Αλ. Τουρκολιάς: Μηνύματα για πολλούς αποδέκτες

Τις προϋποθέσεις για την ενίσχυση των επενδύσεων και την επάνοδο της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά υπογράμμισε μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς.

Ο κ. Τουρκολίας ζήτησε από τον νέο υπουργό οικονομικών κ. Γκ. Χαρδούβελη να συμβάλει στην:

• Φορολογική σταθερότητα, που αποτελεί ένα σημαντικό θέμα η διευθέτησή της, και ανταγωνιστικότητα.

Βελτίωση των υποδομών.

• Εκσυγχρονισμός και αποτελεσματικότητα του συστήματος δικαιοσύνης σε υποθέσεις αστικής, φορολογικής και διοικητικής φύσεως.

• Αναβάθμιση των υφιστάμενων επιλογών εξωδικαστικής διευθέτησης διαφορών, του πτωχευτικού δικαίου, του ρυθμιστικού περιβάλλοντος αγορών αγαθών και υπηρεσιών.

• Και πάνω απ’ όλα, αν όχι πρώτα απ’ όλα, αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος, που οφείλει να θεωρείται ως η υπέρτατη επένδυση για το παρόν και το μέλλον της χώρας μας.

Παράλληλα αναφέρθηκε στη μεγάλη πρόκληση για το τραπεζικό σύστημα: την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Εξάλλου, την αισιοδοξία του για την πορεία της οικονομίας υπογράμμισε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κ. Γιώργος Ζανιάς.

Αναλυτικότερα στην ομιλία του ο κ. Τουρκολιάς σημείωσε:

«Σας καλωσορίζω στην Ετήσια Τακτική Συνέλευση, που συμπίπτει χρονικά με την εκλογή, ακριβώς προ διετίας, της νέας Διοίκησης της Τράπεζας. Αναλάβαμε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, που η Τράπεζα είχε αρνητική καθαρή θέση, λόγω της αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους και μιας ραγδαίας εκροής καταθέσεων, εξαιτίας του φόβου πιθανής αποχώρησης της χώρας από το ευρώ. Πρωταρχικός μας στόχος ήταν η θωράκιση έναντι αυτών των δύο βασικών κινδύνων, δηλαδή της έλλειψης κεφαλαίων και ρευστότητας.

Συνεπώς, επιδιώξαμε την επαρκή και ταχύτατη επανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στη βιωσιμότητά της. Αυτό συντελέστηκε με δύο ιδιαίτερα επιτυχείς αυξήσεις κεφαλαίου, υποχρέωση που προέκυψε για το σύνολο των ελληνικών τραπεζών. Η πρώτη ήταν τον Ιούνιο του 2013, με τη συμμετοχή ιδιωτών με €1,1 δις. Η δεύτερη επιτυχής αύξηση έγινε προσφάτως για €2,5δις, κυρίως από θεσμικούς επενδυτές του εξωτερικού.

Ως εκ τούτου, παράλληλα με την επιτυχέστερη εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής, ενισχύθηκε η ρευστότητα της Εθνικής, που εξακολουθεί να είναι ένα από τα ιστορικά συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

Σήμερα, εκ των αποτελεσμάτων και μόνο, αναλυτές και μη, συγκλίνουν στη διαπίστωση ότι ο Όμιλος της Εθνικής Τράπεζας αντιμετώπισε επιτυχώς τις προκλήσεις κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και σε συνθήκες ιδιαίτερα αντίξοες. Συγκεκριμένα, βάσει των Αρχών της Βασιλείας ΙΙΙ, που η πλήρης εφαρμογή τους θα ολοκληρωθεί το 2024, ο δείκτης βασικών κεφαλαίων Tier 1 είναι 11,6%, με τα μέσα επίπεδα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες να διαμορφώνονται στο 10%, σύμφωνα με ό,τι ισχύει σήμερα.

Με την πρόσφατη επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου και τις επικουρικές δράσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης, που θα πραγματοποιηθούν, σύμφωνα με τα εγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, η καθαρή θέση σε εποπτικούς όρους Core Tier 1 ratio, θα προσεγγίζει το 18%, δηλαδή σε επίπεδο από τα υψηλότερα ευρωπαϊκά, πάλι με ό,τι ισχύει σήμερα.

Με τις κινήσεις αυτές αντιμετωπίσαμε επιτυχώς και τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, αποτέλεσμα των τραπεζικών τεστ αντοχής της Τράπεζας της Ελλάδος, όπως ανακοινώθηκαν αρχές Μαρτίου.

Eπίσης, παραμένουμε η μόνη Τράπεζα στη χώρα με σχέση δανείων προς καταθέσεις κάτω του 100%: Ο Όμιλος στο 93%, η Ελλάδα στο 84%, ασφαλώς από τα καλύτερα πανευρωπαϊκά. Είναι σημαντικό να τονίσω ότι έχει μειωθεί η εξάρτηση από το Ευρωσύστημα σε μόλις 7% του Ενεργητικού στο τέλος του πρώτου εξαμήνου, και σήμερα που μιλάμε, περίπου στο 5%, με μηδενική έκθεση στον κοστοβόρο μηχανισμό Έκτακτης Παροχής Ρευστότητας, το γνωστό ELA τώρα και περίπου για εννέα μήνες. Κοστοβόρο μεν μηχανισμό, αλλά αναγκαίο όταν έπρεπε να χρησιμοποιηθεί. Σε αυτό το ευνοϊκότερο περιβάλλον, η ΕΤΕ εξέδωσε πενταετές ομόλογο €500 εκατ. και είναι εντυπωσιακό ότι το διέθεσε με χαμηλότερο κόστος από το παρόμοιας διάρκειας ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου.

Φυσικά, η κεφαλαιακή επάρκεια και η ρευστότητα είναι διατηρήσιμες μόνο εάν η Τράπεζα είναι συστηματικά κερδοφόρα. Με συνδυασμό δράσεων και πολιτικών, το 2013 καταφέραμε να είμαστε η πρώτη ελληνική τράπεζα που σημείωσε κερδοφορία. Συγκεκριμένα, σήμερα μετράμε έξι συνεχόμενα κερδοφόρα τρίμηνα. Και στο σημείο αυτό, θέλω να τονίσω τη συνεχιζόμενη σημαντική συνεισφορά στα αποτελέσματα του Ομίλου κυρίως της θυγατρικής μας στην Τουρκία, FinansBank και την επιστροφή σε κερδοφορία των θυγατρικών μας στη ΝΑ Ευρώπη.

Καθοριστικοί παράγοντες στην οριστική επιστροφή στην κερδοφορία υπήρξαν:

- η μείωση του λειτουργικού κόστους

- η αποκλιμάκωση δημιουργίας νέων επισφαλειών.

Το πρόγραμμα μείωσης του λειτουργικού κόστους στην Ελλάδα απέφερε σημαντικό εξορθολογισμό δαπανών, δεδομένου ότι η Εθνική πέτυχε μείωση της τάξεως του 27% την τελευταία τετραετία (2009–2013). Για το 2014, σημειώνεται περαιτέρω μείωση κατά 19% (ή €155 εκατ.), η οποία επιτυγχάνεται χάρη στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, που ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2013, (με όποιο κόστος προέκυψε) με την αποχώρηση 2.500 υπαλλήλων, περίπου 20% του προσωπικού της Τράπεζας.

Ως Μέτοχοι της Τράπεζας, πρέπει να γνωρίζετε ότι, σε συνδυασμό και με τα πρόσφατα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2014, ο δείκτης αποδοτικότητας για τις εγχώριες δραστηριότητες, (cost to income), είναι 52%, δηλαδή χαμηλότερος από το 2011, σε μια χρονική στιγμή που τα λειτουργικά έσοδα της Τράπεζας εξακολουθούν να είναι αδύναμα λόγω της παρατεταμένης και βαθιάς οικονομικής κρίσης, αλλά και της απώλειας εισοδημάτων από την απόδοση ομολόγων, σε συνδυασμό με το μέχρι πρότινος υψηλό κόστος άντλησης ρευστότητας.

Η στενή παρακολούθηση των εξόδων εξακολουθεί να αποτελεί βασικό στρατηγικό στόχο της Τράπεζας. Πρόθεσή μας είναι να σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος στον τομέα αυτό.

Ως προς τις επισφάλειες, θέμα που αναφέρεται συστηματικά στην επικαιρότητα αναφορικά με το τραπεζικό σύστημα, με ιδιαίτερη ικανοποίηση, σημειώνω ότι:

Το πρώτο τρίμηνο του 2014, υπήρξε το πέμπτο κατά σειρά τρίμηνο, στο οποίο καταγράφηκε για την Εθνική μείωση στα επίπεδα δημιουργίας εγχώριων επισφαλειών. Ως αποτέλεσμα αυτής της επιβράδυνσης, το 2013 υπήρξε μείωση των προβλέψεων κατά 40%.

Οι εξελίξεις αυτές επιβεβαιώθηκαν από τα αποτελέσματα του ελέγχου της BlackRock, τα οποία πιστοποίησαν την ποιοτική ανωτερότητα του χαρτοφυλακίου της Εθνικής. Ειδικότερα, η Εθνική διαθέτει το χαμηλότερο επίπεδο πιθανών ζημιών πιστωτικού κινδύνου, σε συνδυασμό με το υψηλότερο ποσοστό κάλυψης των αναμενόμενων ζημιών από προβλέψεις. Θέλω να σταθώ στο θέμα των επισφαλειών και στον τρόπο που το αντιμετώπισε η Εθνική. Έχουμε λάβει οδηγίες από την Τράπεζα της Ελλάδος, τις οποίες μελετούμε και θα εφαρμόσουμε. Πρέπει όμως να προβώ σε μια σύγκριση ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν. Τότε οι επισφάλειες ανέρχονταν στο 6% και είχαν στόχο τη ρευστότητα. Ο πληθωρισμός έτρεχε. Σήμερα, τα δεδομένα έχουν διαφοροποιηθεί. Οι αλλαγές πρέπει να είναι ριζικές και μακροπρόθεσμες. Απαιτείται επένδυση στην εκπαίδευση του τραπεζικού στελέχους που θα αντιμετωπίσει μια αντίστοιχη κατάσταση κρίσης- και εύχομαι όχι για πολύ-, γεγονός που ξεφεύγει του στενού πλαισίου των οδηγιών. Όχι πως δεν είναι χρήσιμες αλλά απαιτείται και κάτι βαθύτερο. Χρειάζεται συνεχής προσαρμογή στις τρέχουσες εξελίξεις.

Με τις αυξήσεις κεφαλαίου, εξασφαλίσαμε επίσης τον ιδιωτικό χαρακτήρα της Εθνικής και την πολυμετοχική της βάση. Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα διευρύνθηκε σημαντικά, από 16% σε 43%, και με συμμετοχή, εκτός από τους Έλληνες ιδιώτες, των μεγαλύτερων επενδυτικών οίκων του εξωτερικού, με σημαντική μάλιστα διασπορά. Ο πολυμετοχικός χαρακτήρας της Εθνικής Τράπεζας ενισχύθηκε περαιτέρω, καθώς τουλάχιστον 7 ξένοι επενδυτές διακρατούν έκαστος από 1% του μετοχικού της κεφαλαίου. Και επειδή γίνεται συχνά αναφορά στατιστικών στοιχείων, ας ληφθεί υπόψη ότι η συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Εθνική είναι 57%, το δεύτερο χαμηλότερο μεταξύ των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών.

Το 2013 σηματοδότησε το τέλος μιας τετραετούς περιόδου, η οποία χαρακτηρίστηκε από υψηλή αβεβαιότητα, ελεύθερη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς και ραγδαία επιδείνωση των κοινωνικών συνθηκών. Η δοκιμασία αυτή ήταν η μεγαλύτερη μεταπολεμικά, όσον αφορά την ταχύτητα και την ένταση επιδείνωσης των μακροοικονομικών μεγεθών. Κατά τη διάρκεια του 2013, η ύφεση συνεχίστηκε. Ωστόσο, ένα σημαντικό ποσοστό δεικτών οικονομικής συγκυρίας εμφάνισε σημαντική βελτίωση, προοιωνίζοντας τη σταθεροποίηση της οικονομικής δραστηριότητας, γεγονός που διαφαίνεται ακόμη περισσότερο τους πρώτους μήνες του 2014.

Η αξιοπιστία της χώρας ενισχύθηκε σημαντικά χάρη στην αποφασιστική πρόοδο στη δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά και στην αναστροφή των χρόνιων εσωτερικών και εξωτερικών ανισορροπιών.

Κατά τη διαδικασία του εξορθολογισμού του ελληνικού τραπεζικού συστήματος επετεύχθη η σημαντική συγκέντρωση του τραπεζικού κλάδου με συγκεκριμένες αποχωρήσεις ξένων ομίλων και με την εκκαθάριση αρκετών εγχώριων τραπεζών, καθώς και τη μεταβίβαση υγιών κομματιών τους σε άλλα τραπεζικά ιδρύματα του εσωτερικού, διαμορφώνοντας έτσι το νέο τραπεζικό τοπίο στην Ελλάδα.

Επίσης, παρατηρήσαμε τη σταδιακή βελτίωση της εμπιστοσύνης στο κύκλωμα συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων, προμηθευτών και πελατών, την εισροή νέων κεφαλαίων από το εξωτερικό και την εξόφληση σημαντικού μέρους των οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, που είχε χρηματοδοτηθεί από το τραπεζικό σύστημα, γεγονός που άρχισε από το 2013 να μεταφράζεται σε αργή, αλλά σταθερή, βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας στην οικονομία.

Επίσης, σημαντική παράμετρο για την επάνοδο της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά αποτελεί ο αυξανόμενος αριθμός αξιόλογων διεθνών επενδυτών, που ενδυναμώνουν τις θέσεις τους στην ελληνική οικονομία, αναζητώντας νέες ευκαιρίες.

Βασική πρόκληση, ωστόσο, παραμένουν η διατήρηση και η επαύξηση της ελκυστικότητας του επιχειρηματικού μας περιβάλλοντος μέσω βελτίωσης και άλλων παραμέτρων όπως:

• Φορολογική σταθερότητα, που αποτελεί ένα σημαντικό θέμα η διευθέτησή της, και ανταγωνιστικότητα.

• Βελτίωση των υποδομών.

• Εκσυγχρονισμός και αποτελεσματικότητα του συστήματος δικαιοσύνης σε υποθέσεις αστικής, φορολογικής και διοικητικής φύσεως.

• Αναβάθμιση των υφιστάμενων επιλογών εξωδικαστικής διευθέτησης διαφορών, του πτωχευτικού δικαίου, του ρυθμιστικού περιβάλλοντος αγορών αγαθών και υπηρεσιών.

• Και πάνω απ’ όλα, αν όχι πρώτα απ’ όλα, αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος, που οφείλει να θεωρείται ως η υπέρτατη επένδυση για το παρόν και το μέλλον της χώρας μας.

Όλα αυτά θα επιταχύνουν την ωρίμανση και την εξέλιξη των ανταγωνιστικών μας πλεονεκτημάτων ώστε να καταστεί εφικτή η περαιτέρω ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση, καθώς και η διάχυση επενδύσεων με μακροχρόνιο χαρακτήρα και έντονα παραγωγικό προσανατολισμό. Έχω περιοδεύσει τη μισή Ελλάδα, διέκοψα λόγω εκλογών, αλλά θα συνεχίσω. Και έχω στόχο να ενισχύσω με χρηματοδότηση τουλάχιστον δύο μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις ανά νομό.

Παράλληλα, οφείλουμε να «δουλέψουμε» ώστε να διαμορφωθεί και υιοθετηθεί νοοτροπία εξωστρέφειας και επαρκούς παραγωγικής ικανότητας, που θα επιτρέψει τη διατηρήσιμη βελτίωση των οικονομικών δεικτών εξαγωγών και αποτελεσματικότητας. Μία νέα γενιά εγχώριων δυναμικών και εξωστρεφών επιχειρήσεων, που θα αρχίσει να αναδύεται στο άμεσο μέλλον, θα αποτελέσει τη νέα ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Στο απώτερο μέλλον, ορισμένες από αυτές θα εξελιχθούν σε ισχυρές μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας. Ο όμιλος της Εθνικής έχει ως προτεραιότητα την ενεργή στήριξη αυτού του μετασχηματισμού.

Οι συνεργάτες μου και εγώ εκτιμούμε ότι η ελληνική οικονομία πορεύεται προς έναν ενάρετο κύκλο. Και η Εθνική θα είναι παρούσα στο αύριο της ελληνικής οικονομίας. Ο Όμιλός της παραμένει προσηλωμένος στις στρατηγικές προτεραιότητες που συνοψίζονται σε:

• Πρώτον, αύξηση των χορηγούμενων δανείων, χάρη στην ισχυρή ρευστότητά της, με επέκταση σε ελκυστικούς εγχώριους επιχειρηματικούς τομείς. Ψάχνουμε για αξιόπιστες επενδυτικές πρωτοβουλίες. Δεν υπάρχει, όπως πολλοί νομίζουν, η ανάλογη ζήτηση. Ρευστότητα έχουμε και η οποία θα στοιχίσει φθηνότερα. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται leverage, χρειάζεται equity. Χρειάζεται στήριξη από επενδυτικούς φορείς.

Θα ήθελα να κάνω μια μικρή παρένθεση και να αναφερθώ σε δύο πρόσφατες πρωτοβουλίες της Τράπεζας. Πρώτον, τη θεσμοθέτηση του διαγωνισμού «i-bank Καινοτομία & Τεχνολογία», ο οποίος προβάλλει επιτυχώς νέες ιδέες, επιχειρηματικά σχέδια και νεοφυείς επιχειρήσεις, στο πλαίσιο της στρατηγικής μας για ενθάρρυνση της νεανικής επιχειρηματικότητας.

Το νέο πρόγραμμα “NBG Business Seeds”, με αρχικό προϋπολογισμό €15 εκατ., για να στηρίξουμε, μέσω δανεισμού και συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο, την καινοτόμο επιχειρηματικότητα δυναμικών και εξωστρεφών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

• Δεύτερον την περαιτέρω βελτίωση της λειτουργικής αποδοτικότητας του Ομίλου, χάρη στον ανασχεδιασμό των διαδικασιών και τη βελτιστοποίηση κεντρικών και διοικητικών λειτουργιών ήδη σε εξέλιξη.

• Τρίτον την αποτελεσματική διαχείριση των δανείων σε καθυστέρηση, μέσω της νεοσυσταθείσας μονάδας εταιρικών πιστοδοτήσεων ειδικής διαχείρισης, καθώς και μέσω της ήδη υπάρχουσας μονάδας διαχείρισης απαιτήσεων λιανικής τραπεζικής Ομίλου. Η Διοίκηση αντιλαμβάνεται ότι σε αυτό το χώρο θα εστιαστεί το τραπεζικό σύστημα για τα επόμενα χρόνια. Η μεγάλη πρόκληση είναι η στήριξη των βιώσιμων επιχειρήσεων. Εδώ, θέλω να υπογραμμίσω ότι η ΕΤΕ αναδιάρθρωσε τη λειτουργική της δομή αλλά και ο τραπεζικός κλάδος γενικότερα αναμορφώθηκε εκ βάθρων, παρομοίως και οι επιχειρήσεις πρέπει να εφαρμόσουν γενναία προγράμματα αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης. Προαπαιτούμενο για την ομαλή συνεργασία των επιχειρήσεων με τις τράπεζες στην αναδιάρθρωση της λειτουργίας τους, αλλά και των υποχρεώσεών τους, είναι η άμεση υλοποίηση των προβλεπόμενων μεταβολών στο νομικό πλαίσιο, ειδικά όσον αφορά το πτωχευτικό δίκαιο και άλλες δυσλειτουργίες στο συνολικό πλαίσιο αυτού του χώρου.

Ο χρόνος υλοποίησης μιας αναδιάρθρωσης είναι τεράστιος. Σε ένα δίμηνο πρέπει να τελειώνουν όλες οι διαδικασίες και να κρίνεται αν μία επιχείρηση είναι βιώσιμη, καθώς επίσης να εισαχθούν συγκεκριμένοι ενιαίοι κανόνες οι οποίοι θα καταδεικνύουν τη δυνατότητα επιβίωσης ή μη μιας επιχείρησης.

• Τέταρτον, σε επιμέρους δράσεις θα προχωρήσουμε σε βέλτιστη αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων, εκτός πυρήνα τραπεζικών εργασιών, καθώς και στον εξορθολογισμό των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό, στοιχεία που συμβάλλουν μαζί με άλλες οργανικές δράσεις σε διαχρονική εταιρική κερδοφορία και ανάπτυξη. Απτά παραδείγματα ήδη υλοποιημένων ενεργειών είναι η πώληση του Αστέρα καθώς και η πώληση μεγάλου ποσοστού της Πανγαίας. Κάθε περιουσιακό στοιχείο του Ομίλου θα κρίνεται από το κατά πόσο συμβάλλει και συνεισφέρει στο Ενεργητικό. Αποτελεί το κριτήριο του τρόπου που βλέπουν σήμερα την τράπεζα και αξιολογούν οι επενδυτές.

Στο σημείο αυτό, Κυρίες και Κύριοι Μέτοχοι, θέλω να τονίσω ότι ίσως το μεγαλύτερο κεφάλαιο της Εθνικής είναι το Ανθρώπινο Δυναμικό της. Και επενδύουμε σε αυτό. Επιχειρούμε βασική αναδιάρθρωση της Τράπεζας βασιζόμενη στην κατάλληλη εκπαίδευση. Συστήσαμε Academy for Credits, προωθούμε τα ταλέντα, και προβαίνουμε σε εκτεταμένο training ως επένδυση διαρκείας, ώστε να δημιουργηθεί το νέο πλαίσιο που θα διέπεται από νέο αξιακό σύστημα. Οι δεξιότητες δεν είναι σε ανεπάρκεια, χρειάζεται κατάλληλη εκπαίδευση. Με την εμπειρία της πλέον των 37 ετών τραπεζικής μου σταδιοδρομίας, σας διαβεβαιώνω ότι η σταθερή προσήλωση των εργαζομένων στην Τράπεζα στις πολλαπλές προκλήσεις των τελευταίων ετών είναι αξιοθαύμαστη, ειδικά σε μια περίοδο που όλοι μας αντιμετωπίζουμε πληθώρα άλλων προβλημάτων στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον μας.

Με την ευκαιρία αυτή, το Διοικητικό Συμβούλιο και εγώ προσωπικά, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον από ετών συνεργάτη και φίλο, αλλά και διεθνώς αναγνωρισμένο Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο, Πέτρο Χριστοδούλου, για την πολύτιμη συνεισφορά του στην Εθνική Τράπεζα και όχι μόνο. Ο κ. Πέτρος Χριστοδούλου δήλωσε ότι θα αποχωρήσει από τη θέση του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου της Τράπεζας και ότι πρόθεση του είναι να παραμείνει ως απλό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου αυτής. Με πολλή μεγάλη μου λύπη είμαι αναγκασμένος να δεχθώ. Το έργο που ολοκληρώθηκε από λίγους σε βάρος ακόμη και της υγείας τους υπήρξε τιτάνιο. Μέσα σε δύο χρόνια έγινε ό,τι θα γινόταν σε δέκα. Λυπάμαι για τα όσα έχουν λεχθεί και γραφεί για τους λόγους αποχώρησής του. Όσοι μας γνωρίζουν μπορούν να καταλάβουν όσα περάσαμε.

Στη σημερινή συνεδρίασή του , το Διοικητικό Συμβούλιο , ύστερα από εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής Εταιρικής Διακυβέρνησης και Υποψηφιοτήτων, θα αποφασίσει για τη σύσταση τριών θέσεων Αναπληρωτών Διευθύνοντων Συμβούλων.

Πριν κλείσω και σας ευχαριστήσω για την υπομονή σας, θέλω να σας επισημάνω ότι η Τράπεζα έχει ήδη δρομολογήσει και υλοποιεί τις απαραίτητες ενέργειες, ειδικά όσον αφορά τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την ανάκαμψη των λειτουργικών εσόδων καθώς και την πώληση μη στρατηγικού χαρακτήρα στοιχείων του ενεργητικού. Αυτές οι ενέργειες θα οδηγήσουν στο άμεσα ορατό χρονικό διάστημα στην ικανοποίηση της δικαιολογημένης προσδοκίας σας για αυξημένες αποδόσεις και περαιτέρω διεύρυνση του ιδιωτικού της χαρακτήρα, ενδεχομένως και από την επόμενη Τακτική Γενική Συνέλευση.

Δράττομαι της ευκαιρίας να ζητήσω, τόσο από την πολιτική ηγεσία της οικονομικής πολιτικής όσο και από τη νέα Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, την καταβολή κάθε προσπάθειας ώστε:

• Να εξασφαλιστεί η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος με ό,τι συνεπάγεται αυτό, ιδιαίτερα τους επόμενους έξι μήνες.

• Να συνδεθεί η φορολογική πολιτική με την αναγκαιότητα αύξησης και διάχυσης των επενδύσεων.

• Να διασφαλιστεί η δυναμική των εξαγωγών, διότι αυτή θα μας οδηγήσει στο νέο μοντέλο που θα είναι παραγωγικό και όχι καταναλωτικό.

Keywords
μηνυματα, tier 1, εθνικη τραπεζα, τραπεζες, αναδιαρθρωση, συμμετοχή, δις, tier, τεστ, ελλαδα, ετε, νέα, equity, προβάλλει, business, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , υπουργειο εσωτερικων, φορολογικη δηλωση 2011, εκκαθαριση φορολογικης δηλωσης 2011, τραπεζα της ανατολης, εκτακτη εισφορα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, φορολογια 2013, εκλογες 2014, αποτελεσματα, εθνικη, ετε, ηγεσια, θεμα, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, σημερινη, τεστ, υφεση, equity, αυξηση, αισιοδοξια, βιωσιμότητα, γεγονος, γινεται, δευτερο, διαστημα, δυνατοτητα, διοικηση, δις, δομη, δυναμικο, εγινε, ευκαιρια, ευρω, υπαρχει, εκθεση, εκκαθαριση, εκπαιδευση, ενθαρρυνση, εξελιξη, εξι, επρεπε, εσωτερικων, ετων, ευρωπη, ιδεες, υπομονη, ισχυει, ομιλια, κεφαλαιο, λυπη, μηνες, μειωση, νεα γενια, νοοτροπια, προβάλλει, εξοφληση, ομιλος, περιβαλλον, πληθωρισμος, προγραμματα, συγκεκριμενα, σειρα, συγκεντρωση, συμμετοχή, σχεδια, τιτανιο, τουρκια, υλοποιηση, υψηλη, φορολογικη, χρονος, χρονικα, business, εφαρμογη, εξαρτηση, εννεα, χωρα, ιδιαιτερα, πωληση, tier 1, tier, τραπεζα, θελω να, θεσεις, υγειας, ζανιας
Τυχαία Θέματα