Αναίρεση του παραπεμπτικού βουλεύματος για το Βατοπέδι

Στο Ανώτατο Δικαστήριο προσέφυγαν ο ηγούμενος Εφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος και το δικηγορικό γραφείο Δημήρτη Πελέκη. Στην αίτηση αναίρεσης υποστηρίζεται ότι το επίμαχο βούλευμα πάσχει από έλλειψη ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας και μη ορθή εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου που εφαρμόζεται σε ανάλογες περιπτώσεις.

Ως προς το κεφάλαιο της έλλειψης αιτιολογίας υπογραμμίζεται ότι δεν θεμελιώνεται με επαρκή αιτιολογία το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας το οποίο αποδίδεται

στους δύο μοναχούς, αφού δεν εξηγείται ο τρόπος με τον οποίο έπεισαν τα πρόσωπα που συμμετείχαν στις ανταλλαγές.

Ως προς τη συμβολαιογράφο Αικατερίνη Πελέκη τονίζεται ότι το βούλευμα πάσχει από έλλειψη αιτιολογίας, καθώς δεν αναλύεται πως γνώριζε ότι τα ακίνητα δεν ήταν της Μονής.

Yπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών οι δικαστές έδειξαν εδώλιο για 14 άτομα που φέρονται να έχουν ανάμειξη στην υπόθεση των αποκαλούμενων« ιερών ανταλλαγών».

Ειδικότερα, με το υπ΄ αριθμ. 2000/2013 βούλευμα παραπέμφθηκαν να δικαστούν ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος, η συμβολαιογράφος Αικατερίνη Πελέκη (σύζυγος του τέως υπουργού Γ. Βουλγαράκη) και οι δικηγόροι Διονύσιος και Δημήτριος Πελέκης (πατέρας και αδελφός της Αικατερίνης Πελέκη).

Ακόμα, παραπέμφθηκαν ο πρώην πρόεδρος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ) καθηγητής Πέτρος Παπαγεωργίου, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΚΕΔ Κωνσταντίνος Γκράτσιος, ο πρώην διευθυντής της υπηρεσίας διαχείρισης ακινήτων της ΚΕΔ Γεώργιος Μητρόπουλος, ο πρώην γενικός γραμματέας του τότε υπουργείου Γεωργίας Κωνσταντίνος Σκιαδάς, η πρώην διευθύντρια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Σταματούλα Μαντέλη.

Εξάλλου, παραπέμφθηκαν σε δίκη πρώην και νυν στελέχη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) όπως είναι ο τέως αντιπρόεδρος ΝΣΚ Γρηγόρης Κρόμπας, ο τέως σύμβουλος του ΝΣΚ Χριστόδουλος Μπότσιος, καθώς και τα μέλη του ΝΣΚ Ιωάννης Διονυσόπουλος και Στέφανος Δέτσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα