«Πόλεμος» Ρωσίας-Greenpeace για την Αρκτική

Οι ακτιβιστές, που επέβαιναν στο πλοίο Αrctic Sunrise συνελήφθησαν στις 18 Σεπτεμβρίου από τις ρωσικές αρχές, κατηγορούμενοι για πειρατεία και οδηγήθηκαν στις φυλακές της πόλης Μουρμάνσκ.

Η ρωσική κυβέρνηση εξέλαβε τη συγκεκριμένη ενέργεια ως προσβολή των οικονομικών της συμφερόντων, υποστηρίζοντας πως η ίδια διαθέτει το δικαίωμα να πραγματοποιεί εξορύξεις στην περιοχή.

Από την πλευρά της η Greenpeace καταγγέλλει ότι, οι ρωσικές εξορύξεις συνιστούν απειλή για την περιοχή, η οποία είναι προστατευόμενη και θα πρέπει

να μείνει μακριά από οικονομικά συμφέροντα κρατών ή εταιρειών.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν υποστηρίζει ότι, στην Αρκτική υπάρχουν πλούσια και εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα ορυκτών πρώτων υλών, ενώ σύμφωνα με μελέτες εικάζεται ότι περίπου το 13% των παγκόσμιων ανεκμετάλλευτων κοιτασμάτων πετρελαίου βρίσκεται στην περιοχή του Αρκτικού Κύκλου, καθώς και το 30% των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Να σημειωθεί η έντονη ρωσική στρατιωτική παρουσία στον Βόρειο Πόλο, ενώ η σημαία της αχανούς χώρας κυματίζει στην περιοχή από το 2007.

Εν τω μεταξύ η Ολλανδία προσέφυγε κατά της Ρωσίας στο Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας, αν και η Μόσχα, παρόλο που έχει υπογράψει τη συγκεκριμένη σύμβαση το 1982 διαμηνύει ότι, δεν αναγνωρίζει τη συγκεκριμένη δικαστική διαδικασία.

Οι αποφάσεις του δικαστηρίου αυτού είναι μεν δεσμευτικές αλλά δεν μπορούν να εκτελεστούν αυτοδίκαια. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση αναμένεται περί τα τέλη Νοεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα