ΧΩΡΙΣ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΚΑΙ ΔΟΣΕΙΣ ΟΣΟΙ… ΑΡΓΗΣΟΥΝ

Εκτός ρύθμισης για εξόφληση του φόρου εισοδήματος σε πολλές δόσεις και χωρίς το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ θα μείνουν όλοι όσοι υποβάλουν εκπρόθεσμα την φορολογική τους δήλωση. Ακόμη, θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Αυτό το διπλό μήνυμα στέλνει το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να πείσει με αυτό τον τρόπο τους πολίτες να υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις έως και τις 31 Ιουλίου, οπότε και λήγει η σχετική προθεσμία. Φυσικά, ο στόχος της Κυβέρνησης δεν είναι άλλος από το να εισρεύσουν όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα -και στο συντομότερο χρονικό

διάστημα- στα κρατικά ταμεία τα οποία αιμορραγούν από ρευστότητα..

Το υπουργείο Οικονομικών διαμηνύει ότι όσοι δεν υποβάλουν εμπρόθεσμα την δήλωση τους θα κληθούν από την Ειδική Ομάδα Φορολογικής Συμμόρφωσης (που έχει συσταθεί πρόσφατα) για την υποβάλουν εκπρόθεσμα καταβάλλοντας υπέρογκα ποσά φόρων πρόσθετων φόρων.

Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, όσοι υποβάλουν εκπρόθεσμα τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος δεν θα έχουν το δικαίωμα να προσκομίσουν αποδείξεις αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών συνολικής αξίας ίσης με το 25% του συνολικού εισοδήματός τους κι έτσι δεν θα μπορούν να κατοχυρώσουν ως αφορολόγητα τα πρώτα 5.000 ευρώ του εισοδήματός τους. Συνεπώς, θα υποχρεωθούν να καταβάλουν επιπλέον φόρο τουλάχιστον 500 ευρώ!

Επίσης, για κάθε μήνα που θα έχει παρέλθει μετά την λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης, οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν, πρόσθετο φόρο 1,5% επί του συνολικού χρεωστικού ποσού που θα αναγράφουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα τα οποία θα λάβουν!

Όσοι στείλουν τις δηλώσεις τους μετά την λήξη της προθεσμίας δεν θα έχουν την ευκαιρία να εξοφλήσουν το φόρο με μεγάλο αριθμό δόσεων. Το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών -και θα τεθεί υπ όψιν της τρόικα την επόμενη εβδομάδα- προβλέπει ότι όσοι υποβάλουν εμπρόθεσμα την δήλωση τους θα μπορούν να πληρώσουν σε 10 μηνιαίες δόσεις το φόρο εισοδήματος (που περιλαμβάνει την έκτακτη εισφορά και το τέλος επιτηδεύματος) εφόσον τον οικογενειακό τους εισόδημα δεν ξεπερνά τα 100.000 ευρώ.

Στελέχη του υπουργείου οικονομικών εκτιμούν ότι φέτος 4.000.000 νοικοκυριά θα παραλάβουν χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα και το συνολικό ποσό των φόρων που θα κληθούν να πληρώσουν θα υπερβεί τελικά τα 7,2 δισ. ευρώ έναντι 1,1 δις ευρώ που κατέβαλαν πέρυσι.

Keywords
Τυχαία Θέματα