Δέσμευση Σταϊκούρα για τις αποδοχές των ενστόλων

Με μία… υπόσχεση επιχείρησε η κυβέρνηση να κλείσει το θέμα των διαφωνιών που έχουν ενσκήψει και από «γαλάζιους» βουλευτές για την τροπολογία που επαναφέρει τους μισθούς και τα επιδόματα των δικαστικών σε προ κρίσης επίπεδα και τους επιστρέφει αναδρομικά όσα περικόπηκαν από τον Αύγουστο του 2012.

Ήδη, οι βουλευτές της ΝΔ Ηλίας Βλαχογιάννης, Δημήτρης Κυριαζίδης, Ιορδάνης Τζαμτζή, Παύλος Βογιατζής και Θεόδωρος Σολδάτος έχουν προειδοποιήσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν την εν λόγω

ρύθμιση αν δεν συνοδευτεί με ανάλογη διάταξη για την αποκατάσταση των μισθολογίων των ενστόλων.

Στην ομιλία του στη Βουλή, κατά τη διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου «Αρχές Δημοσιονομικής Διαχείρισης και Εποπτείας», ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, υποστήριξε αφενός ότι η Διοίκηση υποχρεούται να συμμορφώνεται με τις αποφάσεις ανώτατου δικαστηρίου για θέματα αρμοδιότητας των δικαστικών.

Όσον αφορά στους ενστόλους, δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξουν ρυθμίσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τις οποίες τα μισθολόγια θα εναρμονίζονται με τις δικαστικές αποφάσεις.

Παρατήρησε, όμως, ότι απαιτούνται και οι σχετικές πιστώσεις (όπως έχει γίνει στην περίπτωση των δικαστικών) κάτι για το οποίο εξετάζονται οι τρόποι κάλυψής τους.

Ζήτησαν τη δέσμευση της κυβέρνησης

Πάντως, σήμερα ψηφίζεται από το Α’ Θερινό Τμήμα της Βουλής η τροπολογία για την αποκατάσταση των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών σε εφαρμογή της απόφασης του «μισθοδικίου».

Η τροπολογία έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο για το δημόσιο λογιστικό που συζητείται από το πρωί, και ήδη οι βουλευτές της ΝΔ Ηλ. Βλαχογιάννης, Δ. Τζαμτζής, Θ. Σολδάτος, Δ. Κυριαζίδης, που χθες εξέδωσαν σχετική κοινή δήλωση, πήραν τον λόγο.

Διευκρίνισαν ότι δεν αντιτάσσονται στην τροπολογία για τους δικαστικούς, αλλά θα πρέπει σήμερα η κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι θα εφαρμόσει και την αμετάκλητη απόφαση για την αποκατάσταση των αποδοχών των ένστολων.

Ειδικά, μάλιστα, ο κ. Τζαμτζής έσπευσε να επισημάνει ότι «από την κυβέρνηση πολιτικά εκπέμπεται ένα λάθος μήνυμα. Ότι ξεκινά την αποκατάσταση αδικιών από πολύ ψηλά και εδώ κάποιοι έχουν κάνει λάθος».

Οι βουλευτές ζήτησαν από την κυβέρνηση να δεσμευτεί συνολικά ότι θα εφαρμοστούν οι αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις που αφορούν σε διάφορες επαγγελματικές ομάδες.

Το ζήτημα της τροπολογίας προκάλεσε όμως και τριβές με τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν βουλευτές από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσαν τους συναδέλφους τους από τη ΝΔ να πάρουν θέση και για τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών.

Το σχόλιο του Δάνη Τζαμτζή ότι «οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν δικαιούνται να ομιλούν διότι δεν έκαναν καμία κίνηση» πυροδότησε αντιπαράθεση με τον Θανάση Πετράκο να σχολιάζει:

«Αυτοί που οδήγησαν τη χώρα στα Μνημόνια, αυτοί δεν δικαιούνται να ομιλούν και να εγκαλούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έχει θέσεις, γιατί είναι αυτοί που οδήγησαν στην καταστροφή χιλιάδες νοικοκυριά και κόσμο».

«Παρών» από τον ΣΥΡΙΖΑ

«Παρών» θα δηλώσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην τροπολογία για την αποκατάσταση των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών.

Η βουλευτής Ζωή Κωνσταντοπούλου κάλεσε σήμερα την κυβέρνηση «να μην διανοηθεί να επιχειρήσει και άλλα τέτοια παιχνίδια διμερούς διευθέτησης» και ξεκαθάρισε ότι το κόμμα της θα δηλώσει «παρών» στην τροπολογία.

Είπε ακόμη ότι ξεκάθαρη θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως όλες οι δικαστικές αποφάσεις είναι εκτελεστές, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αγνόησε δικαστικές αποφάσεις όπως αυτές για τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών ή το χαράτσι της ΔΕΗ, τους σχολικούς φύλακες, την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, «όλες, δηλαδή, εκείνες τις αποφάσεις που αποκαλύπτουν τον αντισυνταγματικό τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η κυβέρνηση».

Κατήγγειλε επίσης όσους «θέλουν τη δικαιοσύνη επιρρεπή σε πιέσεις και ενδοτική σε εκβιασμούς» και προσπάθειες χαλιναγώγησής της.

Η βουλευτής διατύπωσε ενστάσεις και για την τροπολογία για τα έσοδα από τις εγκληματικές ενέργειες και τη διαχείρισή τους και κάλεσε την κυβέρνηση αντί να δώσει τα χρήματα αυτά σε ερευνητικά προγράμματα γνωστών της, να τα δώσει για τη δικαιοσύνη και το σωφρονιστικό σύστημα που καταρρέει, με τους κρατούμενους να βρίσκονται σε απεργία πείνας.

«Οι συμπολίτες μας, από τα δυσθεώρητα χαράτσια δεν μπορούν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη» είπε ακόμη η κ. Κωνσταντοπούλου και πρότεινε τα χρήματα να διατεθούν για να έχουν νομικό παραστάτη οι άποροι.

Keywords
Τυχαία Θέματα