ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΕΣ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ

Να αλλάξει ο τρόπος συγκρότησης των εξεταστικών επιτροπών, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Κανονισμού της Βουλής, αναμένεται να ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, πετώντας στην κυβέρνηση το γάντι της «διαφάνειας».

Του Γιώργου Μελιγγώνη

«Αν εννοούν την περίφημη φράση που λένε, όλα στο φως, θα το κάνουν. Αλλιώς, θα δείξουν ότι κάτι φοβούνται», σημειώνουν υψηλόβαθμοι κοινοβουλευτικοί παράγοντες

της Κουμουνδούρου στο matrix24.gr, αποκαλύπτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει να αλλάξει όλο το θεσμικό πλαίσιο των εξεταστικών επιτροπών. Συγκεκριμένα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα προτείνει να κληρώνονται οι βουλευτές που μετέχουν στις εξεταστικές, προκειμένου να αποφευχθεί το φαινόμενο να αντανακλώνται στη σύνθεση της εκάστοτε επιτροπής οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί και, εν τέλει, το κάθε κόμμα να εκδίδει το δικό του πόρισμα, παραπέμποντας ουσιαστικά την υπόθεση στις ελληνικές καλένδες.

Παράκαμψη του νόμου περί ευθύνης υπουργών

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, στον ΣΥΡΙΖΑ εξετάζουν να επαναφέρουν μία πρόταση που είχε διατυπώσει η Κουμουνδούρου επί αρχηγίας Αλέκου Αλαβάνου και αφορά στην εν τοις πράγμασι υπέρβαση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, παρά τις συνταγματικές προβλέψεις. Αυτό, δηλαδή, που εξετάζουν στον ΣΥΡΙΖΑ είναι να ζητηθεί από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς μια «αυτοδέσμευση» πως οι εξεταστικές επιτροπές –και συνακόλουθα οι προανακριτικές- θα στέλνουν χωρίς να εξετάζουν τις υποθέσεις κατευθείαν στη Δικαιοσύνη.

«Δεν γίνεται οι βουλευτές να το παίζουν δικαστές. Οι προς εξέταση υποθέσεις μπορούν να καταλήγουν στη δικαιοσύνη μέσα σε μία εβδομάδα και έτσι η Βουλή να πετάει το μπαλάκι της εξέτασης στους καθ’ ύλην αρμόδιους», σημειώνουν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό που θα προταθεί, δηλαδή (και για το οποίο είχε αρθρογραφήσει και ο σημερινός υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, στην εφημερίδα Αυγή) θα είναι η εκάστοτε εξεταστική και προανακριτική επιτροπή να συνεδριάζει για… μια μόνο μέρα και να συντάσσεται από όλα τα κόμματα ένα κοινό πόρισμα, που θα παραπέμπει αυτόχρημα την υπόθεση στην επόμενη φάση, δηλαδή στη Δικαιοσύνη, προκειμένου οι βουλευτές να μη γίνονται «ντετέκτιβ», να μη διεξάγουν «ανακρίσεις» και να μην διαβάζουν ατελείωτες δικογραφίες.

Οι παραπάνω αλλαγές αναμένεται να προταθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της απόφασης της Κουμουνδούρου να ζητεί τη συγκρότηση εξεταστικών επιτροπών για όλα τα θέματα με οσμή σκανδάλου. Εξάλλου, ήδη από προχθές, η αξιωματική αντιπολίτευση προανήγγειλε ότι θα ζητήσει εξεταστική επιτροπή για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό της κυβέρνησης Παπαδήμου με την εταιρεία Siemens για το γνωστό σκάνδαλο, όπως είχε προαναγγείλει προ ημερών το matrix24.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα