέσεις:

α) ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων ισούται ή υπερβαίνει τα τρία

β) εφόσον ο φορολογούμενος ή η σύζυγος ή κάποιο από τα εξαρτώμενα τέκνα έχει ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω

Επιχειρήσεις

πως τονίζεται στο σχέδιο νόμου με πράξη της φορολογικής διοίκησης μπορεί να χορηγηθεί αναστολή πληρωμής του φόρου σε νομικά πρόσωπα. Η αναστολή πληρωμής θα χορηγείται για ένα έτος και μπορεί να επαναχορηγηθεί μέχρι τρεις φορές σε διάστημα 10 ετών. Για τη χορήγηση της αναστολής πρέπει να πληρούνται σωρευτικά οι εξής προυποθέσεις:

α) ο συνολικός κύκλος εργασιών του νομικού προσώπου κατά το προηγούμενο έτος, δεν υπερβαίνει το δεκαπλάσιο του συνολικού φόρου.

β) ο συνολικός κύκλος εργασιών έχει παρουσιάσει μείωση άνω του 30% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και

γ) το νομικό πρόσωπο δεν έχει ή δεν ευθύνεται για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία

Όπως προκύπτει από το σχέδιο νόμου ο φόρος μπορεί να καταβληθεί εφάπαξ ή σε δόσεις μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Δεκεμβρίου του ίδιου έτους. Κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 10 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα